Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UMILIREA ARMATEI NAŢIONALE – Scrisoare deschisă către viitorul preşedinte al României adresată de Generalul-maior (r.) Iordache OLARU

“Acum şase luni am luat decizia să trec în rezervă, după ce, la bilanţul Directiei Planificare Strategică – pe care o conduceam -, apoi la cel al Statului Major General/SMG, am făcut propuneri pentru reconsiderarea modului de a face “businessul militar”.

Astfel, la bilanţul SMG am sensibilizat ministrul Apărării naţionale în legătura cu :

1. inexistenţa unui proiect politic privind organismul militar, dovadă fiind ridicola proiecţie bugetară de 1,5% din PIB, pentru apărare;

2. compromiterea obiectivelor asumate faţă de Alianţă;

3. necunoaşterea de către societatea civilă a eforturilor pe care militarii le-au facut, în perioada postdecembristă, pentru a reforma armată şi pentru integrare în NATO;

4. ignorarea spiritului de corp, în ultimii 20 de ani, de către civilii numiţi pe diferite posturi în minister;

5. persiflarea valorilor instituţiei militare, de care militarii ramân ataşaţi: onoare, demnitate, respectul sacru faţă de Tricolor, sacrificiul suprem.

Bugetul pe 2009 amendează şi pe cei care mai credeau – eu nu mă număr printre aceştia – ca, în al doisprezecelea ceas, cineva va înţelege cum obiectivele politice sunt determinate şi de capacitatea militară. Afirmaţia mea de la bilanţul menţionat, că “nu cred în promisiunea de 1,5%” nu a fost decât o premoniţie confirmată de lipsa de viziune în domeniul militar a întregii clase politice.

Domnule viitor comandant al Armatei României,

De prea multe decenii s-a facut orice pentru a umili militarii, indiferent de gradul acestora. Comuniştii ne-au îmbrăcat în salopete, ne-au pus lopata într-o mână şi lampaşul într-alta, ca să dam ţării cât mai mult cărbune! Mai târziu, respectul faţă de uniforma şi portul acesteia era asimilat cu cel al pufoaicei!

Despre instrucţie nu mai vorbim, când nu mai aveam echipamente, carburanţi, deprinderi, o viziune credibilă privind reforma din armată şi nici ardoarea profesionistului adevărat.

După 1990, armata a fost prima care a înţeles că trebuie să se reformeze conform noului context strategic, printr-un proces care cere nu numai foarte mulţi bani, dar şi asumarea, de către cadrele militare, a consecinţelor dureroase, uneori frustrante, generate de restructurare.

Asa este: “Armata tace şi înghite!”. Dar, în compensaţie, cineva trebuie să vegheze ca priorităţile sale să fie în atenţia liderilor politici. Ei însă nu ştiu că impostura, incompetenţa, lentoarea şi indiferenţa faţă de problemele de securitate naţională pot dauna grav imaginii Armatei în societate, dar şi credibilităţii acesteia în situaţii de criză.(…)

Armata are un singur scop – victoria. Şi o voinţă: disciplina. În ultimele două decenii “s-a facut totul” ca să ni se demonstreze că victoriile, atâtea câte au fost, sunt ale “celorlalţi”.

Inexistenţa unei viziuni robuste şi credibile privind viitorul armatei, indiferenţa faţă de propunerile făcute pentru abordarea punctuală a problemelor stringente, care preocupă personalul militar, dar şi civil sunt ignorate printr-o tăcere condamnabilă. De pildă: indiferenţa faţă de asigurarea concordanţei între gradele avute şi funcţiile ocupate de militari îmi aminteşte de perioada dinainte de 1989, cand maiorii comandau divizii sau aveau în subordine colonei! Astăzi avem generali de brigadă avansaţi acum 7 ani, deşi se află pe poziţii de două stele de 5 ani! După cum există colonei pe poziţii de general cu două stele! Aici trebuie tăiat nodul gordian. Ori se constată că sunt incompetenţi, după ce au fost promovaţi şi atunci trebuie destituiţi. Sau se aplică prevederile Statutului cadrelor militare şi atunci trebuie avansaţi.

Acum, nu există o preocupare a politicienilor de la putere, sau din opoziţie, pentru aspecte vizând securitatea naţională, cum ar fi stadiul indeplinirii angajamentelor faţă de NATO, sau consecinţele profesionalizării armatei. Ministerului Apărării Naţionale i s-a dat un procent, din buget, a urmat rectificarea şi atât. Descurcaţi-vă!

Jenant pentru o armată care abia reuşeşte să platească soldele! Darămite să îndeplinească misiunile în teatrele de operaţii, unde decisiv este sprijinul logistic primit de la aliaţi. Degradant pentru ofiţerii care trebuie să se umilească acceptând verdic­tul incredibil: “Suntem o ţară săracă!”. Aşa mi-a răspuns actualul ministru, când am facut comparaţia între bugetul nostru şi cel al unei armate aliate care, cu o finanţare de 10 ori mai mare, are doar jumatate din efectivele Armatei României!

În prezent, nimeni nu mai vorbeşte de transformarea organismului militar din perspectiva unui obiectiv final. Şi nici nu vrea să ştie cât reprezintă…”destul”! Dacă ar dori, sigur ar avea revelaţii de coşmar.

Acum este necesară iniţierea procesului de analiză strategică a apărării. (…) O asemenea analiză strategică nu s-a facut niciodată pentru Armata României, deşi finalizarea ei ar permite atât evaluarea capacităţii sale de luptă, cât şi formularea de opţiuni cu propuneri pentru decidentul politic.

Algoritmul şi premisele necesare analizei strategice

Obiectivele politico-militare ale acesteia trebuie discutate şi aprobate de CSAT. Asta deoarece clasa politică nu cunoaşte realităţile din armată, nici eforturile şi costurile pe care aceasta le face pentru a-şi îndeplini misiunile în teatrele de operaţii, nici angajamentele asumate în structurile euroatlantice, nici starea deplorabilă a capacităţii de reacţie, ca urmare a unei dotări vetuste! Opţiunea care se va adopta trebuie să responsabilizeze clasa politică, indiferent de succesiunea unui partid sau altul la guvernare.(…)

Strategia actuală de transformare a Armatei României şi Planul de Implementare al acesteia constituie atuuri esenţiale pentru susţinerea analizei. Analiza Strategică a Apărării va oferi concluzii vizând dificultăţile legate de transformare şi – prin limitele rezultate în aplicarea planului de implementare va motiva declanşarea analizei propuse.

Analiza presupune reconsiderări ale strategiei de înzestrare, precum şi costuri de fezabilitate necesare pentru continuarea modernizării organismului militar. La sfârşitul acestui proces va rezulta noua structură de forţe a armatei.(…)

SMG va avea rolul principal în efectuarea acestei analize, asigurându-se astfel concreteţea şi fermitatea necesare aplicării concluziilor şi propunerilor/ opţiunilor rezultate. Altfel va fi doar un banal demers politic, care nu va urmări altceva decât să-i ţină ocupaţi pe militari.

Ministerul Apărării Naţionale are experţii militari şi civili capabili să realizeze această evaluare, care va evidenţia măsuri urgente:

1. Reconsiderarea radicală a actelor normative existente în minister.

2. Necesitatea reducerii drastice a numărului documentelor produse în M.Ap.N.

3. Îmbunătăţirea stilului de conducere.

4. Anual să fie emisă Directiva ministrului Apărării.

5. Îmbunătăţirea legislaţiei privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari (SGV).

6. Reproiectarea rolului funcţionarului public (F.P.) în Armată.

7. Elaborarea legii cu privire la planificarea bugetară multianuală.

8. Iniţierea programului de construire a locuinţelor pentru cei care sunt la începutul carierei militare.

9. Înfiinţarea Televiziunii Armatei României – urmând exemplul Patriarhiei, care a înfiinţat TV Trinitas.

10. Regândirea avantajelor prin care pot fi atraşi în armată tineri performanţi intelectual.

11. Revizuirea sistemului de ierarhizare a valorilor la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.

12. Instituirea sistemului de monitorizare a sănătăţii militarilor.

13. Schimbarea criteriilor de calificare la selecţiile pentru acordarea titlului de doctor în ştiinţe militare.

14. Eliminarea disfuncţiilor privind avansările.

15. Neacordarea gradului de general pentru cei care nu au carieră militară.

Domnule viitor preşedinte al României,

Am enumerat probleme care impun implicarea dumneavoastră energică. Altfel va continua umilirea armatei naţionale, prin ignorarea dificultăţilor cu care se confruntă în privinţa bugetului, instrucţiei, a atuurilor profesiei militare, a înzestrării forţelor participante în teatrele de operaţii, a priorităţilor şi stadiului de îndeplinire a programelor majore de înzestrare, a calităţii vieţii militarilor, precum şi cele vizând motivaţia, efortul uman, tehnic, material şi financiar al participării noastre la misiuni internaţionale.

Ca viitor comandant constituţional al Armatei României nu puteţi accepta ca militarii să devină “blazaţi”, după 20 de ani în care au avut parte doar de umilinte succesive, promisiuni neonorate şi statutul de toleraţi în societatea românească.

Am onoarea să vă salut!

General maior (r.) Iordache OLARU”

Cine este generalul maior(r) Iordache Olaru:
– s-a născut la 2 septembrie 1953 în comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi.
– din 1997 pana în 1998 a lucrat în Biroul reprezentanîi militari români la NATO şi UEO, iar în perioada 1998-2000 a îndeplinit funcţia de şef de birou la Reprezentanţa militară a României la NATO şi UEO.
– a fost consilier al şefului Statului Major General între anii 2000 şi 2003.
– după ce, în perioada 2003-2006, a îndeplinit funcţia de locţiitor al reprezentantului militar al României la NATO şi UE, în noiembrie 2006 a fost numit şef al Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major General.

Dintre decoraţiile şi medaliile primite, cele mai importante sunt Steaua României” în grad de cavaler, Ordinul american “Sfânta Barbara” şi Medalia “Pentru Merit” a SUA.

sursa: Ziua

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

68 Responses to “UMILIREA ARMATEI NAŢIONALE – Scrisoare deschisă către viitorul preşedinte al României adresată de Generalul-maior (r.) Iordache OLARU”

 1. cetateanul says:

  Stie cineva adresele personale de e-mail ale sefului SMG, ministrului apararii, presedintelui?
  Daca da, sa le trimita postarea lui Uranus (ale carui propuneri devin tot mai discutate si sprijinite in societatea romaneasca, cu exceptia propunerii de monarhie care e inca relativ disputata) si cine stie, poate le vin idei, solutii, atitudini, actiuni …
  Ce credeti?
  ———————————————————

  “Cu o floare nu se face primavara”

 2. cetateanul says:

  -urmare-
  Evident ma refeream la atitudini si actiuni pozitive si nu la represalii sau alte lucruri negative.

 3. Mărin Juvete says:

  Domnilor, io zic sa bagam capul in apa rece si sa o lasam mai usor cu pianul pe scari – ma refer aici la pianul dictaturii militare. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: astept aici propunerile dumneavoastra pentru posturile alea cheie care sa fie detinute (ce cuvant misto) de militari. Gheneralii aia facuti “pe puncte” de Iliescu & Constantinescu & Basescu? “Gheneralii” pretorienilor, aia cu ochii albastri (aici ar fi ceva de dezvoltat, aia sase de la STS facuti mai acu’ cateva luni, in contextul realegerii lui Maretu. Sau ala cu urmarirea judecatorilor de la Curtea Constitutionala de acu cativa ani?)? Zisu cumva la Economie? Sau la Sport, dupa cum negocia acu’ vreo 10 ani cu Becali, in direct la ore de maxima audienta? Voicu (Catalin) la Justitie? OPREA???????

 4. Mărin Juvete says:

  @schwartzkopff: Mi-a placut comentariul dvs. cu ceeace nu e un defect, ci incepe sa devina o calitate. Intamplator sau nu, numele alea pe care le-am pomenit mai ‘nainte, toate “are” atasat prefixu’ “dr.”.

 5. Sfetnicul says:

  In tara sunt probleme !Toti politicienii au furat !Toti fosti speculanti sunt acum oameni de afaceri !Stam linistiti si bravo nouo!Inca mai e loc de batjocora pentru viata cazona ! Ne meritam soarta ! Noi am stat intre santinele si ei au furat, unii chiar si cu legea ! Probabil au fost mai adaptati pentru aceasta jungla ! Noi am fost educati sa respectam legile , ei nu !Au deocamdata un atu in maneca !Cine are o singura propunere reala care sa poata conduce la ceva bun in adevaratul sens al cuvantului sa o prezinte !Rivalitatile prostesti nu-si au rostul ! Un adevarat comandant este comandant si-n chiloti si-n pielea goala !Capitan in rezerva Tudor !

 6. micutzul says:

  Domnule general, respect opinia dumneavoastra, vad la ce data a fost postat articolul si intreb… ATAT ?
  Atat merita armata romana? Noi suntem plamada, voi sunteti capii, noi strigam demult , s/au saturat si securistii sa ne mai citeasca. Voi trebuie sa organizati , sa planificati, sa coordonati . Asteptam cu incredere colegii dv. din activitate. Undeva coloana vertebrala a armatei este luxata si trebuie refacuta. Sa nu va speriati de postarile impotriva noastra, iau si ei un ban…

 7. micutzul says:

  Astazi, un mare? om de stat a dat o declaratie stupefianta. Eu personal, ca ofiter in rezerva ii solicit in mod special demisia de onoare din fruntea armatei romane. Sa lase locul oamenilor capabili care vor sa faca ceva pentru armata, altceva decat sa o *ingroape** CITITI DRAGI CAMARAZI SI DATI MAI DEPARTE SA VADA LUMEA CINE NE APARA INTERESELE
  ** Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat ca parlamentarii partidului nu vor vota motiunea de cenzura.
  “Nu, nu vom vota motiunea. Grupul nostru parlamentar, de la Senat si Camera, va fi impreuna cu Guvernul. Si acest partid (UNPR, n.r.) a luat fiinta in momentul in care am avut nevoie de solidaritate ca sa depasim aceasta situatie de criza. Daca numai Romania era in criza, sunt convins ca intregul Guvern trebuia sa plece. Dar daca ne uitam in jur, la Grecia, la alte state care isi iau masuri, e bine sa ne unim sa n-avem culoare politica, iar romanii sa se adune, sa depasim aceasta situatie grea”, a declarat ministrul Apararii. **
  pAI STIMABILE GENERAL , NU COMPARA Grecia cu Romania, nici veniturile lor cu ale noastre. Arata/ne o singura tara din lume care sa taie pensii si salarii ca sa iasa din criza si in afara de asta sa porti militareste o oglinda la tine, sa te uiti periodic in ea si cand vei mai vedea acolo un om integru , cinstit si cu onoare sa stii ca te/ai vindecat si de abia atunci sa mai apari in fata noastra. Pentru mine nu esti comandantul meu fiindca nu imi reprezinti interesul . REFUZ SA ITI RECUNOSC FUNCTIA.

 8. micutzul says:

  Răspunsul Mareşalului Ion Antonescu la apelurile ce i-au fost adresate de W. Filderman

  Domnule Filderman,

  In doua petitii succesive imi scrieti “de tragedia zguduitoare” si ma “implorati” in cuvinte impresionante, reamintind de “constiinta” si de “omenie” si subliniind ca sunteti “dator” sa apelati “la mine” si “numai” la mine pentru evreii din Romania care sunt trecuti in ghettouri pregatite pentru ei pe Bug. Pentru a amesteca si tragicul in interventia d-voastra, subliniati ca aceasta masura “este moartea, moartea fara vina, fara alta vina decat aceea de a fi evrei”.

  Domnule Filderman, nimeni nu poate sa fie mai sensibil ca mine la suferintele celor umili si fara aparare. Inteleg durerea d-voastra, dar trebuie, dar mai ales trebuie sa intelegeti si d-voastra toti, la timp, pe a mea, care era aceea a unui neam intreg. Va ganditi, v-ati gandit ce s-a petrecut in sufletele noastre, anul trecut la evacuarea Basarabiei, si ce se petrece astazi, cand zi cu zi, ceas cu ceas, platim cu marinimie si cu sange, cu foarte mult sange, ura cu care coreligionarii d-voastra din Basarabia ne-au tratat de la Nistru pana la Odessa si pe meleagurile Marii de Azov?

  Dar, potrivit unei traditii, voiti sa va transformati si de astadata, din acuzati in acuzatori, facandu-va ca uitati pricinile care au determinat situatiile pe care le plangeti. Sa-mi dati voie sa va intreb si prin d-voastra sa intreb pe toti coreligionarii d-voastra care au aplaudat cu atat mai frenetic, cu cat suferintele si loviturile primite de noi erau mai mari. Ce ati facut D-voastra anul trecut, cand ati auzit cum s-au purtat evreii din Basarabia si Bucovina fata de trupele romanesti care se retrageau si care pana atunci aparasera linistea si belsugul acelor evrei? Va reamintesc eu:

  Înainte chiar de aparitia trupelor sovietice, evreii ce aparati, din Basarabia si Bucovina, au scuipat ofiterii nostri, le-au smuls epoletii, le-au rupt uniformele si cand au putut au omorat miseleste soldatii cu batele. Avem dovezi.

  Aceiasi ticalosi au intampinat venirea trupelor sovietice cu flori si au sarbatorit-o cu exces de bucurie. Avem fotografii doveditoare.

  În timpul ocupaţiei bolşevice, aceia pentru care vă înduioşaţi astăzi, au trădat pe bunii români, i-au denunţat urgiei comuniste şi au adus jalea şi doliul în multe familii româneşti.

  Din pivniţele Chişinăului se scot zilnic, oribil mutilate, cadavrele martirilor noştri, care au fost astfel răsplătiţi fiindcă 20 de ani au întins o mână prietenească acestor fiare ingrate.

  Sunt fapte ce se cunosc, pe care le cunoaşteţi desigur şi Dvs, şi pe care le puteţi afla oricând în amănunt.

  V’aţi întrebat Dvs dece şi-au incendiat evreii casele înainte de a se retrage? Vă puteţi explica dece în înaintarea noastră am găsit copii evrei de 14-15 ani, cu buzunarele pline de grenade?

  V’aţi întrebat câţi dintre ai noştrii au căzut omorâţi mişeleşte de coreligionarii Dvs., câţi din ei au fost îngropaţi înainte de a fi morţi? Voiţi şi în această privinţă dovezi, le veţi avea.

  Sunt acte de ură, împinsă până la nebunie, pe care evreii Dvs. au afişat-o împotriva poporului nostru tolerant şi ospitalier, dar astăzi demn şi conştient de drepturile lui.

  Drept raspuns la marinimia cu care ati fost primiti in mijlocul nostru si tratati, evreii D-voastra, ajunsi comisari sovietici, imping trupele sovietice din regiunea Odessei, printr-o teroare fara seaman, marturisita de prizonierii rusi, la un masacru inutil, numai pentru a ne provoca noua pierderi.

  In regiunea Marii de Azov, trupele noastre, retragandu-se temporar, si-au lasat cativa ofiteri si soldati raniti pe loc. Când au reluat înaintarea şi-au regăsit răniţii mutilaţi îngrozitor.

  Oameni care puteau fi salvaţi şi-au dat ultimul suspin în chinuri groaznice.

  Li s’au scos ochii, li s’au tăiat limba, nasul şi urechile.

  Îţi dai Domnule Filderman seama de spectacol?

  Te îngrozeşti? Te înduioşezi?

  Te întrebi, dece atâta ură, din partea unor evrei ruşi cu care nu am avut niciodată nimic de împărţit?

  Dar ura lor este a tuturor, este ura Dvs.

  Nu vă înduioşaţi, dacă aveţi cu adevărat suflete, de ceeace nu merită, înduioşaţi-vă de ceeace merită.

  Plângeţi cu mamele, care şi-au pierdut în astfel de chinuri copiii, nu cu aceia care şi-au făcut şi lor şi vă fac şi Dvs. atâta rău.

  MAREŞAL ANTONESCU
  19.X.1941

  P.S. Un soldat rănit din P. Neamţ, a fost îngropat de viu din ordinul şi sub ochii comisarilor sovietici jidani, deşi nenorocitul îi implora să nu-l îngroape, arătându-le că are 4 copii.**

  Aceasta este scrisoarea raspuns a maresalului catre cel care era conducatorul evreilor si care il implora sa aiba mila de cei din religia lui.

  Masurile maresalului se vad chiar din declaratia lui Filderman, multi ani mai tarziu.

  Declaraţia dată în 1955 de WILHELM FILDERMAN, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti în anii ’40

  «Subsemnatul Wilhelm Filderman, Doctor in Drept la Facultatea din Paris, fost Presedinte al Uniunii Comunitatilor Evreiesti din Romania si Presedinte al Uniunii Evreilor Romani, domiciliat actualmente in New York, USA, Hotel Alameda, Broadway at 71 St, declar urmatoarele:

  (…) In timpul perioadei de dominatie hitlerista in Europa, eu am fost in legatura sustinuta cu Maresalul Antonescu. Acesta a facut tot ce a putut pentru a imblanzi soarta evreilor expusi la persecutia germanilor-nazisti (s.n.). Trebuie sa subliniez ca populatia romana nu este antisemita. Am fost martor al unor miscatoare scene de solidaritate si de ajutor intre romani si evrei in momentele de grea incercare din timpul infernului nazist in Europa. Maresalul Antonescu a rezistat cu succes presiunii naziste, care impunea masuri dure impotriva evreilor. As aminti doar cateva exemple:

  Gratie interventiei energice a Maresalului Antonescu, a fost oprita deportarea a mai mult de 20.000 de evrei din Bucovina;

  El a dat pasapoarte in alb, pentru a salva de teroarea nazista evreii din Ungaria, a caror viata era in pericol;

  Gratie politicii sale, bunurile evreilor au fost puse sub un regim de administrare tranzitorie, care, facandu-le sa para pierdute, le-a asigurat conservarea in scopul restituirii la momentul oportun.

  Mentionez aceasta pentru a sublinia faptul ca Poporul Roman, atat cat a avut, chiar in masura limitata, controlul Tarii, si-a demonstrat sentimentele de umanitate si moderatie politica.»


  Interesul cui este ca romanii sa nu aiba adevarati eroi. Istoricii sa ia masuri pentru a pune faptele la locul lor. Propun administratorilor sa trateze subiectul tradarii si asasinarii marilor conducatori romani.

 9. Mărin Juvete says:

  Hai nene, mai usor cu “marele” patriot Antonescu.

 10. micutzul says:

  PENTRU M. JUVETE

  Recunosc ca e un pic cam mult de scris, dar nu am vrut sa intrec masura. Am considerat ca merita un pic de atentie faptul ca am avut si oameni mari in armata nu numai pigmei instelati.

 11. LEGIONARUL says:

  @micutzul;nu la asta s-a referit Juvetele.

 12. Col. ® Cujbă Petrea says:

  ” If you want to know your past – look into your present conditions.
  If you want to know your future – look into your present actions.” ~Chinese Proverb

  Nu ne putem mândri cu un trecut glorios dacă nu avem un prezent demn și nu putem avea un prezent demn dacă nu facem nimic pentru a avea un viitor care să impună respect.

  Într-o țară civilizată și cu un popor demn, orice om poate fi sigur că va trăi cândva bine.
  Într-o țară necivilizată dar cu un popor curajos, orice om poate spera că va trăi normal sau măcar că va putea muri ca un erou.
  Într-o țară necivilizată și cu un popor neputincios, nimeni nu poate spera la o viață decentă sau măcar la o moarte vitejească.

  Col. ® Cujbă Petrea

 13. gheorghe says:

  numai la pensionari reusiti sa faceti scandal …. dar pt militarii nu ati facut si nu veti face ca nu va doare … le spuneti mereu ca un patron daca nu iti convine pleaca …. numai pensionari au rate … soldati nu au ? …. sa va fie rusine

 14. Zexe says:

  Nea’ Gheo…chiar ca numele te defineste….citeste declaratiile SCMD…vezi ca si soldatii, subofiterii si ofiterii sunt un tot unitar ….toti sunt MILITARI activi, in rezerva sau in retragere…anytime…dormi acum!!!

 15. Covăsneanul says:

  E bun şi spiritul critic, demonstrează că militarii aparţin unui corp şi nu unei gloate. Dar, înainte de toate, trebuie să încurajăm personalităţile militare,(trebuie să recunoaştem că mulţi dintre noi ne-am parcurs cariera în garnizoane mici, izolate şi nu ne bucurăm de popularitate), o plajă largă de opinii creează o stare de spirit, poate deveni un fenomen şi atunci pune probleme atât societăţii civile , cât, mai ales, nevolnicilor conducători. Prea mulţi oftalmologi care caută paiele din ochii camarazilor!

 16. colonel says:

  sleata de pensionari militari cu pensii mari si nemeritate cu salarii compensatorii uriase aveti bani de chefuit dupa ce ati iesit la pensie la 40 de ani si ati frecat menta in armata civilii va urasc sunteti capusele acestei tari va dispretuim pe toti in frunte cu Mandu si ………… DOGARU

 17. traian dar nu basescu says:

  Asta nu-i limbaj de militar de cariera.
  Sa va fie rusine.

 18. Liviu says:

  Se vede de la o posta cat de “militar” esti, bai colonele. Ai bani de lumanari, sau iti imprumut eu?