Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Achiziţia de avioane Gripen E de către Elveţia produce bani pentru economie

Gripen EF zburand in Elvetia

Gripen EF zburand in Elvetia

Comitetul pentru securitate din Parlamentul elveţian a votat pentru achiziţia de avioane Gripen E, iar până acum în cadrul programului au fost semnate 456 de contracte în valoare de 315 milioane de franci elveţieni.

Comitetul Consiliului National (Nationalrat) din Parlamentul Elveţiei a dezbătut şi a votat cu “da” pentru achiziţia de avioane Gripen E. Comitetul a întrunit o majoritate de voturi pentru – 14 pentru şi 9 contra – şi se aşteaptă ca decizia privind achiziţia să intre în plenul Nationalrat pentru a fi supusă votului în sesiunea din septembrie.

“Suntem evident foarte multumiţi de decizia comitetului de securitate al Nationalrat. Aceasta este o aprobare pentru programul Gripen”.

“Continuăm să respectăm şi să urmarim procesul politic, iar în acest timp continuăm să asamblăm Gripen E pre-producţie. De asemenea, programul nostru de participare industrială din Elveţia avansează, el fiind menit să creeze afaceri între furnizorii Saab şi companiile elveţiene. Până azi, s-au semnat 456 de contracte între furnizorii noştri şi 117 firme elveţiene, evaluate la 315 milioane de franci elveţieni,” a declarat Lennart Sindahl, Vice Preşedinte Executiv şi şef al departamentului afaceri al Saab Aeronautics.

sursa: comuniat Saab

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “Achiziţia de avioane Gripen E de către Elveţia produce bani pentru economie”

 1. Romanistanul in genunchi says:

  Ce risc .Nu e nici un risc ..Cateva milioane de hectare de pamant infestate cu 557 de substante toxice si radioactive prin panza freatica ,500 000 de hectare poluate scoase definitiv din circuitul agricol ,pierderea intregii rezerve de apa dulce din zonele vizate[valoare apei dulci e de 5000 miliarde euro -da, ati citit bine ] ,cancer pentru milioanele de romani din zona si foarte multe mutatii genetice pentru cei care se incapataneaza sa supravietuiasca in zonele otravite ,cateva sute de cutremure anual si peisaje fara viata cu scapari de gaze toxice ca pe Marte ..O nimica toata.Pentru atata lucru sa nu incaseze perciunatii 10 000 de miliarde de euro in treizeci de ani conform contractului ,iar guvernul cateva sute de milioane de euro spaga [o parte s-a dat deja] Trebuie facuta exploatarea gazelor de S[i]EST guvernul perciunatilor condus de plagiatorul tradator de colonie are dreptate ..

 2. Balcifer says:

  Un F-16 ..il da jos in secunda doi !!

 3. Bure Bista says:

  De asta ne trebuie F 16 second hand sa rezistam … 2 secunde

 4. Balcifer says:

  Astazi tehnologia ..vorbeste ! Nu mai exista ,,viteji cu pieptul de arama” !
  Vezi confruntarile dintre Tc. A.M1 si T 70 – 80 din Irak ! In 30 minute 9 Tc americane au lichidat o Bg (36 ) Tc Irakiene ! Nu mai vorbesc de aviatie !

 5. Maria Tereza ! says:

  Le vorbesti astora de ..tehnologie ? ASTIA DOAR ..CALUL SI PRASTIA …!!

 6. Bure Bista says:

  Vezi ca brigada (cred ca de acolo vine prescurtarea bg.) are ceva mai multe tancuri. Deci….?

 7. Balcifer says:

  ..apoi, daca or mai fi scapat cateva….Brigada nu-i ..lichidata!!???…deci ?

 8. szilard says:

  In sfarsit vad si eu comentarii realiste.

 9. Bure Bista says:

  O brigada are minim 90 de tancuri. Deci nu-i lichidata

 10. Balcifer – esti incredibil T 70?! Si T 80 in Irak? Ar trebui intai de toate sa dai o raita pe Wiki macar ca sa nu vorbesti prostii aici.
  Apropos de Gripen E/F ai vazut tu cam ce tehnologie este prezenta la bordul lui? Cam cu care versiune de F 16 ar fi compatibila si masurabila tehnologia lui Gripen E? Sa fie F 16 V care inca nu s-a vandut pe piata globala?
  Deci unde este deficienta tehnologica de care povestesti matale?

 11. Balcifer says:

  În timpul Operațiunii “Furtună în Deșert”, tancurile M60 americane s-au dovedit a fi superioare tancurilor irakiene T-55, T-62 și T-72. A existat chiar și un caz în care un proiectil APFSDS tras de un M60 a perforat blindajul frontal al unui tanc T-72 și a ieșit prin spatele tancului, însă acest lucru s-a întamplat la distanță mică.[4] Tancurile M60 au fost folosite în acest război de către infanteria marină americană, forțele terestre fiind echipate cu tancul M1 Abrams.
  Utilizatori…Google

 12. Balcifer says:

  aprox. 1plTc=3 tc ;cp= 3×3 pl =9 ; B tc 9×3 =27 x3 =54 Bg…..

 13. Bun si totusi de unde pana unde ai ajuns la concluzia ca Gripen E/F ar fi mai slab ca F 16?
  Tu ai scris mai sus T 70; APFSDS este un proiectil penetrant foarte eficient, nici M1 Abrams de la distante mici nu rezista frontal la o astfel de lovitura.

 14. Balcifer says:

  Sa mai adaugam faptul ca Tc. irakiene erau ingropate la sol !!! ..si faptul ca in aceasta confruntare si de fapt pe timpul intregului razboi ..AMERICANII NU AU PIERDUT NICI MACAR Tc ! La fe este situatia cu aviatia,care in mare masura a fost formata din ..F-16
  Asta-i MACEL ! Epoca de piatra contra ..MITRALIEREI !!
  Are rost sa mai discutam ! Gandeste acum la situatia noastra !! Ca dotare..!!

 15. Balcifer says:

  Alea care au mai scapat,pana la sa- zicem 70…le-au terminat in urmatoarele ..15 minute !!!

 16. Pai a folosi un tanc ca punct de artilerie fix si a-i lua atu-ul mobilitatii este o prostie tactica. Le-au spus-o si americanii celor pe care i-au capturat.
  F 16 acum 20+ de ani era un avion de top acum totusi conceptele europene, oricare dintre eurocanard-uri este cu cmult peste. F 16 MLU pe care urmaza sa la cumparam intr-un vot triumfator sunt de mult depasite, chiar MIG 21 LanceR la capitolul avionica fiind mai bun decat aceasta varianta.
  Deci? F 16 a fost alegerea logica in dauna Gripen sau s-au urmarit interese departate de binele Armatei Romane?
  Pun pariu ca la ce concentratie de forte a fost in primul razboi din Golf americanii puteau ca sa aiba si T 72 si rezultatul era acelasi?
  Totusi T 72 a intrat in serviciu cu mult timp inaintea M1 A1 Abrams, mult mai inainte fiind diferenta de cel putin o generatie. Ca sa nu mai vorbim de calitatea munitiei si a ehipajelor in special.

 17. Bure Bista says:

  Iti multumesc pentru lamuriri. E cam limpede ca expertiza ta in domeniul militar e limitata si invechita.

  A inmulti cu 3 e totusi o performanta.

 18. Balcifer says:

  In aparare ..Tc stau cel mai bine ..ingropate ! Doar nu era sa danseze ..Pinguinul !
  Firesc ar fi fost ca cel care ataca sa aiba pierderile mai mari…chiar dac in final castiga datorita unor efective superioare ca numar si calitate

 19. Balcifer says:

  ..incerci sa fi subtil ? Mai bine citeste ..daca nu cunosti…

  ,, W. ,,Prima unitate echipata cu tancul M1A1a fost batalionul 5 din brigada 36 tancuri, subordonata diviziei 9 irakiene. In prezent, brigada 36 a renuntat in totalitate la tancurile sovietice T-55 si cele 3 batalioane de tancuri au trecut pe cele americane M1A1. Ulterior, batalionul 1 a devenit unitate scoala pentru trecerea echipajelor irakiene pe noul tanc american si a fost transferat in subordinea diviziei 14. El fiind inlocuit de un alt batalion mecanizat. Astfel brigada 36 tancuri este **organizata pe 2 batalioane de tancuri, fiecare batalion avind cite o companie de M1A1 si 3 de masini de lupta ale infanteriei sovietice BMP 1. Cel de-al 3-lea batalion al brigazii este unul mecanizat de**recunoastere, inzestrat cu vehicolul blindat pe senile M113. A doua brigada de tancuri a diviziei 9 este inzestrata cu 70 de tancuri T-72 donate de tari membre NATO. In afara celor 70 primite recent, Irakul mai are in inzestrare inca 120 de tancuri T-72.

 20. Maria Tereza sau Balcifer says:

  comentariu oprit de la publicare intrucat autorul este aceeasi persoana cu cea care semneaza Balcifer

 21. Urmareste conflictele recente si vei vedea ca in oricare din ele un tanc static este victima sigura pentru ATGM-uri tunurile tancurilor adverse, si elicopterele de atac.
  Daca stai cu tancul ingropat ai valoare combativa a unui tun antitanc sau chiar sub acesta.
  Razboiul cu tancuri si blindate este in miscare altfel esti victima sigura.

 22. Balcifer says:

  Deci sa intelegem ca o ditamai harabaie care ..se misca ii mai greu de lovit decat o palma de turela + o teava de tun si alea mascate ! Mai sa fie
  Puteau sa se miste ..oricat pt. sistemele de ochire de pe M1 nu conta ! Nu a contat nici fumul gros de mascare, nici noaptea ,nici furtuna de nisip ! Si loviturile irakiene au nimerit un blindaj impenetrabil! De fapt asta-i ..tehnica superioara …un foc o tinta lovita !

 23. Balcifer says:

  Personal m-am cutremurat ! Poti sa-ti imaginezi de ce ??!!

 24. Da un tanc care este static este victima sigura pentru sistemele de ochire existente pe noua generatie de MBT-uri. Esenta este ca sa te poti misca in campul tactic si sa efectuezi manevrele care sa iti dea un avantaj major si sa te aduca in pozitie de tragere. Sa nu uitam si Bradley-urile care au luptat in tandem cu M1A1 Abrams, in Golf au fost cazuri in care doar Bradley-ul a scos din lupta cu rachete antitanc toate tancurile si blindatele grele irakiene.
  Si inca ceva Irak-ul a pierdut razboiul terestru din cauza elicopterelor de atac si lui A 10 Wartong care au pisat practic nestanjenite tot ce a fost tehnica irakiana blindata la sol.

 25. Balcifer says:

  Domnul MF…haide s-o luam ca la scoala ! Formele de lupta de baza : apararea (Irak) si ofensiva (SUA) !
  Fiind int-o forma avansata de aparare (acoperirea granitelor )cu majoritatea fortelor si mijloacelor Irakienii s-au amplasat la sol si-au mascat trupele si tehnica ! Cum ai fi dorit sa se miste tc. asa ca bezmeticile pe limita dinainte a apararii sa se demaste total ! S-or fi miscat alea din rezerva strategica ,sau din esalonul doi care ar fi trebuit sa contratace….dar nu prea a mai fost cazul !
  Tehinca infinit superioara SUA – a avut posibilitatea cu sateliti ,infrarosu ,vedere pe timpe de noapte etc ,etc,….sa-i descopere ! Mijloacele de ochire lovire au facut restul !
  Si acum reveniti la noi – eram cu cateva greneratii in urma …irachienilor !!! DECI…..
  E bine s-o spunem clar ….pentru ca daca am avut NOROC si nu ne-am confruntat cu nimeni ,nu trebuie sa mergem pe acelasi rationament !
  Politicienii nu CUNOSC ! La o adica ei vor REZULTATE doar si te condamna (daca mai au pe cine ) pt. ca nu ti-ai indeplinit misiunea!!!

 26. In primul rand tancurile au ca principal rol patrunderea in liniile adverse ca un cui, acest lucru nu il poti realiza daca tu iti ingropi tehnica si astepti adversarul. In al doilea rand Armata Irakiana era foarte slab dotata si si mai slab pregatita.
  Trebuiau ca sa mearga intai prin poligon si sa stie sa traga cu tunurile de pe tancuri, apoi aveau nevoie de munitie de calitate nu de proiectilele care sunt capabile sa perforeze doar 200-250 mm RHA echivalent.
  Nu poti ca sa iti camuflezi tehnica blindata in conditii de desert suficient de bine atunci cand acoperirea aeriana a ta este zero! In aceleasi conditii hezbollah-ul in 2006 a distrus sau avariat 43-52 de tacnuri Merkava mult mai performante decat T 55 si T 72-urile irakiene.
  La irakieni nu am vazut nicio sclipire tactica, nimic, au avut pozitia lemnului in fata cuielor care le ciuruiau apararea.
  Tancurile sunt excelente pe atac si contraatac nu pe defensiva statica, aici tunurile si mai ales lansatoarele de rachete antitanc trebuie ca sa rupa momentu-mul ofensivei. Daca reussti sa stopezi avansul initial al ofensivei abia apoi poti lansa contraofensiva ceea ce in Irak nu s-a intamplat.
  Uita-te si in Siria si ai sa vazi ca orice tanc in pozitie statica este victima sigura, acum dupa 2 ani de conflict tanchistii sirieni se descurca mult ami bine si sunt permanent tinte in miscare, ca dovada ca au inceput fortele lui Asaad sa castige teren.
  In ceea ce priveste achizitia tintei TR 85M1 este superior genratiei de T 72 a Irak-ului si ar fi facut mult mai mult cu tunul de 100 mm cu proiectil sageata de tungsten decat au facut-o irakienii.
  Politicienii atata timp cat neglijeaza dotarea unei armate sau o desprind de economie (asa cum se intampla in Romania cu achizitia de F 16) isi merita suturile in fund!

 27. Balcifer says:

  …….In al doilea rand Armata Irakiana era foarte slab dotata si i mai slab pregatita.
  Comparativ CU CINE ?
  Fata de noi era super dotata si pregatita ! Ati vazut in Ro un T 72 ??
  De baza erau ..T34 care facusera razboiul !

 28. Balcifer says:

  Normal ca nu ati vazut ,,nici-o sclipire tactica ” din moment ce toate punctele de comanda ,centrele de transmisiuni , aparare aa au fost scoase din lupta inainte de a incepe ofensiva americana !!

 29. Sa iti spun ca la Revolutie erau operationala tancuri T 72 in Armata Romana?

 30. Balcifer says:

  Sper ca nu te referi la TR-100 ! T-72 ..nu am vazut si ..nici nu am auzit ! Langa mine (UM) era un Rg. de Tc..