Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Gripen, primul avion care execută trageri cu racheta Meteor

Avion Gripen executand foc cu racheta Meteor sursa flightglobal

Avion Gripen executand foc cu racheta Meteor sursa flightglobal

Firma suedeză de apărare şi securitate Saab a efectuat în cooperare cu Agenţia suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV), cu succes prima tragere de probă cu versiunea rachetei aer-aer Meteor. Racheta este controlată prin radar şi va fi dezvoltată pentru producţia de masă. Gripen devine astfel primul sistem de avioane de luptă din lume cu capabilitatea de a face trageri cu această versiune a Meteor, care a fost dezvoltată pentru avioanele Gripen, Eurofighter şi Rafale.

La sfârşitul lunii iunie a.c., s-au efectuat pentru prima dată trageri de pe Gripen cu primele două rachete Meteor în configuraţie de producţie de masă, asupra unei ţinte controlată de la distanţă. Tragerea de probă a testat lansarea rachetei, comducerea acesteia din avion precum şi capacitatea rachetei de a ataca tinta. Tragerea a fost de asemenea folosită pentru a verifica suportul de comandă care a fost dezvoltat pentru pilot.

“Testările au fost încheiate conform planului, şi am făcut încă un pas important în activitatea noastră spre integrarea şi dezvoltarea Gripen C/D”, a declarat Michael Östergren, manager de proiect Gripen pentru Meteor, la FMV. „Sunt impresionat de rezultatele pe care le-am obţinut împreună, şi asta ne insuflă multă încredere în continuarea muncii de integrare a Meteor pe Gripen”.

Meteor este o rachetă BVRAAM (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile – rachetă aer-aer care acţionează dincolo de raza vizuală), dezvoltată pentru a permite angajarea ţintelor aeriene la distanţe mari. Racheta este rezultatul unui proiect de colaborare european, în care au fost implicate Suedia, Franţa, Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie. Marea Britanie răspunde de contracte, iar activitatea este condusă de organizaţia britanică pentru achiziţiile şi suportul în domeniul apărării – Defence Equipment and Support (DE&S).

”Din nou, este clar că Gripen este principalul sistem de avion de luptă cu mari posibilităţi pentru integrarea continuă, rapidă şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, a noilor capabilităţi, cum ar fi armele şi senzorii, graţie modului nostru eficient de lucru şi al design-ului inovator al Gripen. Gripen cu radarul Saab PS05 şi cu racheta Meteor reprezintă la modul absolut tot ce este mai bun în lume când vorbim despre apărarea aeriană”, declară Lennart Sindahl, Şeful Saab business area Aeronautică.

Echipa de testări a inclus reprezentanţi ai Saab, FMV si MBDA din Marea Britanie. În timpul toamnei următoare, vor fi efectuate teste, astfel încât livrarea noilor capabilităţi să poată fi făcută pe parcursul anului 2014.

comunicat SAAB

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Gripen, primul avion care execută trageri cu racheta Meteor”

 1. aurel says:

  Lasa ca o sa executam si noi niste trageri cu F-16 la mana a treia de o sa le aratam noi…

 2. Dan says:

  Ce Meteor..Cand om lansa noi praf de rugina si bucati de F-16 se predau aia singuri

 3. Lasa ca pentru ca noi sa folosim Meteor o sa avem nevoie de un upgrade de soft foarte important, ale noastre F 16 vin cu Tape 5.2 ale MLU pana departe mai e mult……ca asa au ales cei din CSAT si Parlament, niste experti in evaluarile de armament.
  Degeaba incearca Dusa sa inveleasca bomboana in staniol ca e amara rau.
  Si locurile d emunca pierdute din cauza neexistentei offset-ului? alea cine le va contabiliza?!

 4. gheo says:

  “Ei” au invelit de minune si “fregatele minune de … fier vechi” si prostii, adica romanii, au inghitit “galusca … de prosti ce sunt”, ce, cu astea nu o sa mearga ?, pai “noi” inghitim orice “ne dau astia” … !!!.

 5. szilard says:

  Cind v-am zis eu ca Gripen dezvolta avionul de lupta Gripen dar fara pilot din 2010( in revistele TopGun e stirea), nu m-ati crezut.