Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Arabia Saudită are drept ţinte Iranul şi Israelul?

Arabia Saudita are ca tinte

Arabia Saudita are ca tinte

Se pare că Arabia Saudită ar deţine rachete balistice cu rază lungă de acţiune, orientate în direcţia Iranului şi Israelului, instalate într-o bază secretă în deşert, aproape de Al-Watah.

Imaginea evidenţiază două rampe de lansare circulare, 1 îndreptată în direcţia Israelului, şi  a 2-a îndreptată către potenţiale ţinte iraniene. În sudul bazei este situat un buncăr subteran construit pe un deal, cu două intrări – una de 12 metri lăţime şi cealaltă de 15 metri lăţime – unde sunt depozitate, cel mai probabil, rachetele şi focoasele lor.

Imaginile analizate de către experţii de la Intelligence Review IHS Jane au scos la iveală – până în prezent – o bază secretă, de lansare a rachetelor în adâncul deşertului Arabiei, la aproximativ 200 de km sud-vest de capitala Riyadh.

Analiştii care au examinat fotografiile au reperat două rampe de lansare care indică direcţiile nord-vest, spre Tel Aviv şi nord-est, spre Teheran. Acestea fac parte din arsenalul Arabiei Saudite de lansatoare de rachete DF 3, care au o distanţă de deplasare până la 2400-4000 kilometri şi pot transporta o sarcină utilă de două tone.

Riyadhul a raportat achiziţionarea rachetelor de la Beijing, în anii 1980.

Baza se crede că a fost construită în ultimii cinci ani, fapt ce evidenţiază perspectiva strategică a Arabiei Saudite într-o perioadă de tensiuni sporite în Golf.

În timp ce Arabia Saudită nu are relaţii diplomatice oficiale cu Israelul, a păstrat totuşi o relaţie informală discretă, ca parte a încercărilor de a promova stabilitatea în regiune.

Cele două ţări au, de asemenea, un duşman comun, în Iran, care a văzut mult timp Arabia Saudită ca o putere rivală în Golf. Experţii se tem că, dacă Iranul va obţine arma nucleară, Arabia Saudită va încerca să urmeze acest exemplu.

 

 

Surse:  The Telegraph, Haaretz, The Jerusalem Post

 

Bianca Simion, InfoMondo Militar

 

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Arabia Saudită are drept ţinte Iranul şi Israelul?”

  1. szilard says:

    Fac ce pot si ei, viitorul razboi mondial(daca o sa fie), de acolo o sa porneasca.

  2. Dan says:

    Parerea mea e ca Arabia Saudita are de mult arma atomica. Numai ca nu vorbeste nimeni. Rachetele astea le au din anii ’80s si dea-abia acum s-a aflat. Mai mult a sigur ca Arabia Saudita are arma atomica deoarcee si Israelul o detine. Si de aceea vrea si Iranul sa o obtina. Deci toata vorbaria asta cu “dezarmearea nucleara” e dor o vrajeala ieftina si arata cu adevarat ca Obama este doar un tradator. Toti vor sa construiasca arme nucleare, Chinezii isi maresc arsenalul nuclear vazand cu ochii, rusii si-l modernizeaza pe al lor, numai Obama cu comunistii lui vor sa-l reduca pe al Americii. Care este si-asa insuficient. Un tradator infect, la fel ca aia care au condus America in anii ’60 si dupa aceea, in anii ’70s, din Congresul american. Aia care i-au lasat pe rusi sa preia conducerea in cursa inarmarii. Daca America ar fi continuat in ritmul pe care l-a sustinut in anii ’50 (mai ales in ce priveste dezvoltarea armelor nucleare) rusii, nici macar in cele mai salbatice vise ale lor nu i-ar fi putut ajunge, daramite sa-i mai si intreaca. Dar asta este, comunistii din America au stiut cum sa se mentina la putere si sa distruga tara aia.

  3. Balcifer: says:

    .. baa tu esti sanatos??