Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UNDE EŞTI, ARMATĂ ROMÂNĂ? (partea a treia)

Această scriere este dedicată durerii mute şi
suferinţei  miilor  de militari români care se regăsesc în ea.


Cine îi apără pe militari? Nimeni!

Ei, militarii, nu se pot apăra singuri. Nu au instrumentele necesare. Le-au fost luate prin legi şi regulamente. Şi şi-au acceptat condiţia. Nu pot protesta în nici un fel. Nu pot face grevă. Nu pot avea activităţi politice şi nici nu pot fi membri vreunui partid. Nu pot organiza şi nici participa la demonstraţii. Nu se pot organiza în sindicate. Nu pot scanda lozinci şi nici lipsi de la serviciu.

Pe ei, pe militari, cine îi apără de violenţa acestui grup efemer de politicieni care vor să pară “curajoşi” într-un mod mai mult decât absurd, încălcând legile, constituţia şi bunul simţ?  Găsindu-şi un motiv de mândrie din aceasta! Vă mai amintiţi cuvintele de satisfacţie, de fală, ale  premierului României?: “ Până acum nimeni nu a avut curajul s-o facă”… Să fie întradevăr vorba de curaj? Curaj se cheamă încălcarea legilor, a Cconstituţiei? Curaj se numeşte înjosirea a mii şi mii de oameni, furtul unei bune părţi a drepturilor legale ale acestora?  Mie mi se pare mai mult bravada unui infractor care se “dă mare” în cercul celor asemenea lui. Nu i-a trecut nici o clipă prin minte că poate predecesorii săi nu au fost atît de “curajoşi” întrucât au avut mai mult bun simţ politic sau mai mult respect faţă de popor. Sau obrazul mai subţire.

Printr-o politică parşivă, îndelung exersată pe întreaga societate, prin sistemul de manevrare imagologică a soldelor şi pensiilor militare, guvernanţii încearcă destabilizarea instituţiei militare. Se încearcă învrăjbirea. Soldaţii împotriva subofiţerilor şi aceştia contra ofiţerilor, ofiţerii de diferite specialităţi unii contra altora. Toţi împotriva generalilor.

Să mai amintim aici noroiul cu care au fost mînjiţi generalii Armatei române în ultima perioadă? Capacităţi militare şi intelectuale, exponenţi de bază ai instituţiei militare, generalii sunt respectaţi în toate armatele lumii! La noi, nu!

Astăzi armata pare dezbinată. Tradiţia de corp unitar, necesară traversării greutăţilor, uneori vitale, ale organismului militar a fost în mare parte distrusă prin inducerea devizei “fiecare pentru el”.

”Fiecare pentru el” este o atitudine specifică vieţii politice. A apărut în Armată datorită politizarii excesive a instituţiei militare, printr-o  inconştienţă crasă. Pătrunderea politizării în zone ce ar fi trebuit atent ferite de acest microb este cea mai mare nenorocire ce i se putea întâmpla Armatei. Şi i s-a întâmplat!

Îi apără ministrul? Nu!

Aţi întâlnit măcar unul din miniştrii politici care să depăşească supunerea oarbă faţă de partidul care l-a adus acolo în numele înţelegerii nevoilor instituţiei pe care o conducea?  Odată intraţi în cabinetul luxos al ministerului s-au înconjurat, în cercuri concentrice, din ce în ce mai largi, de membri de partid. (Trebuia să mănânce şi ei o pâine, nu?) Au aplicat, au injectat,  metode de partid în coordonarea unui organism care trebuia să fie total apolitic. Între oamenii aduşi de ei s-au aflat unii care nutreau o ură bolnăvicioasă împotriva tuturor purtătorilor de uniformă. Alţii erau frustraţi din cine ştie ce motive iar o altă parte, pur şi simplu răuvoitori. Nu s-a făcut nici o selecţie. Şi iată rezultatul!

Din nou, mă abţin, cu greutate, să dau nume. Nume de oameni care au distrus, au măcinat încet şi temeinic, poate iremediabil, trupul, dar mai ales sufletul Armatei. Această scriere nu este îndreptată împotriva cuiva. Şi nu vreau să se ajungă la o concluzie contrară. Este pur şi simplu expresia unei dureri. Atât.

Nu sunt împotriva conducerii civile a Armatei. Am înţeles şi susţinut această cerinţă, esenţială într-un stat democratic. Dar, din pacate, adevărul este că miniştrii Aparării politicieni, aproape fără excepţie, au văzut în această demnitate numai şi numai o treaptă în cariera politică. O nouă şi măgulitoare pagină de CV. Nu le-a păsat de durerile şi suferinţele instituţiei, nu au văzut decât uniforma (de care uneori se temeau) dar niciodată nu au pătruns dincolo, la oamenii care purtau acele grade. Nu au ştiut, sau poate nu au vrut, să vadă importanţa Armatei în stat şi în acest fel au adus deservicii imense, care se văd deja, intereselor supreme ale României.

Azi se află în funcţie un ministru care provine din rândul militarilor de carieră.  V-aţi aştepta ca el să înţeleagă durerea Armatei, să vadă cuţitul care se învârte în rana deschisă de politicieni asasini, să-i audă geamătul şi să facă măcar un gest de compasiune dacă nu-i capabil de o tresărire de împotrivire. Nu cred că puteţi spera, până la capăt, în sprijinul său!  Ca şi ceilalti miniştri politicieni şi el este omul celui ce l-a pus acolo. Nu al celor pe care îi conduce şi pe care ar trebui să-i apere de abuzuri pe orice cale, din partea cărora pretinde şi aşteaptă respect. Nu ei l-au ales. Politic, nu le datorează nimic. Tot din punct de vedere politic, ar comite greşeală trecând azi de partea militarilor. Chiar dacă ar dori, nu poate ieşi din ghemul de interese care i-au permis accesul la această demnitate.

Am auzit că ar fi declarat că dacă militarilor le vor fi mutilate salariile şi pensiile, va demisiona. Ei, şi! Se vor întoarce astfel banii în “fluturaşii” pensionarilor, pe statul de plata al ofiţerilor?  Va veni, desigur, un altul care  va continua, poate şi mai abitir, “opera” politică a guvernului. Eu cred că un ministru adevărat ar trebui să lupte şi să câştige. Apoi, dacă vrea, poate demisiona!

În contextul politic de acum, nimănui nu-i este mai uşor decât actualului ministru să blocheze un proiect de lege atât de absurd, ca legea “unitară” a pensiilor. Dacă vrea, îşi poate impune punctul de vedere deoarece dânsul controlează, practic, singurul grup parlamentar care poate înclina balanţa votului într-o parte sau în cealaltă. Spre adoptarea sau spre respingerea legii. De ce nu o va face? De ce promite demisia, sacrificiul personal, în cazul trecerii legii prin parlament? De ce pare a se îngrijora de soarta militarilor, având la îndemână un asemenea instrument politic? Înţelegeţi dumneavoastră, politica!

Îi apără Seful Statului Major General? Nu se vede!

Şefii Statului  Major General sunt şi au fost numiţi în ultimii ani pe criterii strict politice. Cel mai adesea fără a poseda forţa reală a capacităţii militare de conducere, fără dragoste şi respect de subordonaţi şi fără a se bucura de respectul acestora. Au devenit, voit sau nu, instrumente docile în mâna politicienilor care îi cocţaseră pe funcţie, uitând drepturile fundamentale şi interesele Armatei. Sau, ignorându-le la comanda politică.

Exagerez?

Dacă aşa credeţi şi e dreptul dumneavoastră să o faceţi, nu-mi va fi greu să vă contrazic. Uitaţi-vă unde şi ce sunt azi ultimii patru şefi ai Statului Major General. Cât vă mai sprijină ei din înaltele fotolii pe care le ocupă? Credeti că pentru meritele lor militare au ajuns acolo? Îi simţiţi cumva lângă dumneavoastră? Desigur, nu. Cu o excepţie, a cărei străduinţă o vedem cu toţii. Este excepţia care confirmă regula!

Cât şi în ce mod vă mai apără interesele actualul şef al Statului Major General? Deloc! Reacţia sa, prezenţa sa, sunt atât de nevăzute încât v-aţi putea întreba, pe bună dreptate: “Mai există funcţia de Şef al Statului Major General, capul Armatei?” Credeţi că tăcerea sa este  întâmplătoare? Credeţi că neasumarea publică a responsabilităţii pentru viaţa de zi cu zi a militarilor, indiferent de poziţia socială a acestora, este tot întâmplătoare?

În mod sigur, nu sunteţi atât de naivi!

Azi, Armata este în situaţia în care nici una din legile de bază ale fortelor armate române, cele care stabilesc clar şi constituţional obligaţiile statului faţă de militari, nu mai este respectată în totalitatea ei de catre guvern. Dacă eu greşesc, dacă mai  există vreo lege în care se vorbeşte despre  drepturile militarilor, neatacată încă, pe care dumnevoastră  o ştiţi, n-o spuneţi nimănui! Imediat ce vor afla, o vor ataca! De la cel mai înalt nivel.

Da, aşa e, aveţi dreptate: o asemenea faptă ar fi considerată într-un stat de drept incorectă şi imorală!

Articol scris de Teo Palade şi preluat de pe TEOPAL’S BLOG

partea întâi

partea a doua

(urmează partea a patra)

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “UNDE EŞTI, ARMATĂ ROMÂNĂ? (partea a treia)”

 1. Dumitriu says:

  Din pacate tot ce scrie Teo Palade este perfect adevarat. Armata a platit si plateste un pret greu. Cauzele sunt mai multe decat cele prezentate in articol si in principal trebuie cautate si in afara Romaniei. Am fost o armata aliniata la un bloc militar advers ca sa nu spun inamic si acest lucru este o vina capitala pe care au avut grija sa o sanctioneze. Nu ca in Irak unde armata a fost pur si simplu dizolvata, ci incetul cu incetul. redusa, disponibilizata, marginalizate cadrele, cumparate elitele, si acum lovita in ultimul lucru in care ne mai rezemam ca sa traim decent, soldele si pensiile. Planul va fi ideplinit si chiar depasit de politicieni fara coloana vertebrala. Putem doar sa ne resemnam si sa asteptam. Ca si in 1989 poate va fi un miracol!

 2. unu ce-si zice TEO says:

  ROMANI ,OSTASI TREZITIVA DIN SOMN CACI NU M-AI AVEM CE SA ASTEPTAM DE LA ACESTE FOSILE,OSTASI ARMA IN MANA SI LA LUPTA,CA-CI NOR FI M-AI AI DRACULUI CA NOI.LOVITURA DE STAT SI INLATURATI DE LA PUTERE .CAT SA NE MAI UMILEASCA ACESTI DINOZAURI.SA PLECE DUPA GRATII SI ALTE ALEGERI CACI SUNT SI OAMENI ADEVARATI CARE POT CONDUCE ROMANIA ITR-UN MOD ONEST CINSTIT SI PATRIOT.NU STAM IN BOC SI BASESCU.DACA SUNTEM FRAIERI NE VOM MERITA SOARTA TOTI.ACESTIA SUNT IDIVIZII CARE SUBMINEAZA ECONOMIA ROMANIEI(CLICA PDL)MILIARDARII JEFUITORI AI ACESTEI TARI .SUNT IN STARE SA NE INGROAPE DE VII.RAPOSATUL CU 14 MILIARDE DE DOLARI A CONSTRUIT ROMANIA DIN TEMELII IAR ACESTI MAFIOTI CU ZECI DE MILIARDE DE EURO NU SUNT IN STARE SA FACA NIMICA CACI NE FURA PE FATA SI MINT CU NERUSINARE.SUNT NISTE INCAPABILI SA LASE LOCUL LA ALTII SI SA RASPUNDA IN FATA LEGII PENTRU ACEASTA DEGRADARE.CAND IL AUZI PE BOC CA ESTE CRIZA IMI VINE SA URLU,CRIZA ESTE PENTRU FRAIERI .CLIENTELA LOR DE CATEVA ZECI DE MII CASTIGA CAT TOTI CEILALTI FRAIRI LA UN LOC.PLATESTI 600 LEI CAZARE/NOAPTE PENTRU ALESII FRAIERILOR IAR LA FRAIERI LE DAI SALARUL PENTRU O LUNA.ESTE ECHITATE! NU SUNT BANI!TEZITIVA PANA NU VE-TI MURI DE VII DRAGI CONATIONALI

 3. ionica_minune says:

  Citez:
  “Să mai amintim aici noroiul cu care au fost mînjiţi generalii Armatei române în ultima perioadă? Capacităţi militare şi intelectuale, exponenţi de bază ai instituţiei militare, generalii sunt respectaţi în toate armatele lumii! La noi, nu!”
  Domnule Teo Palade, cred ca ar trebui sa va puneti intrebarea de ce au fost manjiti cu noroi generalii Romaniei…….
  Oare i-am pus eu sa se implice in diversele jocuri politice sau in afaceri de sute de milioane? Poate i-ati pus dumneavoastra sau…….cine stie. Uitati ca banul este ochiul dracului. Uitati ca militarii platesc si acum mancare(execrabila) la firme de catering in conditiile in care in fiecare unitatea militara existau bucatarii dotate corespunzator….. al cui este interesul sa vina aceste firme in armata?
  O simpla cautare pe domnul google va va edifica asupra tunurilor date( cel putin asa spune presa) de acesti generali “improscati cu noroi”. Dpdv personal, si-au facut-o cu mana lor(unii)……..ceilalti……imi pare sincer ca pentru jigodii, au de suferit si ei.

 4. fagarasanu says:

  camarazi.
  pregatiti-va echipamentul si ranita de razboi , cred ca in urmatoarea perioada o sa ocum prima data Piata Victoriei , urmeaza Palatul Victoria si nu in ultimul rand Palatul Cotroceni >
  cred ca este momentul ca Romania sa redevina o tara Europeana scapand de aceasta gasca PDl-ista.
  nu mai putem astepta ,este momentul sa schimbam mersul istoriei asestei tari nemernici fara tata si mama care distrug Romania trebuie inlaturati.
  CAMARAZI PREGATITI-VA DE O NOUA REVOLUTIE ADEVARATA
  LA LUPTA – COPII NOSTRI NU MERITA SA TRAIASCA INTR-O TARA CONDUSA DE NISTE NEMERNICI

 5. lucius says:

  Domnule Teo Palade,
  Stiti vorba aia: Cainii latra, ursul trece? Cam asa procedati dvs. La cate comentarii se fac pe marginea articolului dvs. chiar nu aveti nici o reactie?
  Va vad un tip rasat, prin felul in care scrieti si ceea ce scrieti – lucruri perfect adevarate – dar, cu respect va informez ca in toata aceasta pledoarie lipseste CAUZA.
  E usor si frumos sa enumeri o serie de nereguli, dar din moment ce sunteti atat de informat si planificat in ceea ce scrieti, cum se face ca lipseste acest element principal denumit cauza?
  Mergand mai departe, am senzatia ca vreti sa induceti tuturor celor ce acceseaza acest site – mai exact tuturor militarilor – ca ei chiar nu se pot apara, ca sunt legati de maini, picioare si la gura datorita legilor existente.
  Ascunse sunt caile Domnului si nimic nu este intamplator – inclusiv articolul dvs.- in conditiile in care va duceti ideea pana la capat fara sa aveti nici un fel de reactie la ceea ce se comenteaza strict la articolul dvs.
  Domnule Teo Palade, am senzatia – pe zi ce trece devine certitudine – ca de fapt nu se vrea sa se faca nimic concret pentru reabilitarea armatei romane. Ma refer in primul rand la ceea ce se intampla in acest moment:pensiile militare. Si spre deosebire de dvs. vin cu argumentul:
  – noua romanilor ne place la nebunie sa vorbim … pana la epuizare, dupa care sa reluam, sub alta forma si tot asa, DAR SA NU FACEM NIMIC CONCRET. Ce vreau sa spun … daca se vroia ca acest subiect fierbinte reprezentat de pensiile militare sa fie un subiect incheiat, pe langa actiunile in justitie mai erau si alte metode. NU TREBUIE SA TE INVITE NIMENI LA NEGOCIERI – cum s-a spus de curand in media, precum ca nimeni nu a vrut sa stea la discutii cu militarii. NIMENI? OK? … MA DUC PESTE EI, CU TELEVIZIUNEA DUPA MINE – TOTUL SA FIE TRANSPARENT. Mai mult, tot nu se vrea? …SUNT MEMBRU NATO? … ADUC LA CUNOSTINTA PARTENERULUI STRATEGIC CE SE INTAMPLA IN TARA, MOTIV PENTRU CARE CAPACITATEA OPERATIONALA AR PUTEA AVEA DE SUFERIT. Si de aici totul se poate dezvolta si lua amploare.
  Daca dvs. nu mai sunteti activ ce anume va impiedica sa iesiti in strada alaturi de ceilalti colegi? Pe cei activi ce-i impiedica sa aplice sistemul japonez de greva? … sa mearga la serviciu, dar totul sa fie blocat, inghetat – inclusiv paza si apararea obiectivelor?
  Dar, … si dvs, ca si altii, arunca petarde, produc fum si constata un singur lucru: lipsa unitatii in astfel de momente. Cred ca va amuzati teribil cand vedeti cum se cearta intre ei, pardon, se impung … si totul plecand de la un banal articol care nu-si propune nimic altceva decat sa faca o insiruire de adevaruri si sa INDUCA IDEEA UNEI LIPSE TOTALE DE AUTOAPARARE.
  In loc de concluzie (cum am invatat), pentruca nu am la ce sa trag niste concluzii, cu deosebit respect, va pun totusi doua intrebari:
  – cate parti mai aveti de publicat? – inclusiv inducerea ideii ca militarii nu se pot apara;
  – incheiati acest articol cu macar o CONCLUZIE?

 6. legistul says:

  Competenta actualului guvern in a distruge coloana vertebrala a statului roman (Armata nationala) este de necontestat. Consecintele acestor greseli le vor suporta generatiile viitoare insa autorii acestora vor ramane nepedepsiti si vor intra in istorie ca “distrugatorii armatei nationale si ai fundamentului statului national”. Nu stiu cu ce ii va incalzi pe urmasii nostri o eventuala demisie a ministrului apararii. Ar fi fost binevenita la momentul aprobarii proiectului legii in guvern. Se pare ca acesta a fost pacalit cu asa-zisul sprijin al primului ministru si al comandantului Fortelor Armate. Bine ca s-a trezit si acum si anunta posibila demisie. NICIODATA NU E PREA TARZIU…

  Daca nu ati vazut inca:
  http://www.youtube.com/watch?v=GuT2M6uVjA8
  http://www.youtube.com/watch?v=8UbrTMC2h3A
  http://www.youtube.com/watch?v=XmQoMc_Y5gE&feature=related

  NO UITATI CA UNIREA FACE PUTEREA

 7. BARABA says:

  suna cam aiurea amice.ce propui tu se numeste,daramarea ordini constitutionalesau mai pe scurt LOVITURA DE STAT. are RO nevoie de asa ceva?nu uita ca ciuma portocalie a fost votata de 50% de votaci.lov. de stat s-ar transforma cu putin ajutor dezinteresat in razboi civil. cauta altceva

 8. Piksulescu says:

  Să ne așteptăm ca armata română să treacă printr-un fel de “Katyn”? Doamne ajută să nu se întâmple așa ceva.

 9. simona fica says:

  TOBA VREA SA PUNA GHEARA PE SERVICIILE SECRETE ALE ROMANIEI
  Scris de Simona Fica – Exploziv News
  Miercuri, 02 Septembrie 2009 11:46

 10. schwartzkopff says:

  Baraba,
  De ce se agita lumea pe blogul asta?? De ce atata nervozitate??:)

 11. Nimeni says:

  @schwartzkopff: lipsă de magneziu şi vitamina B6.
  Acum că ai şi răspunsul, hai să găsim şi o soluţie… Te bagi? Vorba regretatului Mihăilescu-Brăila în “Secretul lui Bachus”: “Ai curajul să-ndrăzneşti a cuteza?”

 12. Pro Patria says:

  Pentru “nimeni”:
  Reactiile de pe forum sunt reflectarea societatii, care are si extreme, nu trebuie sa le categorisim insa ca “lipsa de Magneziu”!.
  Este adevarat, Schwartzkopff, ca acest site si-a creat o anumita categorie de cititori si participanti la discutii carora nu le este specifica aceasta nervozitate. Moderatorul face bine insa ca nu cenzureaza comentariile care pana la acest nivel nu contin inca nimic periculos in ele.
  Referitor la “Cine ii apara pe militari?”, incerc regretul ca nu am dus la bun sfarsit intentia de apelare la institutia Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constitutionala a Legii/statutului cadrelor militare, in vederea declararii ca neconstitutionala a prevederii de interzicere a dreptului de asociere in sindicate. Documentatia este creionata in proportie de aproximativ 60-70 la suta, dar aveam nevoie de sprijinul unui jurist cu experienta in lucrul cu asemenea institutii, astfel incat demersul sa nu fie un esec din motive procedurale.
  In concluzie, apreciez ca nu avem nevoie de “o noua revolutie”, ci doar de aplicarea cadrului democratic.
  In ceea ce priveste denigrarea generalilor, sunt de acord ca si-au facut-o cu mana lor, nu numai in ceea ce priveste implicarea in afaceri dubioase, cat si in ceea ce priveste atribuirea de titluri, doctorate etc, atat lor, cat si te miri cui (vezi cazul Udrea) intr-un mod care nu face onoare invatamantului superior ca institutie.

 13. Nimeni says:

  Of, of! Nu mai poate omu’ să fie nici măcar sarcastic…
  Constituirea unui sindicat al militarilor va genera, în umila mea părere, mai multe probleme decât soluţii. Va începe o campanie pur “mioritică” legată de ocuparea funcţiilor cheie din sindicat, apoi după “liniştirea apelor” vor apărea ingerinţe ale politicului în activitatea sindicală, pentru ca aceasta din urmă să nu determine prea multe “sincope” în actul de guvernare şi finalul… parcă şi văd… oameni ieşiţi în stradă la grevă, fără a şti motivul, dar prezenţi pentru că “aşa s-a spus la sindicat”.
  Ăsta ar fi un scenariu posibil. Un alt scenariu ar fi că, litera “e” a articolului 29 din legea 80 (care apropos, RESTRÂNGE exercitarea dreptului de asociere în forme sindicale, nu îl interzice) va fi modificat/anulat/abrogat etc. Dar vedeţi dvs. exerciţiului dreptului la grevă este INTERZIS militarilor prin articolul anterior (mai precis art 28, lit. c).
  În concluzie, “apreciez că” posibila constituire a unei forme de asociere de tip sindical, va crea o “busculadă” pe motive de funcţii şi influenţe şi nu va fi altceva decât un mecanism de generare de “compromisuri” şi nu de rezolvare a fondului problemelor. În sprijinul acestei concluzii, aveţi exemple nenumărate legate de “succesurile” sindicatelor în România, care folosesc ca ultim argument (cel mai adesea şi ca prim argument) GREVA. Grevă care nouă, militarilor în activitate, ne este interzisă. Apropos, cred că suntem singura categorie socială căreia îi este interzisă exercitarea acestui drept.

  Că tot veni vorba de “succesuri”, hai să vedem ce e şi cu doctoratele, masteratele, referatele etc…. “într-un mod care nu face onoare învăţământului superior ca instituţie”. Păi când tu (retoric) ţi-ai luat stelele sau ce ţi-ai mai luat, aşa cum ţi-ai luat, cum să nu accepţi să “îndrumi” paşii unor fiinţe nevinovate, către potolirea setei epistemologice. Ai?! Mai mult, atribuirea titlurilor de “doctor” nu se face hodoronc-tronc (cu excepţia situaţiilor puternic finanţate) ci după o prelabilă activitate academică, în care beneficiezi de sfatul şi călăuzirea îndrumătorului… deci?! Nu ştiu dacă o căutare pe “goagăl” va releva exemple de acest gen, dar cu certitudine, o vizită la UNAp va fi mai mult decât concludentă.

  Şi ultima… promit! “Aplicarea cadrului democratic”… şi aici fac şi eu ca Valentin Stan: Whaaaaat?!?! Cadrul democratic este pe cale de a fi schimbat, şi asta, dincolo de implicaţiile materiale (am mai spus că ratele nu se plătesc cu vorbe), va genera erodarea unei instituţii fundamentale a statului. Adică acea instituţie care potrivit Constituţiei.. bla bla bla (Articolul 118). Deci: DE CE SE DOREŞTE ERODARE ACESTEI INSTITUŢII ŞI AFECTAREA STATALITĂŢII ÎN ROMÂNIA?! Există şi un scop în asta, sau e doar incapacitatea guvernanţilor de a concepe soluţii şi de a depăşi anumite frustrări personale pe durata ocupării unor funcţii publice. Mai urmărim odată emisiunea lui Valentin Stan, mai vedem ce a zis şi Brătianu….

  Gata, m-am enervat destul!

 14. NELA BATIRU says:

  @Pro Patria
  1. Cu ce te pot ajuta (dpdv juridic, evident)!? Rog administratorul sa iti dea adresa mea de mail pentru a finaliza ceea ce doresti sa inaintezi catre Avocatul Poporului (care mi-a fost profesor … in trecutul indepartat, da’ asta nu are nicio imortanta)
  2. Stiai ca exista o recomandare (voi vedea cu exactitate din partea carei structuri, ca sa nu postez informatii eronate. Posibil din partea Consiliului) a UE cu referire la dreptul de asociere, inclusiv a cadrelor militare, dar care la noi este ignorata. Asta asa, ca fapt divers! ca daca vrem sa facem ceva noi putem sa “utilizam” prevederile noastre constitutionale.

  @ Nimeni
  Daca te referi la actualul Sindicat al cadrelor militare disponibilizate, in rezerva si in retragere, afla ca nu a fost niciun fel de batalie pentru nicio functie. Toti cei din C. director, plus inca altii vreo cativa “luptatori” facem munca patriotica la greu! Adica: intalniri cu parlamentarii, discutii in Comisiile parlamentare, constituiri de filiale, sinteze, actiuni in justitie (altele decat cele unde e angajata dna av. Barla), prezenta la emisiuni televizate, interviuri in presa scrisa si lista e foarte mare. IDEAL AR FI CA SI ALTII, IN FUNCTIE DE PREGATIREA LOR (mai ales JURISTI, SPECIALISTI PR, FINANCIARI, dar si alte categorii) sa sprijine sindicatul.
  Aceasta “munca patriotica” inseamna consum de timp, nopti mai ales, convorbiri telefonice, motokilometri si un IMENS CONSUM NERVOS.

 15. Nimeni says:

  @ Nela Batiru: Nu stimată doamnă, mă refeream la un posibil sindicat al militarilor activi, pentru că legea restrânge exercitarea acetui drept doar pentru cadrele în activitate, iar “Pro Patria” se referea la acest lucru… sau cel puţin aşa am înţeles eu.
  Referitor la SCMDRR nu îmi permit să mă pronunţ. Vă doresc numai succese… pardon, “succesuri”!

 16. NELA BATIRU says:

  @ Nimeni
  “Succesurile” va rog sa le pastrati pentru dumneavoastra, stimate/stimata domn/doamna.
  Pro Patria cred ca vrea sa se adreseze Avocatului Poporului in scopul sesizarii CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la acel articol din Legea 80/1995 care interzice activitatea sindicala in Armata (activi). In acest sens m-am oferit sa il/o ajut.

 17. BARABA says:

  @GEN.ADEV.SCHWAR.–sincer sa fiu nici eu nu am habar ce au patit de se agita atata.i-a apucat as un elan reol. ceva de groaza. pe cat erau de linistiti si de-supramultumiti-pana acum,pe ata de agitati se prezinta acum. CRED CA NELA N_AR PUTEA LAMYRI.o zi buna