Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Ţara arde şi baba se piaptănă”

Interesant proverbul românesc. Mi-a venit în minte când am încercat să aflu ce se mai întâmplă cu militarii Armatei României de prin ziarele şi site-urile MApN. Interesul mi-era determinat de recentele dezbateri publice legate de Legea salarizării unice şi Legea unică a pensiilor.

Şi ce aflăm:

Că “Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a efectuat joi, 11 februarie 2010, o vizită în muncipiul Călăraşi”. (www.mapn.ro)

Că “Şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, împreună cu o delegaţie militară, efectuează, în perioada 10-12 februarie, o vizită oficială în Elveţia” – e bine poate rezolvă problema Piranha. (www.mapn.ro)

Că “la sediul M.Ap.N., s-a desfăşurat autoevaluarea activităţii Departamentului pentru politica de apărare şi planificare (DPAP) pe anul 2009″.(www.mapn.ro)

Că a avut loc “Învestirea secretarului de stat la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică”.(www.mapn.ro)

E bine că se mai aduce vorba de cei care pleacă şi vin din teatrele de operaţii. (www.mapn.ro)

Mai aflăm că “generalul-maior medic prof. univ. dr. Ioan SÎRBU, a învăţat să lucreze în echipă şi să performeze împreună cu ea” – după o carieră militară e bine că se învaţă câte ceva. (Observatorul Militar, nr 6/2010).

Că la UNAp se va învăţa engleza. (Observatorul Militar, nr 6/2010)

Şi alte lucruri interesante, vioi colorate cu personaje, dar nimic despre actualitatea imediată.

Adică despre poziţia liderilor militari vis a vis de agreasarea zilnică a imaginii Armatei de tot felul de analişti (autoproclamaţi) şi politruci la modă.

Nu aflăm opinia ministerului vis a vis de proiectul Legii pensiilor unice. Parcă există o structură specializată în pensii militare. Ar fi putut să prezinte un material în care să explice ce se va întâmpla cu pensiile militarilor (atenţie am desfiinţat arhaicul pensii militare). Poate nu se întâmplă nimic grav cu ele şi pensionarii militari se inflamează gratuit şi umplu la fel de gratuit studiourile televiziunilor de ştiri.

Dar asta nu poţi afla decât de la specialişti.

Păcat că informarea publică în MApN se produce doar în scopul creării de imagine publică a unor personaje vremelnic aflate în posturi de conducere.

Nu ne interesează ce face ministrul, ce zice, pe unde se plimbă, de ce nu a fost la reuniunea informală a miniştrilor apărării ai ţărilor NATO (a uitat să le trimită un mesaj care să fie citit în plenul şedinţei şi care să fie postat pe site-ul MApN. Aşa va rămâne doar un … absent). Ne interesează ce face Ministerul ca instituţie, dacă face, pentru oamenii lui, în relaţia cu alte instituţii.

Avem în schimb parte de astfel de “mesaje” de la eternul absent de la activităţi cu adevărat importante. “În mesajul transmis participanţilor la activitate, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a subliniat faptul că “în următoarea perioadă departamentul (DPAP n.r) trebuie să acţioneze ferm pentru îndeplinirea angajamentelor militare asumate de ţara noastră în cadrul NATO, UE şi al celorlalte organizaţii şi organisme internaţionale, pentru afirmarea intereselor politico-militare ale României în cadrul comunităţii europene şi euroatlantice, pentru continuarea procesului de transformare a Armatei şi dezvoltarea capacităţii de decizie şi acţiune a organismului militar.”

În timpul ăsta discursul şi acţiunea militarilor rezervişti se radicalizează, neliniştea celor activi creşte, onoarea Armatei e atacată de neaveniţii zilei.

Pentru a informa corect şi oportun sute de mii de oameni nu trebuie să încalci reguli de confidenţialitate, trebuie doar să vrei să informezi. Un exemplu bun în acest sens este dat de site-urile altor ministere ale apărării din ţări din “cadrul comunităţii europene şi euroatlantice” ca să citez un ministru … activ.

Ca să clădeşti trebuie să ai dezbatere, iar aceasta trebuie făcută ferm şi transparent. Fermitatea lui Petreus şi a lui McCrystal, susţinute de dese ieşiri în presă, a pus presiune pe administraţia Obama şi pe Congresul american şi astfel şi-au atins scopul privind îmbunătăţirea strategiei generale pentru Afganistan.

La noi în schimb se promovează limbajul de lemn şi evitarea abordării problemelor reale. E mai confortabil.

În timpul acesta, politrucii cocoţaţi în funcţii administrative deposedează Armata de clădiri, terenuri şi alte facilităţi, pe militari de drepturile dobândite de sute de ani, şi ce e mai grav, jignesc un corp de elită al societăţii româneşti.

Da aveţi dreptate … “Capul plecat sabia nu-l taie”.

R.D.
vineri 12 februarie 2010


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to ““Ţara arde şi baba se piaptănă””

 1. Altfel says:

  Luati-va gandul ca ar mai exista vreo conducere a Armatei, preocupata de problemele Armatei!

 2. barrakuda73 says:

  Observatorul Militar continua cu succes traditia ziarului Apararea Patriei de dinainte de 1990. Acolo puteam afla, cu uimire, cum militarii armatei noastre erau foarte bine instruiti fara sa faca trageri, aplicatii si alte activitati specifice unei armate care se respecta. De asemenea aveau timp sa stranga recolte, sa construasca tot felul de obiective de interes national si sa mutumeasca partidului. Cei care au prins acele vremuri prin armata stiu despre ce vorbesc. Nimic nou sub soare.

 3. ionut pelican says:

  De cand aplecat gen. Popescu si mai tarziu un pic Badalan, pe nimeni nu mai intereseaza starea militarilor si pensionarilor din armata….de asta si increderea populatiei in armata se erodeaza continuu..

 4. ion says:

  Actualii sefi din armata vor iesii siei la pensie ,nu ii intereseaza cum vor iesi? ISPAIM nu poate scoate rapid o lucrare cu problema pensiilor in armata romana ?

 5. Tarabostes says:

  Atata timp cat subscriem acestor mizerii, ne meritam soarta!!! Atata timp cat promovam nonvalorile ne meritam soarta!!!
  Ce ne costa sa scoatem capul din carapace si sa ne cerem drepturile?!O fi ARMATA ultraconservatoare dar, e vremea sa apelam la dispozitiile legale, sa solicitam aplicarea normelor legale in toate domeniile. Cu alte cuvinte, legea sa ne guverneze!
  Ne-am obisnuit sa raspundem ordinelor venite !!! Cu termen ,,de azi pentru ieri!!! ,,
  E super!!!!
  Important este sa nu mai vorbim pe la colturi (asa cum obisnuim), ci sa ne ridicam cu curaj si sa punem capat aestor practici. Sa nu mai fim pupincuristi, sa ne meritam coloana vertebrala!!!!

 6. voinea says:

  As fi preferat ca ANCMRR sa se implice hotarat in lupta cu actuala clasa politica mafiota ,imbogatita prin rapt ordinar , pentru apararea intereselor pensionarilor militari. Se pare insa ca cu actuala conducere ,obedienta puterii si retrograda nu avem mari sanse.Am fi castigat timp si nu mai era nevoie de SCMD. Estimez ca in acest an SCMD va trece de 20000 de membrii , se va organiza in detasamente (filiale)capabile sa execute orice misiune primita de la centru. ANCMRR trezeste-te cat mai este timp!!
  Cu stima,
  Col(r).ing.Voinea Ion

 7. voinea says:

  Va intrebati de ce nu are Armata bani pentru pensiile militarilor?
  Haideti sa facem o mica socoteala:
  -Afacerea Mig 21 =1 miliard dolari;
  -Vietile aviatorilor motri= neprecupetite;
  -Despagubirile catre familiile pilotilor morti= milioane de dolari;
  -Afacerea Azur =50 milioane +comisioane;
  – Afacerea fregate = 600 milioane + cheltuielile de modernizare si mentenanta;
  -Intretinerea trupelor in teatrele de operatii=ne va spune dl.Oprea;
  -Despagubi rile catre familiile militarilor morti in teatrele de operatii sau raniti=milioane de dolari;
  -Contributia la NATO;
  -Summitul NATO =35 de milioane euro;
  -Facilitatile acordate NATO= ne va spune tot dl.Oprea.
  Toate acestea au grevat bugetul Armatei pe multi ani de zile.Iata de ce Armata nu are bani nici pentru modernizarea armamentului si nici pentru pensiile militarilor.
  Pe buna dreptate stai si te intrebi ce a adus NATO pentru ROMANIA ?
  -armament modern- NU;
  -morti si raniti- DA;
  -cheltuieli suplimentare incomensurabile-DA;
  -transf ormarea ostasului roman in carne de tun ieftina pe teatrele lor de operatii-Da;
  -doliu si jale in multe familii de romani – DA;
  -nesiguranta zilei de maine pentru pensionarii militari -Da;
  -mai multa securitate in disputele cu vecinii= DA.
  In asteptarea raspunsului maimarilor MApN va las pe dumneavoastra sa judecati.
  Cu stima,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 8. stelian r. says:

  Comandantul Suprem al Armatei Romane :
  CARACTERIZARE

  Ca Basescu a fost un communist si un securist e sigur. Dar nu pentru ca credea sincer in principiile comunismului, ci, pur si simplu, din oportunism, carierim, parvenitism,si tot din aceleasi motive, moare azi sa devina dictator, vrea sa acapareze toata puterea in mainele sale pentru ca e un ambitios lipsit de orice fel de scrupule. Iar ambitia nu a infiintat-o comunistii.
  Ambitia, ticalosia, lipsa de caracter nu sunt trasaturi specifice numai comunismului. Ele exista din totdeauna si s-au manifestat mereu, in toate societatile umane, antice sau moderne, comuniste sau capitaliste.
  N-au inventat comunistii lumea. Si nici omul.
  Doctrinele sunt trecatoare. Viciile- PERENE
  Un fost luptator sub Drapelul Patriei !