Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

25 Iulie 1955 – RADIOLOCAŢIA – 25 Iulie 2013

Radar pentru înălţimi mici şi medii TPS-79 Gap Filler aflat în faza de program de înzestrare al Armatei României pentru realizarea interoperabilităţii cu NATOfoto mapn.ro

Radar pentru înălţimi mici şi medii TPS-79 Gap Filler aflat în faza de program de înzestrare al Armatei României pentru realizarea interoperabilităţii cu NATO foto mapn.ro

Trupele Radiotehnice, ulterior Trupele de Radiolocaţie, ca armă de sine stătătoare au intrat definitiv în istoria Armatei României în data de 25 iulie 1955, când prin ordinul strict-secret C.L. nr. 0074/25.07.1955 a luat fiinţă sistemul unic de supraveghere a spaţiului aerian în cadrul structurii operativ-strategice a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (C.A.A.T.).

Trebuie menţionat că anterior acestei date de referinţă, au funcţionat şi alte structuri specializate de observare, supraveghere şi înştiinţare cu date despre ţintele aeriene aflate în spaţiul aerian al României.

Astfel, prin Legea nr. 938/03.1939 a luat fiinţă Serviciul General de Pândă şi Alarmă din Armata României, având în înzestrare radiolocatoare performante de producţie germană. Acesta a funcţionat cu rezultate notabile pe toată durata celui de-al doilea război mondial.

Ulterior a suferit nenumărate modificări şi adaptări, fiind înlocuit începând cu data de 10 aprilie 1949 cu o nouă structură, Secţia de Pândă Aeriană (apoi O.I.L.A.) aflată în subordinea C.A.A.T. Înzestrarea s-a diversificat şi pe lângă radiolocatoarele germane, englezeşti şi americane care au făcut războiul, au fost importate radiolocatoare noi, de gamă centimetrică şi metrică, de producţie sovietică, cu performanţe tehnico-tactice superioare.

După anul 1955, datorită dezvoltării fără precedent a aviaţiei militare reactive, apariţia rachetelor de toate tipurile şi perfecţionării metodelor, procedeelor şi tacticilor de atac aerian în ţările celor două blocuri militare care dominau lumea, înzestrarea Trupele Radiotehnice a cunoscut o diversificare spectaculoasă care a continuat pe toată durata Războiului Rece.
Concomitent, au evoluat structurile organizatorice, metodele, procedeele şi tacticile de luptă împotriva acestora. Tehnica de luptă era aproape exclusiv de origine sovietică. Notabile sunt câteva realizări de excepţie ale colectivelor de ingineri militari de radiolocaţie de la Institutul Tehnic de Cercetări şi Proiectări al Armatei care au reuşit introducerea în producţia de serie a staţiei de radiolocaţie de gama decimetrică, START şi a unor complete de automatizare performante, destinate înlocuirii tehnicii similare de origine sovietică.

Au luat fiinţă instituţii de învăţământ de prestigiu, proprii armei, pentru formarea, specializarea, perfecţionarea şi pregătirea până la nivel universitar, post universitar şi doctoral a ofiţerilor de radiolocaţie şi până la nivel postliceal a maiştrilor militari şi subofiţerilor de radiolocaţie.

Majoritatea covârşitoare a radiolocatoriştilor şi-au desfăşurat activitatea în cele două mari unităţi operative de apărare antiaeriană, un număr însemnat au activat însă şi în structurile de cercetare de radiolocaţie şi apărare antiaeriană ale celorlalte categorii de forţe ale armatei, aviaţie, marină şi forţele terestre.

După anul 1990, concomitent cu desfăşurarea unui proces fără precedent de reformă şi restructurare a armatei în scopul aderării la NATO, radiolocaţia a suferit una din cele mai puternice, dureroase şi rapide modernizări în toate planurile.
Au fost importate din SUA radiolocatoare digitale performante, cu protecţie la toate categoriile de bruiaj, compatibile cu sistemele militare şi civile.

Informatizarea conducerii activităţilor specifice au determinat adoptarea unor structuri complexe, ierarhizate, compatibile cu sistemul de supraveghere a spaţiului aerian integrat NATINEADS (NATO Integrated Extended Air Defense System).

În aceste momente aniversare se cade să îndreptăm un gând pios de respect şi recunoştinţă pentru radiolocatoriştii trecuţi la cele veşnice şi să ne rugăm să fie binemeritaţi de armată şi naţiune!

La Mulţi Ani Radiolocatorişti Români!

Col. (ret.) Ioan-Gheorghe Raţiu, Braşov

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.