Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suhoi T-50 – avion de vânătoare rusesc invizibil

Aviaţia rusă a testat cu succes un avion de vânătoare invizibil, Suhoi T-50, realizat în parteneriat cu India.

Aparatul a zburat timp de 47 de minute în regiunea Komsomolsk-on-Amur, din Extremul Orient rusesc.

Aparatul este cunoscut şi sub denumirea de PAK FA şi este văzut de experţi drept un rival al avionului american F-22 Raptor, care a efectuat primul sau zbor în 1997.

Suhoi T-50 a fost creat să fie imposibil de detectat de către radare. Oficialii ruşi speră că primul aparat de acest tip să fie livrat Ministerului rus al Apărării în 2013, iar producţia de serie să înceapă în 2015.

Analiştii militari consideră că vor trece între 5 şi 7 ani până când aviaţia rusă va putea să utilizeze noul avion de vânătoare.

Noul aparat a fost dezvoltat în parteneriat cu India.

Acesta reprezintă un moment crucial în eforturile Rusiei de a-şi moderniza echipamentul şi tenhica militară.

Directorul Suhoi, Mihail Pogosyan, s-a declarat convins că proiectul “îşi va surclasa rivalii occidentali în ceea ce priveşte eficienţa costurilor şi nu doar va permite întărirea puterii defensive a forţelor aeriene din Ruisia şi India, dar va câştiga şi o parte importantă din piaţa globală”.

Caracteristici:
– poate să zboare în toate tipurile de conditii meteorologice;
– poate să decoleze de pe o pistă de doar 300-400 de metri;
– poate fi realimentat în zbor;
– poate să atace simultan mai multe tinte din aer şi de la sol.

Imagini de la testare

sursa: HotNews

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Suhoi T-50 – avion de vânătoare rusesc invizibil”

 1. un comentator says:

  tot f-16 sh/th/…/nh e mai bun !@!

 2. cristi says:

  Nu exista avion in totalitate invizibil pe radare. Nici f-117 nu este!
  Oare de ce nu s-a pus problema de a cumpara pentru Romania un avion de lupta rusesc (su 29 -36;MIG) ? Au performante excelente la preturi mult mai convenabile decat cele americane. Rusii ar oferi un model mai preformant decat ceea ce ar oferi americanii. Si ar oferi si tehnologie si linie de reparatii si piese de schimb, ceea ce americanii oricum nu fac [ nu dau voie ca avionul lor sa fie in totalitate intertinut de noi – unele componente nu pot fi reparate decat de specialistul american! Ce sa mai vorbim de asimilarea fabricarii de piese.]
  Avem o industrie aeronautica, care mai mult sta! Nu suntem interesati sa o repunem in functiune?
  Din p. de v. politic, de ce ar trebui sa ne temem de rusi? Nu suntem membri NATO? In alta ordine de idei, ar fi chiar indicat sa ne imbunatatim relatiile cu ei – factura la GAZPROM nu ne-o platesc americanii !
  Sau trebuie sa ne temem de americani? Nu prea vad de ce!
  Iar F-16 este o rabla din p.de.v. tehnic si moral.

 3. nicky says:

  Rusii sunt cu generatie inaintea americanilor in aviatie . Suhoi nu are echivalent la americani. Iar cele invizibile sunt niste glume ale americanilor.SU 27 care este cel mai vechi model este peste F15 iar su 30,35,37 bate si pe F18E. Noi am avut MIG 29 mai bine dotat si mai bun decit jafurile de F16 pe care le luam acum de la americani la ordinul unui presedinte foarte bolnav, chiar pe moarte. Trebuia sa luam SAAB-ul, asta era pentru noi 9. Nici nu vem piste pentru F16 care este foarte pretentios si ii trebuie piste curate. Niste nenorociti care nu le pasa de soarta pilotilor romani si nici de tara si popor .

 4. eddik says:

  suntem un neam de sclavi prosti,trebuie sa luam de la americani,pt a plati intrarea in nato,asa am fost intotdeauna,sclavii americanilor

 5. Gabriel says:

  polonezii au avut (mai au) mig 29 pe care au reusit sa le aduca la standard NATO inainte sa cumpere F16 NOI.
  Mamelucii romani dupa ce au cheltuit 1milion de euro pentru un studiu au concluzionat ca nu se poate(sau nu au reusit sa obtina sprijinul rusilor) si au transformat mig21 care, desi este un avion de suflet pentru pilotii romani locul lui este doar in muzeu.
  Daca americanii ne arunca F16 alea la fel de ruginite ca mig-urile este ca ei au dat spaga mafiotilor din administratia romaneasca ca sa le preia gunoaiele, spre deosebire de suedezii de la Saab sau europenii de la EADS care au sperat intr-o licitatie corecta.

  Eu cred ca Grippen este cel mai potrivit avion pentru Romania,a fost creat special pentru niste costuri operationale si de intretinere reduse si poate decola/ateriza si pe/de pe autostrazi.

  CAND VIN OARE SUEDEZII SA DEA SI EI O SPAGA ACOLO….?!

 6. micutzul says:

  Pentru marimea si complexitatea , tactica, a spatiului aerian romanesc, pentru actiunile militare cu sprijin aerian, Grippen este ideal. Faptul ca noi luam F 16 , vechi, este stupizenia unui regim foarte usor de cumparat. Interesant este ca in aviatie este liniste si nu stiu de ce dar tare cred ca schimbarea sefului SMFA are mai mare legatura cu asta decat cu furtul armelor. In cazul ca aceste rable cu motoare noi vor cadea dince in ce mai des problema este a pilotilor si nu a celor care au aranjat contractul. Suntem acum groapa de gunoi a multora… Foamea este inca mare.

 7. slayer1971 says:

  Grippen!!!!!!!!!!!!!!! SU 37 sau…………the best of the best Su 47 !!!!!!!!!!
  PS: Pentru guvernanti!!!!!!!!!!!!!!
  Nu mai puneti mana pe valizele cu comisioane si mai dati si tarii noastre ceva bun.
  F16….de spalat la fund cu el. Sau ….daca-l luati….sper sa va pice in cap. Pilotul as vrea totusi sa se catapulteze la timp

 8. munteanu says:

  De ce credeti ca F-16, variantele Block 52 şi Block 60, sunt folosite in continuare de americani pe teatrele de operatiuni militare? Iar un membru NATO, de rang doi sau trei, cum este Romania, nu poate emite pretentia de a cumpara arme de la rusi. Oricum F-16 s-a vazut in lupta, celelalte, inclusiv cele rusesti, considerate de generatia a cincea – inca nu. Stiti cum se spune, la pomul laudat sa nu te duci cu sacul.

 9. f16-versus -dacia 1100 says:

  f16 inca sunt folosite ,sh de rahat de generatie cu mig15 boilor

 10. Ionel N. says:

  All care proslavesc avioanele rusesti
  Sa inteleg ca ,pentru voi este dificil sa invatati engleza ( la varsta pe care o aveti!) si din aceasta cauza doriti continuarea cooperarii cu URSS.
  Si mai cred ca ar fi de “rasul plansului” sa fii membru intr-o alianta si sa cumperi tehnica de lupta de la rivalii aliantei!