Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un punct de vedere despre “cazul” locotenentului Alexandru Gheorghe

Am citit şi recitit cu mare atenţie atât raportul Lt. Alexandru Gheorghe înaintat şefului S.M.G., rămas fără răspuns până în ziua de azi şi publicat apoi de către autor în 14 Noiembrie 2011, cât şi Comunicatul de Presă nr. 9/27.01.2012 al M.Ap.N./D.I.R.P.

Dupa participarea ofiterului la una din manifestatiile spontane din Piata Universitatii din Bucuresti, a inceput un asalt mediatic fara precedent, pro/contra ofiterului, cu implicarea directa si disproportionata a M.Ap.N.

Referitor la situatia creata se desprind cateva aspecte.

1. Continutul raportului ofiterului este redactat regulamentar, corect, concis, bine documentat si se incheie cu 7 propuneri de masuri concrete.

Raportul nu este unul strict personal ci este rodul gandirii si nemultumirilor acumulate a mai multor cadre militare active, „beneficiare” a implementarii fortate si rapide, inainte cu mai bine de 10 ani, in Armata Nationala a Romaniei a unui concept (strain) de formare a cadrelor militare active pe filiera indirecta.

Atunci cand a fost implementat sistemul de formare a maistrilor militari si subofiterilor din Fortele Aeriene in scoala dislocata in Brasov au fost sesizate multe aspecte cu efecte negative in viitor si s-au facut propuneri de remediere tocmai pentru a fi evitate consecintele grave (intre timp cronicizate) de genul celor semnalate de catre Lt. Alexandru in raportul inaintat sefului S.M.G.

Aderarea la N.A.T.O. a impus si acest lucru, iar „rezultatele” acestuia se vad acum si ma tem ca se vor vedea si in viitor.
In timp, sub diferite pretexte si interese, raportul dintre cele doua filiere de formare s-a intors in favoarea celei indirecte, foarte scurta ca durata si mai putin selectiva.

Asa se face ca acum, o mare parte a cadrelor militare active (proportia o cunoaste precis M.Ap.N. si trebuie sa o faca publica) provine din filiera de formare pe calea indirecta, iar o mica parte din filiera directa, mai lunga dar si mai selectiva.

Cadrele militare active care provin din filiera indirecta „ard” majoritatea etapelor de formare specifice filierei directe.
Pe baza celor raportate si a informatiilor reale de care dispune, ministerul trebuie sa analizeze cu raspundere situatia existenta si sa ia masuri de corectie in sistem.

2. Dupa luni de asteptare, in lipsa unui raspuns din partea sefului S.M.G. ofiterul posteaza pe Internet raportul si in finalul acestuia anunta ca in lipsa unui raspuns concret, in conformitate cu drepturile cetatenesti (altele decat cele interzise militarilor activi prin Constitutie si legile in vigoare), va proceda la sensibilizarea opiniei publice in legatura cu cele raportate.

3. In lipsa unui raspuns (acesta ar fi detensionat macar situatia) cu prilejul izbucnirii manifestatiilor spontane anti prezidentiale si anti guvernamentale din Bucuresti si din alte orase din Romania, cetateanul Alexandru Gheorghe si-a exprimat si el public nemultumirile.

Faptul ca a facut-o in uniforma militara (aspectul trebuie analizat de catre sefii sai ierarhici fara partinire si prejudecata, in conformitate cu regulamentele militare in vigoare), nu diminueaza cu nimic veridicitatea si gravitatea aspectelor sesizate in raport si nici a celor formulate si transmise verbal.

M.Ap.N., prin purtatorul sau cuvant, ofiter activ si el, intr-un mod neasteptat de neprofesionist si neconvingator, total partinitor, a politizat la maximum situatia, s-a antepronuntat, a polemizat atat cu ofiterul in cauza, dar ce-i mai gav, cu o „anumita parte” a mass media fara o minima si decenta echidistanta.

A fost declansata tardiv si neprofesionist o ofensiva mediatica de „(dez)informare”, lipsita de demnitate si total neproductiva pentru cei care conduc acum destinele sistemului militar, parte componenta a societatii romanesti asa cum este ea, cu bune si cu mai putin bune.

In loc sa se concentreze pe problemele reale, M.Ap.N. si-a ales o tinta falsa si se concentreaza pe nimicirea inamicului public nr. 1, acum Lt. Alexandru Gheorghe. Disproportionat si rusinos din partea celor care trebuie sa-si apere subordonatii si mai presus de toate sa nu ocoleasca adevarul.

Indiferent ce masuri vor lua impotriva petentului, daca realitatea din interiorul sistemului este cea din raport (o singura sesizare daca-i adevarata este suficient), ramane fara raspuns, persista si chiar se acutizeaza, atunci cei care trebuie sa raspunda sunt superiorii ofiterului si in niciun caz acesta.

In ceea ce priveste comunicatul de presa al M.Ap.N., acesta se vrea a fi o revansa la succesul mediatic fara precedent prilejuit de aparitia publica a autorului raportului inaintat sefului S.M.G. si publicat inca din Noiembrie 2011.

Pana acum au tacut complice (de multe ori, si tacerea este un raspuns). De ce? Daca petentul a gresit, atunci a gresit si in Noiembrie 2011 nu numai in Ianuarie 2012.

Ceea ce este evident chiar si pentru cei care nu sunt familiarizati cu sistemul militar, este dorinta ministerului de inabusi si alte tentative asemanatoare de a rabufni in public si alte aspecte scandaloase la adresa conducerii politice si militare a acestuia.

Nu „consternarea”, confruntarea, intimidarea, amenintarea cu consiliul de judecata, ocolirea adevarului, manipularea, minciuna, discreditarea, diabolizarea si tot arsenalul specific razboiului psihologic aplicat propriului popor sunt solutii rationale in acest moment.

Nu ofiterul Alexandru Gheorghe si ceilalti multi nemultumiti din Armata Romana au implicat institutia militara in politica, ci chiar conducerea acesteia prin obedienta, lipsa de ratiune si abdicarea constienta de la ratiunea acesteia de a fiinta.
Prin sacrificarea lui nu se rezolva nimic, nici macar reducerea acestuia la tacere cum poate gandesc infantil sefii lui ierarhici.

Ceea ce-i foarte grav este ca de peste 22 de ani conducerile vremelnice ale armatei au facut la fel si nu au platit ele, ci cadrele militare oneste pe spatele carora s-au ridicat si mentinut ei.

Ratiunea va invinge iar cei nedrepti vor trebui sa plateasca.

Col. (r) conf.univ.dr. Ioan Gheorghe Ratiu
(Ultimul Comandant al Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene, Brasov, 01.10.2001)

Mentionez ca nu sunt nici membru al S.C.M.D. si nici membru al A.N.C.M.R.R.

 

raportul locotenentului Gheorghe Alexandru adresat şefului SMG

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Un punct de vedere despre “cazul” locotenentului Alexandru Gheorghe”

 1. aladin says:

  Un punct de vedere concis si pertinent.
  Filiera indirecta nu trebuie insa blamata. Ea a dat roade in state si armate unde s-a aplicat corect. Adica de ce trebuie sa bata pas de defilare si sa participe la trageri un viitor medic militar, un viitor finantist militar, un viitor logistician militar, etc. Ce nu se spune despre cariera lor in alte state este limita de grad cu care ies la pensie (majoritatea ltcol), coroborata cu un procent redus de functii de col si doar una de general de brigada pe intreaga armata. La noi daca s-ar aduna functiile de col si gen la logistica pe toate nivelurile, la DMRU, la minister,etc cred ca am constata ca sunt mai multe decat cele din categoriile de arme si genurile de forte.
  Filiera indirecta trebuie sa fie aplicata acolo unde trebuie. Exista acum o aplecare nejustificata pentru cadre militare in zona logistica, finante militare si probabil multe alte nise. In multe alte state ministerul apararii este foarte putin populat de militari. La noi se pare ca este un loc caldut pentru apropiatii adusi din viata civila sau chiar pentru cei care sunt adusi in sistem in a doua parte a carierei, deci aproape de pensie. De o pensie calculata altfel decat daca ar fi iesit la pensie din viata civila. In plus filiera indirecta este calea prin care cei cu putere de decizie si-au introdus rudele in sistem sau au gasit o cale de a face bani murdari.
  Nu cred ca s-ar crapa pamantul daca am avea civili in locul celor multi intendenti, finantisti, etc.

 2. Un Civil says:

  Tocmai asta-i problema. In multe armate civilii isi pastreaza statutul de civili si in armata.

 3. STOPS says:

  @la CONFERINȚA d-lui DOCTOR
  Să înțelegem că la noi CIVILII nu pot fi MILITARIZAȚI, sau că Dvs. ca fost MILITAR nici acum nu puteți fi CIVILIZAT ?!
  Se vede că n-ați citit nici un articol din revista cu caracter nesecret SPIRIT MILITAR MODERN, nici n-ați înțeles de ce sunt secrete articolele din GÂNDIREA MILITARĂ ROMÂNEASCĂ, iar doctorul Dvs. de familie, care sigur n-a parcurs ETAPA INSTRUCȚIEI SOLDATULUI, ci a trecut direct la MANAGEMENTUL DE GRUP, nu vă poate asigura o REȚETĂ COMPENSATĂ de anti-PSIHOTRONICE.

 4. ROBERT HORVATH SUA says:

  DECLAR GREVA FOAMEI IN FATA SEDIULUI ONU NEW YORK. IN APARAREA OFITERULUI EROU ALEXANDRU GHEORGHE IN SPRIJINUL REVOLTEI ANTI BASESCU !
  SUNT ALATURI DE ALEXANDRU GHEORGHE REPREZENTANTUL MORAL AL ROMANIEI !
  Lt. Alexandru Gheorghe şi-a asumat în mod conştient riscurile prezenţei sale în piaţă şi că a fost dispus să facă acest sacrificiu, pentru a le transmite românilor că inclusiv persoane care lucrează în armata română, sunt de partea protestatarilor. Gestul lui a dinamitat mafia politica care simte ca ai fuge pamantul de sub piciore.
  Servicile in colaborare cu intreaga medie a inceput denigrarea sa. Este la un pas de tribunalul militar……….
  Acest tanar care ne face pe toti mandrii este in mare pericol !

  INCEP PROTESTUL MEU SIMBOLIC IN FATA SEDIULUI ONU SI IN FATA CLADIRII DE 16 ETAJE A SECURITATII !
  MIERCURI FEBRUARIE 2012 . VOI POSTA UN MATERIAL VIDEO DE LA FATA LOCULUI
  Consulatul general
  200 E 38th St # 3 Av. New York United Nations Headquarters
  760 United Nations Plaza, New York, New York 10017, U.S.

  CITITI IN CATEVA ORE UN MATERIAL EXPLOZIV
  BASESCU FARA BASESCU !
  INCERCAREA UNUI GRUP POLITIC DE A PRELUA PUTEREA CU AJUTORUL SERVICIILOR SECRETE !

  http://devanewyork.blogspot.com/

 5. Cruciatul says:

  Gl Iliescu Mihai de la A.N.C.M.R.R are si el fiica activata cu gradul de maior si numita sef de compartiment la Directia relatii publice/MApN, in subordinea Cam. Fratila Tiberiu! De aici si stransa legatura si sustinerea ministrului Oprea de catre gl. Iliescu! Interesul poarta fesul!!!

 6. Danut says:

  Buna ziua,
  Foarte bun articolul desi in nu sunt in totalitate de acord cu acesta.
  Ce este mai grav ca ofiterii pe filiera indirecta nu ocupa nuai functii de finantisti, logisticieni, medici si topografi. Acestia ocupa si functii de ofiter de cercetare, infantarie, artilerie, in speta arme de comanda, iar majoritatea au absolvit Facultati de geografie, educatie fizica si sport. Asta e ma grav. Pe langa aceasta, in unitatile militare acesti ofiteri pe filiera indirecta au parte de un tratament aparte.
  Exista o lege nescrisa prin care se spune ca un comandant isi alege echipa de lucru. Este perfect niormal atat timp cat acest lucru nu se bazeaza pe nepotism.
  Cat despre gestul Lt Alexandru, nu cred ca a fost unul corect pentru ca modalitatea lui de actiune nu-i da castig de cauza. Are dreptate in afirmatiile din raport, sigur are dreptate si in decalratiile facute in piata… cati dintre noi nu am gandit la fel? Insa modalitatea de actiune nu este una legala, iar scopul nu scuza mijloacele.

  Lt. (r) Dan

 7. Plano10 says:

  Cei interesati pot vedea pe blog o Decizie de recalculare si si nota de calcul pentru stagiile ulterioare pensionarii.

 8. soso says:

  DE CE SE IA SALARIUL DE MERIT DE CĂTRE ACELEAŞI PERSOANE DIN 2009 INCOACE, IN ARMATĂ?

  Eiiii….iată una dintre frustrări…….Un plus de 25% din salariu, in buzunarul unora…..CUM O FI? Asta e Armata Română, ASTĂZI!!!!!!!!! Etc

 9. descultul says:

  Daca filiera directa e zero, sa o desfintam, facem economie ca la comasate. Un cadru militar nu trebuie sa stie nimic despre armata, doar sa-l iubeasca cineva!

 10. Stelian P. says:

  “DE CE SE IA SALARIUL DE MERIT DE CĂTRE ACELEAŞI PERSOANE DIN 2009 INCOACE, IN ARMATĂ?”

  Acuma intelegi de ce unii au avut pensii mai smechere decit altii ?

 11. ANONIMUS says:

  De acord cu tine! Ba mai mult de ce sa mai avem guvern, parlament, agentii si alte descentralizate cand se dovedeste ca avem nu “GENIU” in persoana presxedintelui care le stie si le face pe toate dupa “POHTA CE-AM POHTIT”. El nu vrea cresteri de salarii si pensii si gata! El este singurul care iubeste poporul ROMAN atat de mult ca vrea sa-l desfiinteze in tot si in toate. Ceausescu era mic copil pe langa ‘UNICUL SI DE NEINLOCUITUL SI VIITORUL SINGUR LOCUITOR AL ROMANIEI. Doamne iarta-ne si ajutane sa scapam!

 12. SKY SPY says:

  LUI DANUTZ:

  LOCOTENENTUL MERITA TOATA STIMA PENTRU GESTUL LUI DE A TRAGE IN PUBLIC UN SEMNAL DE ALARMA – CU ORICE RISC- ASUPRA UNOR FENOMENE CUNOSCUTE DE TOTZI DAR PASTRATE SUB PULPANA TACERII ! DE CE ? UNII DIN LASITATE CONGENITALA, ALTII DE FRICA SA NU-SI PIARDA SCAUNUL SAU CEI 25%…. ADICA PE PRINCIPIUL “CIOCU MIC”…SAU “CAPUL CE SE PLEACA…”!!!

  ISTORIA NE-A INVATZAT CA GASTELE AU SALVAT CAPITOLIUL DAND ALARMA ! ADICATELEA AU TREZIT DIN DULCEA VISARE PE CEI CE DORMEAU IN ARMURI SI ERAU IN PERICOLUL DE A LI SE LUA GATUL PE RAND DE CATRE BARBARII ATACATORI !

  DUPA REGULAMENTELE DE PE VREMURI (PE CELE DE AZI NU LE-AM MAI CITIT) “ALARMA” ERA MODALITATEA DE A TRECE ARMATA DIN STAREA DE PACE IN CEA DE LUPTA ! ASTA A VRUT SA FACA SI LOCOTENENTUL AG – SA INCERCE SA TREZEASCA “MAREA MUTA” …SI…DUPA PAREREA MEA, A REUSIT ! CHIAR DACA DIN LIPSA DE EXPERIENTA SI/SAU NAIVITATE A EMIS SI UNELE IDEI PUERILE ! DAR CE PRETENTII SA AVEM LA EL CAND UN GUVERN INCOMPETENT CONDUS DE U PRIM MINISTRU DE CIRPA A EMIS “N+1″ ORDONANTE SAU LEGI NECONSTITUTIONMALE !!! SI SLAVA DOMNULUI, AU O ARMATA DE CONSILIERI PLATITZI DIN BANII NOSTRI. DAR, DIN DOUA UNA: ORI CONSILIERII SUNT IMBECILI CU TOTZII, ORI CEI CONSILIATZI NU PRICEP NEAM’ CE LE ZIC ACESTI CONSILIERI !
  PUNCTUM SI BASTA !

 13. Un roman says:

  @ ROBERT HORVATH SUA says:

  Va rog sa schimbati culoarea fondului pe blogul Dvs. Se citeste fff greu rosu pe bleumarin . E foarte interesant ce-ati scris dar …. obositor pentru ochi – si nu mai avem 30 de ani !!!
  Va multumesc !

  Cu respect G.E.R.
  http://devanewyork.blogspot.com/

 14. voinea says:

  Solicit conducerii SCMD sa ne adunam in Piata Universitatii si sa renuntam la pichetarea statuii LEU.
  Noi suntem mult mai caliti si protestatarii din piata au urgenta nevoie de intariri.
  Personal am participat la ambele manifestatii si consider ca este mult mai important sa sustinem manifestatia din Piata Universitatii.
  Cererile noastre coincid cu cele ale manifestantilor din piata si ar fi pacat sa nu-i sprijinim.
  Singura noastra speranta de a ne recastiga drepturile furate este sa-i dam jos pe acesti nemernici,
  sa-i judecam ca pe niste tradatori de tara si neam,sa le confiscam averile acumulate ilicit si sa instauram statul de drept in Romania.
  Cum puteti accepta ca niste escroci ca patriciu.becali,berceanu,videanu,basescu udrea,voiculescu,blaga ,babiuc,casuneanu
  sa stranga averi de miliarde de euro ,iar noi sa murim de foame?
  Ati uitat ca tot ce s-a construit in aceasta tara a fost realizat si prin munca si sacrificiile noastre?
  Munci agricole,sosele,hidrocentrale,termocentrale, uzine,fabrici, canalul Dunare -Marea Neagra,Transfagarasan,
  blocuri de locuinte,Casa Poporului, metroul din Bucuresti, toate au fost realizate si prin contributia noastra iar acum ne lasam calcati in piciare?
  Nu vedeti ca acesti mafioti ordinari pun mai mult pret pe viata unui caine maidanez decat pe viata unui pensionar?
  Cat o sa-i mai rabdam? Treziti-va la realitate pana nu este prea tarziu! Sa-i facem sa le friga pamantul sub picioare,
  sa tremure pentru fiecare banut furat, sa plece ei din Romania si odraslele lor, nu noi cei oropsiti care am creeat averea acestei tari.
  Ma asteptam ca la ceasta data SCMD sa aiba detasamente gata de lupta permanent la nivelul fiecarei filiale,
  capabile ca la semnalul transmis prin lanturile de alarma sa se adune cu mijloacele de lupta in punctele ordonate.
  Am ramas total surprins cand la activitatea din 24.01. fiind delegat de CD al SCMD sa intampin filialele care veneau pe A1 nu mi s-au transmis
  persoanele de legatura si telefoanele acestora, persoanele de contact cu Politia si Jandarmeria. A trebuit sa ma descurc pe baza experientei
  acumulate anterior in gestionarea Sistemului Operativ de Conducere a Razboiului Electronic In Armata Romaniei.
  Si era atat de simplu ca printr-un e-mail sau SMS sa mi se transmita toate datele de care aveam nevoie.Mai departe stiam ce am de facut.
  Memoram datele in telefonul celular,tineam legatura cu sefii de masini, constituiam coloana de mars si o conduceam la locul de adunare.
  Ce fel de militari suntem?
  Cu stima si speranta,
  Col(r)ing.Voinea Ion

 15. Un Civil says:

  …..experientei
  acumulate anterior in gestionarea Sistemului Operativ de Conducere a Razboiului Electronic In Armata Romaniei._____________am vazut cu l-ai condus in 89 !!!!!

 16. ROBERT HORVATH SUA says:

  A sosit un inger in Piata Universitatii inbracat in uniforma millitara .
  Cu ajutorul lui DUMNEZEU am trait si asta. Am trait multe si am vazut
  multe dar niciodata un asemenea moment de eroism Poate sunt prea
  dramatic….dar prin acest tanar am invins.
  Dece am invins ? Pentru ca gestul lui face cat zece milioane de protestatari
  Am o dovada .
  Dupa douazeci de ani DUMNEZEU si-a intors obrazul si catre noi.
  PENTRU EL MA DUC ASTAZI IN FATA LA ONU
  SA STRIG : TRAIASCA VIITORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI
  ALEXANDRU GHEORGHE !

  http://devanewyork.blogspot.com/

 17. soso says:

  DE CE SE IA SALARIUL DE MERIT DE CĂTRE ACELEAŞI PERSOANE DIN 2009 INCOACE, IN ARMATĂ?

  Eiiii….iată una dintre frustrări…….Un plus de 25% din salariu, in buzunarul unora…..CUM O FI? Asta e Armata Română, ASTĂZI!!!!!!!!! Etc

  Cum contribuim noi la fondul UNIC de pensii, cand salarizarea e făcută varză? Ştiaţi că in Armata Romaniei un maior are salariul mai mic decat un locotenent??? NU RÂDEŢI!!! Este REAL! In ţara lui Băsescu!

 18. petroni says:

  alex suntem cu tine !!!!!!!!!!!!! prietene !!!!!!!!!!!!:*

 19. petroni says:

  am incredere in tine eu si ceilalti romani !!!!!!!!!!!! dar eu am avut incredere de prima data !!!!!!!!curaj si cu dum,nezeu inainte!!!!!!!! pup :*

 20. Lozinci says:

  Lozincile se scandeaza si online pe “lozinci (punct) ro”. Intra si tu, citeste-le, sau trimite lozinci noi!

 21. Mark says:

  O mică intoxicare deviază mobilul care l-a adus pe locotenent in piată de la adevăr! Nu se poate motiva sustinerea unui program declarat in raport ,ce vizeaza o lovitură de stat armată,și instalarea monarhiei ,cu acele precedente actiuni care sustin cu totul si cu totul altceva!Comentariul lui Voinea este la obiect si arată natura gestului locotenentului! ”detasamente gata de luptă,lanturi de alarmă,mijloace de luptă,să ii judecăm ca pe trădătorii de tară” nu indică tentativa unei lovituri de stat?Probabil Voinea ii stie aplicabilitatea din 1989,mai ales că mijloace electronice de redare a unor zgomote au existat si in Piata Universității a acestui an!

 22. Am si eu un punct de vedere privind acest “caz” il puteti urmarii la :
  http://popescu-colibasi.no-ip.org/weblog/514_Lt.Alexandru_Gheorghe.html
  Lt. a gresit in “piata” ca nu s-a rezumat sa ceara ce a spus in raport.

 23. iancu jianu says:

  Poate imi spune cineva cum a fost activat gradul militar al impostorului Duda Radu, care de la subofiter in rezerva, prin diverse invarteli a ajuns colonel(r), dupa care ce sa vezi, a devenit colonel activ si umbla cand are chef in uniforma militara! Rusine conducerii armatei ca accepta astfel de ilegalitati!

 24. iancu jianu says:

  Pai, armata e reflexia starii de lucruri din societate. Intr-o tara cu coruptie la cote maxime, cum ai vrea sa fie in armata??

 25. iancu jianu says:

  pentru moderator: corecteaza te rog si trece reflexia, nu reflectia cum am scris mai inainte. Merci!

 26. Bure Bista says:

  Dl Iancu Jianu

  Duda a fost chemat in activitate pe o perioada determinata si pentru o misiune specifica. Accea de a discuta cu casele regale din Europa despre sustinerea candidaturii Romaniei la aderarea la NATO. Si-a indeplinit misiunea si a trecut in rezerva.

  Nu-l aduceti in discutie ca ne batem joc de ideea de chemare in activitate functie de interesele Armatei si statului in general.

  Neprihanitele de fecioare de domni sunt chemate in activitate functie de alte interese.