Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

112 cadre militare din MApN trimise în judecată de DNA

DNA a transmis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul cu cele 112 cadre militare (2 generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali), trimise în judecată pentru fraudarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi.

Cercetarea DNA priveşte concursurile organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti. În perioada 2009-2010, în Breaza şi Piteşti au fost organizate mai multe concursuri de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti, precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Concurenţii ar fi trebuit să treacă două probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

Cadrele militare sunt acuzate că s-au folosit de funcţiile lor pentru a facilita promovarea unora dintre candidaţi, primind sume de bani pentru serviciile lor. DNA a stabilit că inculpaţii au pretins şi au primit de la candidaţi de peste 82.000 euro.

Printre cadrele militare trimise în judecată se numără fostul adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane, Marian Ion, şi fostul şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MapN, Mihai Chiriţă.

În perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

În cursul anilor 2009 şi 2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecţie şi orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal.

Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurate în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Diaconu Valerică, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti, pentru ca acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.

Cu privire la inculpatul Ion Marian, s-a stabilit că, împreună cu inculpatul maistru militar Din Dragoş, a participat la pretinderea sau/şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 de euro.

În anul 2010, inculpat locotenent colonel Crăciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei ca preţ al traficării influenţei.

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010, s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, inculpatul colonel Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi inculpaţii gen maior Chiriţă Mihai, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonel Belciug Vasile, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonel Constantin Ion, colonel Burghelea Ioan, colonel Vreme Vasile, colonel Mitu Nicolae, colonel Băleanu Mihăiţă, colonel Condruz Stan, colonel Drăgoescu Gabi Costel, locotenent colonel Anghelina Gheorghe şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză.

Astfel, la primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Diaconu Valerică a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maior Boşutar Ovidiu Georgel, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS.

Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.

Inculpatul general maior Chiriţă Mihai a susţinut zece candidaţi la acest prim concurs, ameninţându-l pe inculpatul Diaconu Valerică pentru nedistribuirea grilei şi la proba a doua.

După câteva zile, la aceeaşi unitate, s-a organizat al doilea concurs, unde, inculpatul Chiriţă Mihai a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de sus numitul, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, inculpatul colonel Zamfirache Nicolae.

Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro.

În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.

În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.

Printre aceştia se află: gen. brigadă Ion Marian, colonel Belciug Vasile, lt. colonel Crăciuneanu Dan Costel, maior Onel Crinu Ionuţ şi alţii.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “112 cadre militare din MApN trimise în judecată de DNA”

 1. Marlon Juvet says:

  M-am amuzat aseară, citind un articol de prin 2006, decembrie, din presa “civilă”, dedicat unor afaceri / mânării petrecute în acea perioadă (nişte şpăgi, date prin nuştiu ce şofer de la Camera Derutaţilor, de doi militari care vroiau şă plece într-o misiune externă, să mănâncă şi gura lor ceva- nu mai detaliez cazul, se cunoaşte). Ce m-a dat pe spate a fost un comentariu, în mod cert făcut de un activ, care îl nominaliza pe acest “Chiriţă” (că general nu pot să-i spun) cu exact genul ăsta de mişmaşuri. Dar îi înşira, punct cu punct, exact genul ăsta de activităţi de adâncă simţire patrioată. Punct cu punct, accentuez.
  la prima strigare, iote ce declara Burghelea, un alt nume “mare” pe lista aia de “patrioti”: “Suntem pregatiti să aplicam ceeace învaţăm în teatrele de operaţii”. Si tocmai cand erau sa aplice ce au invatat, veniră ăstia, “vanduţii” si îi săltară. Ce sacrilegiu…

 2. arti 78 says:

  Cine stie il rog sa raspunda.
  Cumva Burghelea si Vreme au fost politruci?

 3. eu says:

  Si Burghelea, si Vreme, si… politruci. Oniciuc sluga preaplecata a ilustrisimului general Seserman – de pe vremea cand era la Galati, carat sef personal la Dorohoi si Iasi – domeniu in care se ia mult de tot, apoi loctiitor la BIZ C.lung Moldovenesc de unde ducea ploconul mai departe la nea Sese…Si toti ceilalti. Ei, saracii, sunt pacalicii care au cazut de fraieri… Aia grei, adevaratii beneficieri ai spagilor, sunt inca sefi la DMRU, etc.

 4. partizanul says:

  Chirita- Absolvent al Scolii Militare de Ofiteri Activi de Artilerie “Ioan Voda”- Sibiu, promotia august 1977 si daca nu ma inseala memoria, a fost chiar sef de promotie. Pacat sa dai cinstea pe rusine. Si deoarece armata este parte integranta a societatii, ea este oglinda acesteia. Ce inseamna “puterea” banului!!!

 5. Covăsneanu says:

  Să le fie de bine! Filiera indirectă-moartea Armatei Române.

 6. descultul says:

  subscriu la filiera indirecta. Nu se poate ca untip care a terminat teologie sa fie mare comandant de osti. Nu se poate. Cel mult POPA.

 7. Schwartzkopff says:

  E un inceput.
  Si pentru ca suntem la ora denunturilor m-am gandit sa denunt o mizerie pe saptamana. Dar sa definim mizeria. Mizeria este actul, fapta care aduce atingere bunului simt.

  Mizeria nr. 1: Prin ordinul DMRU 6 emis recent, seful DMRU isi permite sa echivaleze un master de securitate si aparare cu cursul interarme (prin modificarea DMRU 1 = tertip menit sa nu atraga atentia).

  Sa explicam:
  Cursul interarme este forma de invatamant care trebuie absolvita de catre ofiteri care aspira sa acceada la functia de comandant de batalion sau of de st maj in comandamente de nivel Bg si mai sus. In fapt, acest curs nu exista, dar cateva forme de invatamant militar sunt anual (de ce annual?!?) echivalate cu acest curs interarme. La noi formele de invatamant echivalate de regula cu acest curs sunt masterul/licenta cu specializarea conducere interarme FT/FA/FN, in cadrul FCSM/UNAp, forme de invatamant ale caror programa (curicula) cuprinde elementele formative ale unui commandant/of de st maj (arta militara, tactica nivel B, Bg si Div cu exercitiile de rigoare).

  Echivalarea specializarii securitate si aparare cu cursul interarme este facuta abuziv. Va las pe voi sa judecati de ce.

 8. aladin says:

  Adica dna Udrea, cu master de securitate la UNAp, poate sa aspire/acceada la functia de comandant de batalion?

 9. RUMANU says:

  @Schwartzkopff
  Crezi ca acel ordin nr.6 este opera sefului DMRU? Eu am mari indoieli ca mai misca ceva in MApN fara stirea intaiului om al institutiei. Daca tot ai adus in discutie cursul interarme si avand in vedere subiectul articolului, s-ar gasi ceva “material” si pe la UNAp. “Pregatirea” pentru masterul interarme se face cu domnii profesori care sunt in comisia de admitere, “domni” care iti prezic sansele in functie de “abilitatile” pe care le ai in a consolida bugetul “invatatorului”. Adaug si faptul ca acest master este din deceniile trecute si nu are aproape nimic in comun cu pregatirea viitorilor comandanti de U si MU. Mai utile mi se par cele doua cursuri in lb. engleza (cunoscatorii stiu care). Ca sa inchei, putina “curatenie” si pe la UNAp nu ar strica si ar revigora institutia nu numai sub aspect estetic.

 10. khukuri says:

  @aladin

  Evident.Are sa poarte kilotzei kaki.Noi o sa purtam maro de camuflaj.

 11. eu says:

  Nu va stresati. Sedinta de pregatire la UNAp costa 150 euro. Sunt necesare cca. 12 la care se adauga bonusul de performanta. Cine imi spune numele profesorului care a pregatit in anul 2010 12 posibili viitori masteranzi desi la infanterie erau doar 10 locuri?! Daca nu-l stie nimeni am sa vi-l spun tot eu.

 12. TOPGUN says:

  STIMATE RUMANU,
  Deci,daca am inteles eu bine,’domnii; prezicatori, sunt experti in extrasenzorial,paranormal, ca-i de senzational!!!!!Asadar, smecherii ,fac concurenta neloiala guvernului!!!!!Banditii de domni profesori!!!!!
  Asadar, ii impozitam si pe ei ca pe vrajitoare,ca asa vrea boc-ul nostru si daca fac previziuni si ghicit care nu se adeveresc,la puscarie cu profii.
  Ai naibii profii astia ,umbla cu pshihotronicul la pantaloni,mai ceva ca popii ,care deschid cartea si te baga sub patrafir…GEN.STRAINU SI CORUT MOR DE INVIDIE PE PROFII ASTIA. khukurica,ce idee misto cu kilotzei kaki si de camuflaj,dar musai ,trebuie sa fie de firma,GUCCI,ARMANI,BOTEZATU,CA ALTFEL NE IRITA SI FACEM ECZEME!!!!!!!
  LUI STELICA ,II DAM UNII CU SUSPENSOR MARCA BOTEZATU,SA-I RIDICE…..CE CREDEATI????……………. NIVELUL EMOTIONAL!!!!!!
  O ZI EXCEPTIONALA FORUMISTILOR!!!!!!
  FELICITARI!!!!!!! RUMANU,PARTIZANU, SUNTETI DE NOTA 10!!!!!!!DACA-MI DEVENITI IDOLI CA SI DOGARU????MUSAI ,SA AVETI OCHII ALBASTRI SAU VERZI,CA IDOLUL DOGARU!!!!!

 13. Schwartzkopff says:

  aladin,
  Mi se pare ca EU are doctorat sau ceva de genul asta pe la UNAp. Urmand logica DMRU nu m/ar mira sa ne trezim cu Elena activata si pusa cdt de Bg. By the way, se mai dau aia 15 % pt doctorat??

  RUMANU,
  Intaiul om e ocupat sa nu/si ridice rezervistii in cap. Va trebui ca toata garnitura actuala de lideri sa treaca in rezerva pt ca la UNAp sa se schimbe ceva (majoritatea liderilor de top de azi parvin pe filiera/procedura cunoscuta). Daca vorbim de calitatea instruirii interarme la UNAp trebuia sa/ti spun ca merita experienta, sunt si bune si rele dar daca nu incerci nu ai de unde sa stii. Parerea mea este ca cea mai mare problema acolo este lipsa de perspectiva: nu exista un MRU care sa te ajute sa/ti previzionezi urmatorul pas, fara sa mai vorbim de o proiectie clara in cariera. Majoritatea instructorilor (profesori cred ca e putin cam mult) sunt oameni plafonati, fara experienta practica a operatiilor, comandamentelor multinationale, si de multe ori blocati in operatiile clasice dar nu inflexibili. Cred ca pot fi chemati oameni cu multa experienta sa vorbeasca acolo, avem asemenea oameni. Da, cele doua cursuri sunt f bune, in mare parte e meritul UK dar si al oamenilor de acolo. Doctrina britanica merita studiata si acolo e ocazia cea mai buna.

 14. Marlon Juvet says:

  Numele alea “mari” vehiculate în această afacere (am citit nişte articole ai căror autori erau foarte contrariaţi: “…cum, X, care e decorat de Y şi de Z, e implicat în aşa ceva?”)nu sunt altceva decat proiecţia romanească a fabulei ăleia, cu broscoiul umflat şi iar umflat pană face POC (era să-mi alunece degetul şi să scriu BOC).
  De diplomele alea de doctorat, ştie cineva, ce se mai aude?

 15. Schwartzkopff says:

  eu,
  Il cheama cumva “shaquille o’neal”??, e un mare nesimtit si impostor. Cred ca trebuie sa se opreasca pana nu cade in cap din slam dunk-urile lui perilculoase si intra in oala cu manjiti din articolul de mai sus.
  Dar sunt convins ca are justificari de genul: “stiinta costa” sau “asa se intra la academie de cand lumea” sau “obrazul subtire cu cheltuiala se tine” si va las pe voi sa continuati. El nu a auzit de principiul egalitatii de sanse. Generalul Olaru spunea ca exista succese care te compromit si esecuri care te inalta (nu intrase la academie din prima incercare).