Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ţapul regal şi bocancii vânătorilor de munte

Întodeauna istoria militară s-a împletit idestructibil cu istoria devenirii unor mari naţiuni. Militarii au stat mai mereu la temelia constituirii statului şi mai apoi la dezvoltarea acestuia.

Marile fapte de arme au întodeauna un loc distinct în conştiinţa naţiunii. Ai putea să spui independenţa României fără a pomenii de Plevna, Griviţa, Smârdan?


Ai putea spune Marea Unire fără Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz?

Iar între militari au existat întodeauna elite. Au fost vânătorii lui Cuza, remarcabili la Plevna, cavaleriştii care au scris istoria cu sânge la Robăneşti şi Prunaru în 1916, sau vânătorii de munte care şi-au croit drum de foc din Crimeea în Caucaz şi mai apoi în Apuseni şi Tatra.

Alături de ei şi ceilalţi ostaşi ai Armatei României. Aceştia şi-au făcut propriul renume în bătăliile sângeroase ce le-au purtat. Tradiţia nu se uită, decât dacă se vrea.

Nu o să vorbesc aici de originea pseudo-numelui unor unităţi de genul Scorpionii Roşii, Scorpionii Negrii, Rechinii albi,  “animale” specifice tradiţiei poporului român, ci vreau să vorbesc de semnele distinctive ale militarilor, lucruri care înseamnă tradiţie, prestigiu.

Aviatorii s-au impus întotdeauna prin uniforma albastră, societatea răsplătindu-i întodeauna cu priviri admirative, deşi destui s-au îmbrăcat în aceleaşi haine când au avut cea mai mică tangenţă cu doemniul. Elita s-a pierdut încet în anonimat. Infanteristul care făcea paza aerodromului devenind un aviator veritabil.

Cercetaşii-diversionişti îşi purtau cu mândrie bascul vişiniu, dar au apărut lideri care imediat şi-au însuşit bascul şi prin asta poate şi (au sperat ei) gloria acestora.

Mai sunt şi alţii, paraşutiştii în special, dar mai ales vânătorii de munte.

Oricine vedea un militar încălţat în bocancii specifici, “ajustaţi” cu ciorapii albi răsfrînţi peste carâmb, iar culoarea paspoalului de culoarea cetinei de brad, îl gratula cu admiraţie. Făcea parte dintr-o elită. Că nu e puţin lucru să faci faţă provocărilor pentru care sunt pregătiţi vânătorii de munte. Cu costuri reduse, cu pregătire multă, dar mai ales cu dragoste de armă şi mândrie s-a format, de la 1917 încoace, un corp de elită al Armatei României. Au existat şi momente de restrişte când sovieticii au cerut desfinţarea lor ca “recunoaştere” a valorii adversarului ce le-au fost în Crimeea şi Caucaz. La fel a păţit şi aviaţia de vânătoare care s-a trezit fără fabrica de avioane care producea aparatele care au produs pierderi grele sovieticilor.

Dar, iată că un comandant de unităţi şi mari unităţi de vânători de munte a ajuns să afirme în … 2010, că vânătorii de munte “au nevoie să li se redea mândria şi identitatea care le-au fost anulate prin Ordinul M109/2009, prin care din ţinuta standard a vânătorilor de munte dispar bocancii maro, ciorapii albi şi paspoalul verde.” Vajnicul vânător de munte îşi arată chiar nedumerirea că ordinul a fost “conceput probabil de cineva din birou, fără să consulte beneficiarii”. Acesta conchide “Oare pe cine deranjează ţinuta şi tradiţiile vânătorilor de munte? Nu este de ajuns că aceştia au mai fost desfiinţaţi o dată la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, oare se vrea desfiinţarea lor din nou, prin pierderea identităţii şi prin uniformizare?”

Vi se pare oare ridicol să vezi bersaglierii italieni purtându-şi mândrii penele de la basc chiar şi când conduc blindate? Dar oare sunt ridicoli britanicii care au mascote, cai, câini, ţapi, ponei la fiecare unitate de tradiţie, parte din acestea acordate chiar de casa regală britanică? Cum vi s-ar părea ca o beretă verde să fie purtată de altcineva decât de către o “beretă verde”?

Mie mi s-ar părea ridicol să văd un vânător de munte român fără bocancii cu şoseta albă răsfrântă, fără paspoalul verde şi fără cetina de brad semn de armă.

Nu omorâţi domnilor tradiţia! E locul de unde începe construcţia! Nu inventaţi noi tradiţii când aveţi unele atât de frumoase. Tradiţia, prin orice semn distinctiv, înseamnă mândrie. Iar militarii indiferent de armă au nevoie să fie mândrii.

Raul Dăncuţă,

04 februarie 2010

surse: Observatorul Militar nr 5/2010 (pagina 5)

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Ţapul regal şi bocancii vânătorilor de munte”

 1. barrakuda73 says:

  Traditiile militare sa pastreaza cu sfintenie in tarile in care armata a fost armata si nu forta ieftina de munca cum s-a intamplat la noi. De asemenea, din cate stiu eu, in tarile civilizate elita politica are cunostiinte temeinice de militarie si chiar unii oameni politici au comandat unitati militare in lupta. L a noi din pacate au ajuns sa conduca natiunea tot felul de oameni care nu ar fi in stare sa comande nici macar o grupa de infanterie ( imi cer iertare comandantilor de grupa din armata romana, nu am vrut sa-i jignesc cu aceasta comparatie, pur si simplu m-am gandit la o subunitate mica de lupta) cu atat mai putin sa conduca o tara, o armata. Ganditi-va numai in ultima suta de ani de cate ori au fost schimbate insemnele, uniformele, regulamentele, organizarea si multe alte lucruri apartinand armatei romane. Asta spune mult despre cat de respectata este siguranta tarii de catre cei alesi sa ne conduca destinele. Oare cat o sa-i mai suportam sa ne batjocoreasca?

 2. ionica_minune says:

  Barrakuda, probabil pana cand buboiul se va sparge, pana cand se va umple paharul. Cand va fi asta, nimeni nu stie. Nu era bun ilicitul pe vremea impuscatului? Parerea mea ca era foarte bun…..trebuia sa justifici provenienta fiecarui leut economisit. Acum, au ajuns toate jigodiile sa fie posesori de conturi de milioane de euro. Pana si onor generalii nostri isi platesc vilisoarele de SUTE DE MII DE EURO cu banii jos…….CASH. Poi mai omule, salariul unui general fie el si de o suta de milioane adunat cu al nevestei, scazand cheltuielile ,pus de o parte in fiecare luna, nu va ajunge sa insumeze miliardele achitate pe o locuinta. Si asta este un exemplu marunt, ca tot suntem la capitolul armata.
  Apropo, armata romana are traditii frumoase inca, de care isi bat joc toti neavenitii. Cine sa duca aceste traditii mai departe cand in armata vin pe banda rulanta subofiteri si ofiteri facuti la apelul bocancilor (sa folosim o expresie din traditie), cadre militare care nu stiu nici macar semnele militare de salut, nu stiu din ce se compune un pistol sau cum se incarca acesta.
  Cam asta este armata romana in momentul actual….pe cai de lemn.

 3. un comentator says:

  sunteti reticenti la nou, la schimbare.
  viitoarele traditii ale armatei se bazeaza pe specialistii in scos noroiul din casele inundate, dar si pe … ATENTIE, domnilor, caci este adoua oara cand marele cdt.dr. genial chirurg manager primar general (poate de aici confuzia din capul sau) …si pe specialistii in deszapezirea strazilor capitalei. Ultima: asfaltatori de gropi, specialitate care va fi trecuta la arma sperietoare pentru firmele care nu respecta…

  Cu toata seriozitatea: respectul si salutul meu colegilor VM-isti!

 4. Altfel says:

  Buba este in interiorul armatei, printre cei in uniforma. Acolo salasuiesc cei ce nu au alt tel in viata decat sa devina hartia higienica a mai marilor zilei, de pe orice meridian ar fi aia. Si tot acolo salasuiesc si cei care nu au in vocabular decat expresia “Am inteles”, expresie, de altminteri, obligatorie NUMAI in legatura cu misiunile, nu si cu suflatul mucilor la ordinul mai marilor.

 5. Bure Bista says:

  Cateva observatii asupra foto 1:

  – militarul din dreapta imaginii: anterior lui 1990 VM-isti aveau o scurta (pufoaica) foarte practica si calduroasa;

  – schiurile inainte de 1990 erau modelul din mijloc si doar in parte erau din cele de lemn exclusiv (desi acestea erau foarte bune la deplasare)

  – cred ca in ceea ce priveste dotarea militarului “modern”, cel din stanga, cred ca avem dea face cu o facatura:
  1. sa-mi explice mie cineva ce eficienta are la VM caratul vestei antiglont;
  2. schiurile Fischer sunt pur si simplu un vis (sper ca exista si pe teren). Oricum acestea, vad ca au claparii lor deci militarului ii trebuie si clapari speciali iar daca schiurile nu au piele de foca (chiar si sintetica) sa le lipesti pe talpa te cam faci de minune la deplasare (echipamentul acela de schi: clapar, legaturi de deplasare, schiuri, piele de foca, costa in jur de 2000 lei, asta daca nu-l achiziţionează Comandamentul logistic care cred ca dă dublu).

  Concluzie. Celor de la MApN le place sloganul “A minţit poporul cu televizorul” – in cazul nostru cu fotografia.
  Militarul nr 2 are ţinuta cea mai adaptata pentru misiunile VM

 6. digital says:

  “in mandatul asta s-ar pute sa asistam la o transformare radicala.din VM-isti in marinari!! nu radeti si nici nu ma injurati ci ganditi ca marinarul din SMG este pupila basesciana!”

 7. digital says:

  pt.Bure Bista:cu respect deosebit,

  1.militarul din stanga nu poarta vesta antiglont ci un ham pentru incarcatoare sau dupa necesitate pt.unele materiale specifice.si daca este pana acolo uneori este oblgatorie si extrem de utila in lupta.luptatorul VM este totusi un simplu luptator nu un soldat universal.foloseste tactici ca oricare militar in lupta.
  2.exista pe bune.se numesc schiuri de tura si au clapari speciali care pot fi folositi atat la schi alpin cat si la marsuri fara a necesita nici o adaptare.tot aici vreau sa va spun caun VM-ist poate sa se deplaseze cu destula usurinta si fara acel accesoriu(piele de foca).si credeti-ma pe cuvant ca ei stapanesc aceste tehnici.

  la achizitionare sunt perfect de acord cu D-voastra.poate chiar si mai mult!

 8. digital says:

  adevarul ca tinuta VM-istilor ar trebui sa fie cea traditionala(basca verde,scurta VM kaki,pantalon pana,bocanc VM si bineinteles acel ciorap alb- care la VM are si o legenda) daca nu in lupta,cel putin la paradele militare.
  fara comentarii!!

  dar intendentului si marinarului ce sa le ceri!!

 9. adi kelu says:

  pt. digital, cu acelasi respect, dar bure bista are dreptate…si daca e sa ne luam dupa detalii, asta e..militarul din stanga are acel ham de care pomenesti dar care este aplicat pe vesta kevlar anti-schije si glont de pistolet..aruncatorul de grenade este destul de ineficient cand vine vb.de teren inzapezit si asta doar din cauza munititei proaste ..si nu ma refer la un lot izolat..alte mici detalii, dar care tin de imagine ar fi ochelarii de ski cu rama albastra (si care putea fi f.bine kaki) si frontala care putea fi de asemenea inlocuita cu NVG (night vision google)..asta de dragul modernizarii la care se face referire..sa nu mai pomenesc de bocanci, care fiind cu caramb inalt iti cam da batai de cap la mobilitate, precum si de rezistenta precara la apa/umezeala..
  si in contextul asta se poate pomeni de mintitul cu televizorul pomenit anterior, si asta doar din cauza mentalitatii mostenite de pe vremea raposatului in care se punea mare pret pe imagine si atat

 10. Valentin says:

  In anul 1982 un tamar locotenent-colonel pe nume Constantin Goga in ziua de primire in unitate ne-a zis: Sa nu uitati ca sunteti urmasii generalului Mociulski, cel care a cucerit Odessa. Onoare si respect acestui mare om care ne-a considerat si pregatit ca ROMANI adevarati.

  Cinste si onoare, domnule general