Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UNDE EŞTI, ARMATĂ ROMÂNĂ? (partea a doua)

Această scriere este dedicată durerii mute şi suferinţei zecilor
de mii de militari români care se regăsesc în ea.

Cum de s-a ajuns la concluzia, fluturată azi de guvern, că armata “mănâncă banii statului de pomană”?

Urmare a incompetenţei celor care administrează ţara, banii din buget au devenit insuficienţi. Credeţi că şi-au recunoscut incapacitatea şi au lăsat locul altora, mai capabili? Nu. Au dat vina pe “criză”. O criză ciudată, când indusă, când generată intern, când existentă cu adevărat, când iluzorie, când cea mai severă din istorie, când în curs de rezolvare.  Ca şi dumneavoastră, am observant că, în mod suspect, criza a apărut odată cu accederea la putere a unui anumit partid  (într-o coaliţie contra naturii) şi cu numirea în fruntea guvernului a unui anumit premier. De atunci au început să nu mai fie bani. Ce coincidenţă stranie!…Să fie vorba de criza mondială, de neştiinţa conducerii, de incapacitatea managerială, de fraude nedescoperite încă, de “sifonarea” conştientă către cercurile de interese a banului public? Greu de ales. Hai să spunem că doar criza e de vină.

Disperaţi, în goana după fonduri, guvernanţii  au descoperit că militarii au solde, au sporuri, au ordine şi medalii care le oferă anumite avantaje, au (culmea!) asistenţă medicală gratuită. Şi mai presus de toate, militarii au şi pensii! A fost o constatare ce pare ca a umplut de uimire toata clasa politică aflată la guvernare. De uimire şi de speranţă. Ei au văzut aici bani. Banii pe care nu erau în stare să-i producă altfel.

Atacul a urmat imediat: “Militarii ăştia sunt nişte nesimţiţi, cu solde nesimţite, cu pensii nesimţite! Iată vinovaţii!” Au arătat cu degetul, acuzator şi au răcnit:”Stimaţi cetăţeni, banii voştri sunt la ei!”

Au apărut imediat vorbitorii de serviciu. La radio, televizor şi în ziare. Ei au făcut, în faţa naţiunii, comparaţii din care a rezultat că un ofiţer mănâncă banii la trei pensionari, ori la doi profesori suplinitori. Şi a urmat îndemnul: ”Pe ei, pe mama lor de nesimţiţi!”

Măsurile nu s-au lăsat aşteptate. În numele dreptăţii sociale s-a stabilit: sporurile să dispară, soldele să scadă, să-şi cumpere cu banii lor uniformele, să plătească asistenţa medicală şi medicamentele. Au analizat soldele şi le-au văzut prea mari, cu sporuri “nesimţite” pe care s-au hotărât să le sisteze “temporar”. Şi le-au anulat. Pe cât timp? Se mai analizează… Au venit la rând pensionarii militari şi s-a constat (culmea!), de ministerul care are în denumirea sa “şi  Protecţiei Sociale” (demn de Kafka!), că au pensii “nesimţite”. A iesit la rampă însuşi domnia sa,  primul ministru, care a stabilit fără drept de apel ca pensile militare să se plafoneze la 3000 de lei! Mai mult, de acum înainte să se treacă la recalcularea, retroactiv, a tuturor  pensiilor militare după principiul “sfânt” (sfinţit de el!) al cotributivităţii! Fiindcă în armată nu s-a aplicat niciodată o asemenea metodă, toţi militarii au înţeles că va urma un “calcul” incorect, lipsit de orice obiectivitate. Bazat pe o realitate virtuală, aşa cum ministrul de resort a şi recunoscut. Cu un singur scop, scăderea tuturor pensiilor militare aflate în plată, cu sume atât de mari cât să acopere o cifră aiuritoare, estimată de guvern. Fără nici o bază reală. Este, de fapt, un furt. Un furt care se încearcă a fi justificat legal!

De ce pensie până la 3000 de lei şi nu 2999 ori 3001? D-aia! Aşa vrea ilustrul nostru premier!

Guvernanţii sunt hotărâţi: ”Nu contează că militarii nu au cărţi de muncă din care ar trebui să rezulte eventuala lor contribuţie la fondul de pensii. Facem noi o estimare virtuală!  Ce dacă fondul din care ei primesc pensiile nu are nici o legătură cu fondul naţional de pensii?  Aplicăm un artificiu, nu se poate să nu găsim o cale de a-i aduce pe aceşti rebeli, scăpaţi de sub control, în rânduri!”

”Au legi? Chiar legi speciale? Ba chiar legi organice?”

”Nici o problemă! Păi ce domnule, armata e mai cu moţ? Le desfiinţăm! Şi fiindcă asta durează, până atunci, le ignorăm.”

”Să se opună cineva? Să aibe cineva o părere contrară? Vreun politician zălud? Nu se poate!” Se aplică zicala politică biecunoscută: ”Ciocu mic, acum noi suntem la putere!”

”Armata? Să se opună militarii? Nu-i posibil. Ei nu au dreptul la greve, ei nu au dreptul la protest. Legile? De acum noi le fabricăm! Ţara? Putem face tot ce vrem cu ţara asta. Cine să ne oprească? Militarii? Ei să-şi respecte jurământul, şi să tacă!“

Jurământul militar?  Vi-l amintesc.

EU, MILITAR ROMÂN,

JUR CREDINŢĂ PATRIEI MELE, ROMÂNIA,

JUR SĂ-MI APĂR ŢARA CHIAR CU PREŢUL VIEŢII,

JUR SĂ RESPECT LEGILE ŢĂRII ŞI REGULAMENTELE MILITARE.

AŞA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU!

Se profită, chiar şi de acest sfânt jurământ! Dar cum rămâne cu jurământul depus de domnii demnitari? Cum îşi respectă jurământul către ţară, cu mâna pe biblie, domnul prim- ministru şi miniştrii cabinetului său? Da, aveţi dreptate, ei nu au spus “cu preţul vieţii” şi dacă respectă ceva, atunci respectă legile strâmbe, făcute de ei. Şi încă ceva, respectă interesul de partid. Celelalte, nu contează.

Iată cum Armata, militarii, au “devenit o povară de nesuportat pentru ţară” şi prin binecuvântarea guvernanţilor au ajuns “trântorii naţiunii”, cauza tuturor relelor!

Mai ţineţi minte sloganul ”Armata e cu noi?”

Ţineţi minte cum, sprijinându-se pe uniformele pătate de sângele soldaţilor, ofiţerilor morţi şi răniţi atunci, politicienii de ieri (care sunt şi cei de azi) s-au cocoţat în fruntea statului?

Ţineţi minte cum jurau recunoştinţă veşnică ”Armatei şi jertfei ei în numele Revoluţiei”? Doar alte minciuni.

Ei, politicienii aceia, sunt şi acum acolo sus. Vedete ale societăţii. Îi vedem tot timpul preocupaţi, cu frunţile încreţite de grija poporului, dar minţind în continuare. Au ajuns supra bogaţi. Multimilionari în euro. Posesori de bunuri nemăsurate, cu palate în ţară şi case în ţări exotice. Cu copiii trimişi la studii şi trai uşor peste hotare.

Şi, culmea impertinenţei, ei sunt cei care arată cu degetul! Ei sunt aceia care înfierează azi Armata. Ei au stabilit că militarii activi sau în rezervă, sunt nesimţiţii care trăiesc cu bani zmulşi de la gura poporului!

Banii lor, infinit mai mulţi decât întregul buget al Armatei, de zeci de mii de ori mulţi decât cea mai mare soldă, pot să ne spună unde provin?

Nu vreau să dau nume. Deşi unii ar merita însemnaţi cu fierul înroşit, ca să nu uite niciodată răul pe care l-au făcut şi îl fac ţării şi Armatei. Nu dau nume fiindcă nu vreau să pătez aceste fraze, dedicate din suflet militarilor minţiţi şi nedreptăţiţi fără contenire de politicieni veroşi. Politicienii aceia şi aceştia, fără nimic sfânt înafara intereselor lor de moment. Fără ţară, fără neam, fără ruşine!

Aflaţi în faţa acestei situaţii, în care statul, guvernul, cu acceptul tacit al conducerii Armatei atacă fiinţa şi tradiţia instituţiei militare, asasinând moral şi condamnând la privaţiuni fizice şi spirituale elitele oştirii, întregul său personal, militarii au nevoie de sprijin. Ei nu se pot răscula. Există organisme statale, demnitari şi personalităţi pe funcţii de decizie care ar putea bloca această nebunie. Există Parlamentul ţării. Şi mă întreb şi vă întreb:

Cine îi apără pe militari? Nimeni!

Articol scris de Teo Palade şi preluat de pe TEOPAL’S BLOG

Partea intai

(urmează partea treia)

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “UNDE EŞTI, ARMATĂ ROMÂNĂ? (partea a doua)”

 1. Nimeni says:

  Mai trist decât toate astea, constat că şi cetăţenii obişnuiţi ai acestei ţări au început să adopte aceeaşi atitudine. În anii trecuţi, la inundaţii mulţumeau lui Dumnezeu că existăm ca să putem interveni să le salvăm agoniseala… în timp ce stăteau la cârciumă la bere. Iarna asta, pe zăpezile alea nenorocite, Armata a ieşit la… deszăpezire, vă aduceţi probabil aminte de intevenţiile de la Focşani şi din zona aceea bătută de soartă.
  AI UITAT BĂSESCULEEEE CINE ŢI-A FĂCUT PODUL LA MĂRĂCINENI SĂ POŢI SĂ FACI TU SCHEME PE TELEVIZOR??!!

 2. indisciplinatu says:

  Suntem un neam pervers…..am vinde orice si pe oricine numai sa ne fie bine!!!!…asta apropos de Armata e cu noi….lozinca din zilele lui decembrie 89.
  Din cei aproximativ de o mie si ceva de morti vreo opt sute au fost militari, cadre militare si militari in termen!!!!….Asa este,…civilii se uita chioras la militari de cand cu tirada idiotilor de la guvernare impotriva noastra.
  “Crema” asta portocalie as urca-o intr-un Tupolev 154 pe care l-as zdobi, pilot fiind, undeva in zona Marasti, Marasesti, Oituz,…asta merita idiotii care ne conduc!!!!

 3. indisciplinatu says:

  Condoleante sincere polonezilor,….astia saracii chiar isi plang elitele disparute!!!!

 4. CSM says:

  Inca ceva. Am vazut ca au aparut aceste sindicate, asociatii, si alte adunari, ca siupercile dupa ploaie numai acum, in momentul in care se incearca diminuarea pensiilor.
  Pana acum acesti 80.000 de rezervisti, nu au avut chiar nici o problema? Ba da, au avut va spun eu, dar acest lucru, pana cum, nu a afectat, coloneii si generalii in rezerva. In momentul in care acestia sunt afectati incep sa strige. De ce nu au facut-o pana acum. De ce nu au pus piciorul in prag, dand credibilitate armatei, astfel incat civilii sa inteleaga ceea ce ei vor sa transmita acum societatii. Au avut timp 20 de ani. Dar le-a convenit mai mult sa stea deoparte, sau sa intre in politica (vezi fosti sefi ai SMG, unii activi inalccand legea 80).
  Inca o intrebare: Cati subofiteri si SGV sunt in aceste asociatii nou constituite si cati sunt in structurile de conducere?
  Respecte,

 5. CSM says:

  Nu uitati.
  Si noi am jurat. La fel ca dvs. Am facut un an de scoala mai putin. Atata tot.
  Intre timp, in timp ce dvs v-ati completat studiile pe gratis la AFT, noi am facut facultati pe banii nostrii. Dar diferentele sunt prea mari. Adj.pr. la 55 ani, dupa o cariera de 37 ani 1800 pensia maxima. Ofiter dupa 37 ani de cariera, cel putin col. sau gl. – cel putin 4000 lei. E corect?

  Diferenta 1 an de scoala.
  Mentalitatea unora – unchangeable !!!

 6. Bila alba pentru opinia lui CSM.
  Asociatiile, federatiile si sindicatele raspund doar unor orgolii reanimate la Spitalul de Urgenta.
  Sunt nereprezentative.

 7. CRISTIAN says:

  Stimate CSM,

  Da , e corect.
  – Functia de COMANDA si DECIZIE este atributul ofiterului, ofiterului- superior, generalului.
  – Functia de EXECUTIE este atributul soldatului, gradatului, subofiterului, maistrului militar .
  – Academia completeaza studiile militare, fiind o conditie a ocuparii functiei , deci studiile sunt in interesul sistemului militar al … ARMATEI.
  – Facultatea dvs. nu completeaza studiile militare, iar interesul … a fost de ordin personal, nefiind o conditie a postului ocupat de dvs. in sistemul militar .

  AM ONOAREA !

 8. lucius says:

  Frumos scris si mult adevar.
  Apropo de “… neam pervers …” pomenit de “indisciplinaul”: stimabile domn Teo Palade, nu credeti ca perversiunea vine si din faptul ca spunem, povestim, descriem despre anumite lucruri, dar fara sa dam nume sau date concrete? (in cazul dvs. ca nu dati nume?).
  Acest mod de “a latra” (cer scuze, dar asta este parerea mea si nu vreau sub nici o forma sa jignesc), i-a facut pe aceste HAHALERE sa mearga mai departe, sa continue si sa manifeste un dispret total fata de ARMATA.
  Acest mod de a latra (si ma gandesc la toate asa zisele atitudini luate din 1990 pana in prezent ) nu a facut decat rau acestei tari.
  Modul dvs. de a va eschiva, sub pretextul de a nu pata frumoasele fraze scrise din suflet, arata cu totul altceva, dar in nici un caz atasamentul fata de militari. Arata atasamentul fata de frumoasele fraze scrise de catre dvs. si nimic altceva. In subconstient, trageti linie si va spuneti: o alta categorie sociala terminata.
  In opinia mea nu ati inteles un lucru elementar: MILITARUL NU ESTE APARAT, CI EL ESTE CEL CE APARA. EL ESTE CRESCUT SI EDUCAT SA APERE TARA, NEAMUL, POPORUL, CU PRETUL VIETII (cum vad ca stiti).
  Concluzie: Nu injositi ARMATA, jignindu-i inteligenta. Eu sunt ferm convins ca se va gasi modalitatea prin care ARMATA sa reintre in drepturi – vedeti fazele descrise de mine intr-un alt articol

 9. CRISTIAN says:

  Aceste … asociatii, n-au aparut “ca ciupercile dupa ploaie acum, in momentul in care se incearca diminuarea pensiilor”
  ci din anul … 1925 sub denumirea de <> conform Monitorului Oficial nr. 27/ 6 februarie 1924.
  Aceasta işi propuneau ca obiective: dezvoltarea simţământului de solidaritate şi camaraderie între cadrele militare în rezervă şi în retragere, întărirea relaţiilor cu cadrele militare active, lupta pentru îmbunătăţirea situaţiei materiale a membrilor săi, precum şi a invalizilor, orfanilor şi văduvelor de război, apărarea demnităţii şi onoarei cadrelor militare în rezervă şi în retragere,
  – Regimul totalitar comunist a anulat legislaţia privitoare la dreptul de asociere a cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 182 din 20 februarie 1948 a fost dizolvată Societatea Ofiţerilor în Rezervă, iar prin Decizia nr. 1342 din 21 septembrie 1948 au fost desfiinţate ultimele organizaţii ale acestora, după o activitate de peste şase decenii. Apoi, timp de 42 de ani, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, le-a fost interzis dreptul de asociere.

  – În ziua de 31 mai 1990, s-a constituit un Comitet de iniţiativă, format din 24 ofiţeri şi generali în rezervă şi în retragere proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, care şi-a propus RELUAREA tradiţiilor privind organizarea cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi a hotărât să înfiinţeze Liga Naţională a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere.
  – Ministerul Apărării Naţionale se obligă să sprijine activitatea Ligii Naţionale a Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere. Aceste măsuri au fost cuprinse în O.G. Nr.12 din 16.04.1991 al ministrului apărării naţionale, General – colonel VICTOR STĂNCULESCU ce vizau si vizeaza
  reglementări privind asistenţa medicală şi asigurarea medicamentelor, posibilitatea înaintării în grad în mod excepţional, asigurarea locurilor de înhumare în cimitirele militare, îmbunătăţirea protecţiei sociale a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, precum şi a familiilor acestora ; acordă consultanţă juridică membrilor Asociaţiei în probleme ce privesc drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti ale acestora; etc.
  – In concluzie ASOCIATIA CADRELOR MILITARE IN R.R. sub noua denumire este o structură asociativă, constituită prin liberul consimţământ al cadrelor militare în rezervă şi în retragere, provenite din Ministerul Apărării Naţionale.
  A.N.C.M.R.R. are structuri în toate cele 41 judeţe ale ţării şi în sectoarele Capitalei. Asociaţia funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. Asociaţia nu este angajată politic şi nu desfăşoară activităţi în favoarea sau defavoarea vreunui partid sau organizaţie politică. Poate însă solicita sprijinul acestora în iniţierea, susţinerea sau promovarea unor legi şi acte normative ce vizează protecţia socială a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

  – Nemultumiti ? Da suntem .
  – La urma urmei ne merităm .. soarta si conducătorii pe care ii avem.
  – Până nu ne-au prejudiciat i-am suportat, ba chiar pe unii i-am ajutat să parvina, i-am votat, i-am lăsat să ne conducă …
  – Au adus tupeul la rang de virtute .. si-au ajuns, frustraţii slugarnici şi oportuniştii să schimbe soarta unora care şi-ar fi dat viaţa pentru ţară ..

  Multumesc ptr. atentie .. domnule CSM .
  Cu bine !

 10. CRISTIAN says:

  … denumirea de ” Societatea Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere Proveniţi din Activitate (S.O.R.P.A.) ” conform Monitorului Oficial nr. 27/ 6 februarie 1924.

  Cu bine !

 11. barrakuda says:

  Frumos articol nu am ce sa spun. Eu totusi ma intreb ce au facut acei generali si colonei, pe vremea cand se aflau in activitate, pentru a evita situatii de genul acelora cu care ne confruntam azi? Nimic. Eu nu prea am auzit de vreun mare lider militar raman sa se ia la tranta cu politicienii. In afara de faptul ca toti se plang ca niste babe nimic concret.

 12. CSM says:

  Nu cred ca e cazul unei polemici pe acest subiect. Mutumesc pentru lectia de istorie privin asociatiile militare, dar nu vorbeam despre A.N.C.M.R.R. ci despre cele aparute in ultimul an.
  Cat despre comanda si executie, sistemul s-a mai shimbat. Comanda unei grupe apartine unui subofiter. Un locotenent nu comanda 30 oameni ci 3 grupe, un capitan 3 plutoane, un lt. col 5 companii, s.a.m.d.
  Trebuie sa intelegem ca formam o echipa si nu putem unii fara altii. Mi-as dori ca in aceste asociatii nou constituite sa fie cooptati mai multi subofiteri in rezerva. Avem valori si in corpul maistrilor militari si subofiterilor. Daca mentalitatea va fi in continuare, ofiterii comanda, subofiterii executa, chiar daca comanda si decizia nu sunt intotdeauna cele mai inspirate gresim.
  Respect
  C

 13. Bure Bista says:

  Lui Cristian:

  “A.N.C.M.R.R. are structuri în toate cele 41 judeţe ale ţării şi în sectoarele Capitalei. Asociaţia funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. Asociaţia nu este angajată politic şi nu desfăşoară activităţi în favoarea sau defavoarea vreunui partid sau organizaţie politică. Poate însă solicita sprijinul acestora în iniţierea, susţinerea sau promovarea unor legi şi acte normative ce vizează protecţia socială a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.”

  Cateva intrebari:
  – in ce calitate face ANCMRR propuneri de avansare in grad a unor reyerviti/retrasi in activitate;
  – in momentul cand ANCMRR face propuneri de avansare a unor politruci (ca nu le-oi spune altfel lui Oprea, Ontanu, Iordanescu etc) nu considera ca serveste interese politice;
  -nu ati observat ca pastratrea in majoritatea garnizoanelor a unor fosti politruci (activisti PCR) in fruntea ANCMRR va indepartat oamenii?
  -nu credeti ca v-ati batut joc de imaginea Armatei propunand spre avansare tot felul de persoane dubioase? Va place sa-i spunem unui individ ca Oprea general el fiind un parlit de capitanas parvenit?

  Pacat ca traditia e folosita in scopuri obscure. De aceea au aparut asociatii, fundatii, sindicate ca ANCMRR si-a pierdut credibilitatea chiar daca beneficiaza de patronate si presedintii ilustre.

 14. CSM says:

  There we are. Multumesc Burebista. Nici eu nu o putea spune mai bine.

 15. raspuns pentru csm says:

  Nu puteti compara activitatea dv. niciodata de sof. cu a unui of., deoarece intotdeauna ati fost incadrati pe functii caldute,lipsite de griji si stres, de la sefi de depozite(echipament, alimente,C.L.,armament si munitii, etc.),administratori de subunitate,administratori la casa armatei, sof. de stat major,etc.
  Ca fost ofiter va spun sincer, chiar exista o lozinca, cum ca * sof. stau in caruta, m.t. imping si of. o trag*.
  In concluzie, ciocu mic, nu va placut sa mai invatati inca un an in sistemul militar /continuare studii AFT, AFA,AFN, de ce ati preferat invatamantul civil, probabil particular,doar sa dormiti in fiecare noapte langa sotie(cu exceptia serviciilor de la P.C., P.Au.,C.Trs.,etc.)

 16. ionica_minune says:

  Citez:
  “Functia de COMANDA si DECIZIE este atributul ofiterului, ofiterului- superior, generalului”
  Domnule Cristian, foarte de acord cu dumneavoastra DAR pentru aceasta COMANDA SI DECIZIE , de care de multe ori nu sunteti in stare (fac referire la un numar mic de persoane), aveti coeficientul de grad si de functie de 4 ori cat un subofiter. Deci decizia si comanda se platesc , ca in orice institutie, prin solda de grad si cea de functie. Indemnizatiile de comanda si salariile de merit de care valorosii nostrii colonei si generali beneficiaza sunt un BONUS acordat de ……..colonei si generali pentru majorarea soldelor in activitate si a pensiilor in retragere. De aici a aparut si ENORMA diferenta salariala intre un subofiter si un colonel.
  Cat despre ANCMRR……….cati subofiteri aveti pe statele de plata?
  In afara de avansari de pramatii, as vrea sa vad si eu ce alte activitati din cele enuntate de domnia voastra mai sus ati pus in practica, citez:
  ” Aceste măsuri au fost cuprinse în O.G. Nr.12 din 16.04.1991 al ministrului apărării naţionale, General – colonel VICTOR STĂNCULESCU ce vizau si vizeaza reglementări privind asistenţa medicală şi asigurarea medicamentelor, posibilitatea înaintării în grad în mod excepţional, asigurarea locurilor de înhumare în cimitirele militare, îmbunătăţirea protecţiei sociale a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, precum şi a familiilor acestora ; acordă consultanţă juridică membrilor Asociaţiei în probleme ce privesc drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti ale acestora; etc.

  As vrea sa va vad si eu in presa, sa veniti cu CEVA CONCRET pentru imbunatatirea calitatii vietii cadrelor militare in rezerva.
  Din pacate, NU AM AUZIT PANA ACUM DE ACTIVITATEA ACESTUI ANCMRR, CU EXCEPTIA AVANSARILOR LA APELUL BOCANCILOR.
  Concluzia o trageti dumneavoastra.

  CSM, total de acord cu domnia ta …………

 17. altfel says:

  CSM-ule,
  Cu cine te certi si la cine te referi cand spui ca a facut doar un an de scoala in plus?!? Sau la cine te referi cand zici ca a facut facultatea nu stiu cum? Ti-ai desenat un dusman pe perete si vorbesti cu el?!? Eu am o singura intrebare sa-ti pun: Cine ti-a interzis sa iti alegi alt drum in viata, sau cine te-a obligat sa o iei pe drumul pe care ai luat-o? Mie nu-mi inspira incredere fiintele care isi aleg de buna si voie si nesilite de nimeni un drum mai usor, sau un drum pe care pot ele merge, apoi tipa ca de ce au ailalti mai multe beneficii. E ca si cand eu m-as apuca acuma sa tip ca de ce primesc parasutistii nu stiu ce sporuri. Sau minerii. Da cine m-a oprit sa ma fac parasutist sau miner? Aa, mi-a fost frica, sau n-am fost in stare, sau mi s-a parut greu? Sa fiu sanatos! Ce sa fac acuma, sa tip sa le ia si alora sporurile? “Sa moara capra vecinului!”-asta este stindardul luptelor ce se duc azi in Romania.

 18. ionica_minune says:

  altfel, de egalitatea de sanse ai auzit?
  De ce un civil cu facultate ( fiu sau fiica de colonel sau general) are dreptul sa mearga la scoala de ofiteri pe filiera indirecta si un subofiter nu? De fapt , dreptul legal, il are, practic…….nu exista. Poate ca CSM, in tineretea lui (18 ani) nu a stiut sa se orienteze. De ce i se refuza acest drept acum, in detrimentul unor pramatii care nu stiu sa tina nici pistolul in mana? Prefer sa nu ma gandesc ca aveti si domnia voastra copii facuti ofiteri pe filiera…….vai steaua ei de filiera.

 19. barrakuda says:

  Tipic romanesc. In loc sa strangem randurile impotriva politicienilor corupti ne muscam intre noi ca niste caini. Faina treaba. Normal ca la cat de “uniti” suntem astia fac din noi ce vor ei. Am onoarea domnilor.

 20. CRISTIAN says:

  Stimate camarad .. CSM si numai ,

  1.-Ce au facut militarii activi ptr. a evita situatia de azi ?
  – Au elaborat hotărâri de guvern, au adoptat hotărâri ale CSAT, au fost aprobate strategii pe termen scurt şi lung, au fost modificate legi şi regulamente conform cerintelor NATO si C.E. Totul ca la carte!
  – Disciplinaţi, învăţaţi cu respectarea cuvântului dat, militarii au acceptat disponobilizarea. O cere ţara, şi-au spus ei. Şi s-au supus. Li s-a promis un plan amplu de reconversie profesională.

  ”Nimeni nu va ramâne fără un loc de muncă”. Aşa li s-a spus. ”O să fiţi angajaţi cu prioritate în funcţii publice. Pregătirea voastră vă recomandă pentru asta. O să primiţi salarii compensatorii, o să aveţi şi pensii cu care să supravieţuiţi până la ocuparea noilor funcţii. Apoi, pensia se va cumula cu noul salariu şi veţi trăi omeneşte”.

  – Ce s-a întâmplat după?
  – Nimic din ceea ce s-a promis nu a fost respectat! Toate promisiunule au fost date uitării.
  – TOATE ! Cele scrise şi cele nescrise.
  – Cu cinism, reconversia profesională s-a sistat, prin DECIZIE POLITICA, la jumătatea drumului. Fusese planificată a se realiza numai cu fonduri obţinute din surse externe! Şi cum era de presupus, a sucombat. Era prea scumpă, banii nu veneau şi ministerul nu-şi mai putea permite să o susţină.
  – Urmare a incompetenţei celor care administrează ţara, banii din buget au devenit insuficienţi. Credeţi că şi-au recunoscut incapacitatea şi au lăsat locul altora, mai capabili? Nu. Au dat vina pe “criză”.
  – Încălcând hotărâri de guvern, legi ordinare, legi organice, dispoziţii şi decizii NATO, violând constituţia! Ca om raţional nu poţi să nu te întrebi, ce va mai urma?

  – Iata raspunsul PUTERII POLITICE .. dat poporului :
  ” -Armata ? .. Să stea în banca ei. Şi aşa mănâncă banii statului de pomană ! ”

  2. Liderii militari adevarati nu fac politica ci pun in practica hotararile politice, adica hotararile reprezentantilor POPORULUI. Deaceea din batalia politica a fost eliminat militarul activ ca MINISTRUL al APARARII , dealtfel o cerinta a democratiei… ca el, militarul sa nu faca POLITICA.

  3. Noi militarii NU trebuie sa ne plangem. Pe noi nimeni nu ne-a obligat să ne facem cadre militare, a fost alegerea noastră . Adevărata noastră familie era armata şi abia pe locul doi era familia de acasă care ne vedea din cînd în cînd. Am avut satisfacţia datoriei împlinite şi bucuria că am reuşit să facem ceva trainic şi folositor. Nu am cerut şi nu cerem de pomană nimănui.
  – Nimeni in tara asta nu are ca misiuni APARAREA existentei neamului nostru si dupa cum vedeti guvernantii ataca chiar in cei care apara democratia constitutionala.
  -Ce fel de guvernanti avem ?…..
  -Care neam, din lumea asta, procedeaza la discriminarea celor care apara finta sa ?
  Incredibul !
  Incredibil stimate camarad CSM.

  4. ..” Trebuie sa intelegem ca formam o echipa si nu putem unii fara altii. Mi-as dori ca in aceste asociatii nou constituite sa fie cooptati mai multi subofiteri in rezerva. Avem valori si in corpul maistrilor militari si subofiterilor” …
  Frumos dar trebuie stiut ca :
  – Asociatia cadrelor militare in rezerva si in retragere nu ..coopteaza , ci PRIMESTE pe orice cadru militar care vine de buna voie catre ea si este deacord cu statutul acesteia. Apoi daca se afirma ca lider poate fi ALES democratic in fruntea asociatiei ca PRESEDINTE pe o perioada de 4 ani.
  – Remuneratia ? .. atentie o indemnizatie anuala de 100,oo ron. in conditiile unei cotizatii de 2,oo ron /luna.

  – Respect opinia oricarui forumist dar respectă-ti armata camarade si popor roman, pentru ca iti este singurul aliat la BINE si la GREU. Nu te face ca ai uitat lectiile de istorie, pt. ca daca le vei uita, se va adeveri vorba lui IORGA : ” Ne piere neamul ” .

  – Doamne fereste !
  Cu bine !

 21. NELA BATIRU says:

  @CSM
  1. Aceste … zi-le cum vrei, care “au aparut ca ciupercile dupa ploaie” – si din randul carora excluzi (mai jos) ANCMRR-ul si, ulterior (si mai jos!), aproband poatarea unui alt coleg, te contrazici – au aparut tocmai in disperare de cauza. Cand a inceput sa se loveasca in Armata – activi si/sau rezervisti – fara mila. Situatia Armatei, in general, a avut de suferit enorm in perioada postrevolutionara. Dar parca niciodata nu a fost atat de umilita ca in ultimii 2 ani! Si atitudinii pasive a ANCMRR-ului i-au raspuns “disperatii” care si-au creat un Sindicat (cea mai agresiva structura de pana acum, cu actiuni in instanta, prezenta in comisiile parlamentare, iesiri in presa, aparitii TV foarte numeroase, intalniri de lucru etc.), o Federatie (cea condusa de gl. Gropan) si, pesemne ca mai sunt si altele dar nu le stiu pe toate.
  2. MM si SO nu prea vor sa se inscrie in aceste structuri. Unii dintre ei au o putere de intelegere atat de redusa, sunt atat de putin informati (pentru simplul motiv ca refuza sa se informeze), incat ma vad obligata sa ma abtin de la orice alte comentarii. ASTA DIN SOLIDARITATE, DEOARECE AM FACUT, CANDVA, PARTE DIN CLASA LOR. Si nu mi-e rusine sa o recunosc, mai mult, niciodata nu m-am simtit ca as fi mai prejos decat multi dintre colegii mei ofiteri. Doar din punct de vedere financiar!

  @Cristian
  E adevarat, nimeni nu ne-a obligat sa imbratisam cariera militara. Am facut-o stiind la ce ne expunem, dar si ce ni se ofera in schimb!
  NOI NE-AM INDEPLINIT CONTRACTUL CU TARA, TARA DE CE NU-SI RESPECTA PROMISIUNILE LEGALE PE CARE NI LE-A FACUT si care faceau parte din “oferta motivationala” ce ne determina sa ne inscriem la scolile militare?
  Reconversie? O fi (fost) buna la ceva, dar marea majoritate a rezervistilor militari, prin felul de a fi, prin profesionalism, disciplina, prin tot ceea ce am invatat in anii de armata stim/am putut sa ne adaptam atat de bine in viata civila, incat, in marea majoritate a cazurilor aceasta nu-si mai are sensul.

 22. cetateanul says:

  Citind comentariile ma simt nevoit sa repostez ceea ce am scris la partea intai, ibsa putin modificat:
  “BRAVO”!. Am pus in ghilimele pentru ca asta asteapta guvernantii de la voi, adica dezbinare. In stilul celor care fac acum o separare a personalului militar pe grade si functii, as putea ca un om neutru, intreba: dar gumneata (ofiter, subofiter, SGV) ce-ai facut pana acum? De ce nu ai luat atitudine decat acum cand esti convins de minciuna guvernamela ca vor scadea doar pensiile peste 3000 lei? Asta nu scuza pe cei la care te-ai referit mai sus, in situatia ca ai dreptate. Sau poate ca acum ai “sarcina” sa scrii in acest fel… Daca gresesc, scuzele mele. Eu nu am gasit in continutul articolului decat referiri la personalul miliar fara a nominaliza in mod special o anumita categorie. In concluzie: continuati sa va contraziceti in loc sa fiti uniti caci asta se doreste de la voi.
  Vezi azi un presedinte polonez care a murit tinand sa nu intarzie la comemorarea macelului militarilor polonezi. Cinste lui si dumnezeu sa-l odihneasca ! De cate ori ai vazut, dupa revolutie, primul ministru, ministrul apararii si presedintele Romaniei, comandantul Fortelor Armate, participand la Ziua eroilor? Ca la Monumentul holocaustului i-am vazut, dar nu si la omagierea eroilor nationali.
  Asta este deosebirea esentiala inre ai nostri si cei polonezi. Ai nostri taie veniturile militarilor (salarii si pensii) spre deosebire de ai lor…
  Poate de aici si modul in care este vazuta Polonia in UE si NATO, SPRE DEOSEBIRE DE NOI…
  Oricum dupa revolutie avem desptul la opinie…

 23. ANONIM says:

  SIIGUR CAND NU SANT BANI DE LA ARMATA SE TAIE PRIMA DATA . DE DE CE MILITARII NOSTRI DIN TEATRELE DE OPERTII SUNT APRECIATI DE ALIATI,CU TOATE CA INCA AI NOSTRII SE STIE BINE CU CE TEHNICA SANT TRIMISI ACOLO, CU CE AVIOANE CARE LE PUNE EFECTIV VIATA IN PERICOL( MAI PERICULOS ESTE UNEOEI TRANSPORTUL LOR DECAT TOATA MISIUNEA).DAR DE SALARIILE NESIMTITE ALE GUVERNANTILOR CARE DORM PRIN PARLAMENT SI BANI DE CHIRII INCASATI TOT DE EII NU ZICE NIMENI NIMIC. NU AM VAZUT SAU AUZIT SA FII RESTITUIT MACAR UNUL INAPOI ,UNDE ESTE NESIMTIREA . MULTI MULITARI MERG IN MISIUNI DOAR PT AMARATAACEI BANI CARE DACA STAI SI ANALIZEZI SANT O NIMICA TOATA IN COMPARATIE CU CELALTI ALIATI . UN ROMAN CARE LUCREAZA IN CONSTRUCTII IN ITALIA SAU ORIUNDE AFARA CASTIGA MAI MULT SAU CA SI MENAJERA SI SA MAI FACI CURATENIE ADUNI SUMA ACEEA . ATUNCI CE SA MAI ZICEM CA DE SARBATORI L-AU TRIMIS COZONACI SI CATE O NUCA PE FIECARE SOLDAT ATUNCI UNDE ESTE NESIMTIREA . CUM S- AU SIMTIT ACEI MILITARI . ASTA CE A FOST NU O NESIMTIRE DIN PARTEA MAI MARILOR DE DOI BANI AI ACESTEI TARI ?

 24. Marinarul 2 says:

  Pacat ca procedam asa .Este soarta pe care ne-o meritam.Cum este posibil ca acum cand este atata nevoie de unitate intre toate cadrele militare sa existe o asa dezbinare? Asta a vrut comandantul nostru suprem si a reusit.
  A procedat metodic -prima data intre diferitele categorii sociale si profesionale, apoi in interiorul acestor categorii socio-profesionale.Oare este asa greu de priceput ca toate pensiile se vor micsora ?Se pare ca unii analizeaza si vorbesc prin prisma celor auzite la televizor de la sculele comandantului nostru suprem(nu merita majuscule,nici macar sa-i pronunti numele),care au un talent deosebit de a dezinforma si de a imprastia vrajba.Oameni buni, cititi proiectul legii pensiilor,ca aveti carte ,toti suntem in aceiasi oala ,si ofiteri si maistri si subofiteri,fiind lege comuna ,si matematica aplicata la calcularea pensiilor noastre va fi unica si comuna. In atare situatie nu mai am nimic a spune decat ca Dumnezeu sa va dea intelepciune si chibzuinta!

 25. cocorul says:

  Daca se recalculeaza pensiile militarilor luandu-se in calcul principiul contrubutivitatii(ca si cum eu as fi contribuit), as putea avea o pensie mai mare, intrucat eu atunci as fi contribuit cu mai mult decat vor decide nesimtitii astia?

 26. micutzul says:

  Bai bOC, ca nu pot altfel. Pai ai zis ca nu tai lefurile la Societatile de stat care au facut reforma, care s/au restructurat…..

  Pai bai cocoselule , tu stii vreun minister care sa se fi restructurat asa ca M.Ap.N. ? Daca raspunsul tau este NU, atunci cum iti permiti sa tai din soldele armatei? Pai bai cocoselule, astia fraierii apara tara doar 75 de procente? Pai bai cocoselule , l/ai auzit tu pe vreun papitoi comandand la cluburile de fite , sampanie Moet si Chandon doar 75 la suta din sticla? Sau ai auzit tu mai cocoselule de proiectile explozive 75 la suta, sau de torpile 75 la suta, ?
  Dar ai auzit tu de premier 75 la suta?

 27. puiacu says:

  Cine poate sa aduca pe drumul cel bun pe toti cei care au nascut si tin in in uz inselaciunea cu ,,seful statului”? In constitutie si pe buletinul de vot scria ,, presedintele ROMANIEI”. Cui foloseste CUTUMA? UNDE SUNT CEI PE CARE I-AM ALES CA PE ,,ADEVARATUL SEF “? Cine sunt toti acesti clovni manglitori?UNDE VOR SA NE DUCA?
  IMNUL NU TREBUIE CINTAT CA UN CINTEC DE LEAGAN !!!
  DESTEPTA- -REA!

 28. fost soldat says:

  armata,odata serviciu militar obligatoriu este luata in batjocura si minimalizat rolul ei intro tara de generali politruci care ii pupa carimburile lui conducatorul …..javra,nu cred ca merita aceasta batjocura si as dori sa si dea seama cei care mai sunt in aceasta armata sa termine cu politizarea armatei si sa-i dea jos si sa arate poporului adevaratii comandanti care vor schimba ceva in armata si in tara asta……doar voi veti putea schimba ceva aratindu-le hotilor de la putere cum se schimba conducatorii tirani si cum patria va fi recunoscatoare.Traiasca armata Romana

 29. Ultimul disponibilizat says:

  Care Armată Română ? Mai Aeste armată în România ? Cred că-i o glumă !

 30. Ultimul disponibilizat says:

  Care Armată Română ? Mai este armată în România ? Cred că-i o glumă !