Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata română între ADR şi USL

Campania electorală este în toi,în plină desfăşurare, sau, la jumătate. Din pură curiozitate, am vrut – ca viitor alegător – să mă documentez în legătură cu propunerile concrete ale partidelor în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

M-am oprit întâi asupra propunerii făcute de ADR. Astfel, referitor la Armata României şi la securitatea naţională, programul politic al ADR-ului prevede:
Continuarea procesului de transformare a Armatei într-un instrument militar modern, credibil şi eficient, în măsură să asigure îndeplinirea obligaţiilor ce ne revin în cadrul apărării colective a NATO, a angajamentelor asumate în UE şi faţă de ceilalţi parteneri ai noştri, precum şi susţinerea acţiunilor politico-diplomatice ale României pe plan internaţional”.

Contracandidata ADR-ului, USL-ul îşi intitulează setul de propuneri “Să redăm forţa şi demnitatea Armatei Române.

Concret, USL-ul îşi propune:
“- Creşterea progresivă a bugetului Apărării în viitorul ciclu de guvernare si demaram programe credibile de inzestrare a fortelor armate.
– Respectarea angajamentelor internaţionale ale României,în special în calitate de membru al Uniunii Europene şi al NATO.
– Reconsolidarea Statutului Cadrelor Militare prin salarii şi pensii ocupaţionale
– Creşterea atractivităţii carierei militare pe piaţa forţei de muncă.”

Deci, care vi se pare mai atractiv?

S.B.

Sursa: program politic ADR, program politic USL

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Armata română între ADR şi USL”

 1. arti78 says:

  Propunerea ARD este, parca, extrasa dintr-un program din vremurile apuse, e prea ideatica. Cea a USL pare mai pragmatica.

 2. rezervistuanticipat says:

  După ARD, România nu mai are nevoie de armată fiindcă ne apără prietenii naşului şi în consecinţă armata trebuie desfiinţată iar militarii să primească ajutoare sociale în valoare de 350 de lei fiindcă nu au contribuit la fondul de pensii!

 3. Gourkha says:

  Pe teren, lucrurile sunt astfel:

  – cei cu pensiile crescute de PD-L, voteaza ARD. E normal sa recompensezi cu un vot o binefacere, iar binefacerea in cazul pensiilor crescute e facuta in perceptia multora, de tatucul Basescu. Marin Neacsu in Ziua Veche cam spune lucrurilor pe nume in articolul “Ponta, între trădare şi prostie (click pe numele meu pentru a citi articolul integral);

  – cei cu pensiile scazute de PD-L si mintiti de USL ca in actualul mandat (care expira pe 9 Decembrie) va fi rezolvata problema, s-a instalat indiferenta fata de 9 Decembrie, deci nu votam pe nimeni sau price contra ARD si USL. Eventual doar candidati ai PNL din cadrul USL;

  PONTA, INTRE TRADARE SI PROSTIE (CATEVA EXTRASE)

  “Faptul că Ponta acţionează împotriva interesului USL nu mai este un secret de mult. Sunt atâtea exemple care demonstrează că practic a acţionat împotriva acestui interes încât fără să vrei te întrebi dacă Ponta este membru USL sau PDL. Ia să vedem câteva din cele ce susţin ideea:

  – Alianţa cu UNPR şi alocarea către UNPR de locuri pe listele USL din fiefuri eligibile ale USL;
  – Nerespectarea promisiunilor făcute alegătorilor, în special pensionarilor militari pe care i-a dus cu zăhărelul făcându-l pe ministrul apărării să spere că va da undă verde ordonanţei, dar punându-l în situaţii incomode faţă de cei care credeau că va reuşi să le rezolve problemele;”

  “Urmează alegerile parlamentare. Ce face domnul Ponta?

  Bazându-se pe aceleaşi rezultate de la alegerile din primăvară, preşedintele PSD face greşeală după greşeală:

  1. Semnează protocol cu UNPR, cu naşul Oprea, cel care l-a mai lăsat odată cu popoul în baltă. Ba mai mult, îi dă locurile USL la alegeri, acolo unde USL are şanse de câştig, rupând din posibilele locuri ale PSD şi PNL. Aceste locuri vor reveni UNPR şi după alegeri, odată cu trecerea UNPR în tabăra lui Băsescu, vor fi ale PDL chiar dacă aleşii provin din zone USL. Ce va urma e clar.

  3. Contând ca şi la suspendare pe un număr imaginar de susţinători, neglijează şi îşi bate joc de cei cărora le-a promis în repetate rânduri că le rezolvă problema drepturilor luate abuziv, pensionarii militari. Îşi face o socoteală de om fără minte, că aceştia ar fi puţini, numai 30 de mii care în cel mai rău caz, s-a putea dubla sau chiar tripla, dar pentru el, 100 de mii de oameni nu înseamnă nimic. Uită domnul Ponta că Geoană a pierdut pentru mai puţine voturi. Şi nu realizează că mulţumiţi sau nemulţumiţi, ceilalţi rezervişti cărora le-au crescut pensiile, vor fi alături de colegii lor, din mai multe motive:
  – Cu ei au mâncat aceeaşi pâine o viaţă întreagă;
  – Ceea ce leagă viaţa militară, aplicaţiile, tragerile, cursurile, misiunile, nu dezleagă nici un guvern;
  – Ei nu datorează nimic guvernului USL, pensiile lor au crescut pe timpul guvernării PDL aşa că dacă ar fi cât de cât recunoscători cuiva, nu ar fi lui Ponta;
  – Toţi rezerviştii ştiu că guvernul Boc a dorit să le micşoreze pensiile şi chiar şi Oprea, dar lucrurile au ieşit altfel, din prostie. Şi atunci ei nu se vor considera datori nimănui, şi în cel mai rău caz vor sta acasă, dar nu vor veni să voteze USL;”

  “Jocul cu pensionarii militari, chiar dacă nu întristează pe toată lumea, nici chiar pe toţi rezerviştii, aduce în faţa ochilor publici modul în care Ponta înţelege să îşi ţină promisiunile şi să se joace cu cuvintele, dând vina ori pe lipsa banilor, ori pe FMI ori, când ambele variante au fost demolate, pe lipsa unor calcule. Nu numai rezerviştii afectaţi de guvernul Boc şi acum de Ponta vor sta acasă, ci şi ceilalţi rezervişti, şi familiile lor. Să nu uităm că pe lângă cei 180000 de rezervişti mai aşteptau să vadă cum tratează Ponta rezerviştii şi cei activi, ca să vadă ce îi aşteaptă, şi familiile lor, şi elevii şcolilor militare şi familiile lor. Ponta nu realizează că actualii rezervişti au cel puţin încă un membru al familiei, sau vecin, sau rudă mai îndepărtată care se află în armată şi aceştia vor gândi şi vor vota prin prisma modului în care văd că Ponta rezolvă problema militarilor indiferent cine sau câţi ar fi ei.”

 4. ANDU says:

  EU SINCER,CRED CA TOTUL A FOST FACUT PREMEDITAT,S-A URMARIT SA II ELIMINE PE MILITARII ADEVARATI,ADICA CEI CARE AU INTRAT IN ARMATA DE LA 14 ANI SI NU SI-AU SMECHERIT PENSIA,AVAND SUB 3000 DE LEI(90% DIN CEI CU PENSIILE TAIATE).
  TREABA CU BANII,II EVIDENT, O MINCIUNA, BANII PENTRU REINTREGIREA PENSIILOR MILITARE,FAC CAT 3 CREDITE ALE LUI NUTZI COOOR DE FIER WOOODREA.
  SUMELE PENTRU REINTREGIREA PENSIILOR MILITARE SUNT RIDICOL DE MICI,SI EU GARANTEZ CA SE URMARESTE ALTCEVA, PRIN NEIMPLINIREA ACORDULUI,DINTRE PENSIONARI MILITARI SI GUVERNU USL.

 5. Armaghedon says:

  Corect!

 6. PLANO10 says:

  Cine a scris tampenia asta de articol crede ca optiunile sale politice coincid cu cele ale tuturor rezervistilor.
  Cum sa voteze numai cu ARD cei cu pensiile marite? Militarii au convingeri impartite pe tot spectrul politic.

 7. PLANO10 says:

  Ma refer la articolul din Ziua Veche.

 8. Stelian P. says:

  Este corect ce spui. Aviz celor care in multesc 30.000 (au crescut sub Ponta fata de cifra oficiala avansata de Dobritoiu) cu 10-15 membri de familie (!?) plus pisicile si le iese cu peste 1.500.000 de votanti USL.

 9. Stelian P. says:

  ERATA
  inmultesc

 10. LICA says:

  Ai inteles ceva sau nu? Niciodata militarii nu trebuia sa fim instigati de propriul stat sa fim nemultumiti si sa ne faca sa oracaim pe aici spre satisfactia armatei ruse, bulgare, maghiare sau iraniene, a diverselor servicii sau organizatii ostile Romaniei. Este ca si cum un rege si-ar ucide propriile garzi si apoi, atacat de regatul vecin, striga cu disperare tot la propriile garzi sa il apere. Totul trebuia facut astfel incat niciodata statul sa nu isi piarda increderea si loialitatea propriilor militari, intrucat niciodata nu se stie cand statul are nevoie de ei. Chestiile astea cu 50%, AC etc. trebuiau sa fie nimicuri legislative pentru un stat responsabil, din pix se rezolvau toate fara tam-tam si fara multa reclama. Mai ales ca nimicurile ii afecteaza si pe militarii activi, deci si ei si-au pierdut increderea si loialitatea fata de statul roman. De aceea spun ca statul roman are o bresa in sistemul de securitate nationala destul de urata si pe care nu o astupi cu gura si lozinci politice. Nu cred in teroriile conspiratiei, dar aceasta bresa pare sa fie facuta cu intentie, si sunt destul de sigur ca va fi urmata de ceva si mai rau. De ce ai vrea sa creezi o astfel de bresa intr-un stat? Nu cumva in vederea pregatirii unei actiuni de tip Kosovo fapt pentru care armata acelui stat te cam incurca, fapt pentru care mai intai o decimezi si abia apoi faci ca in Kosovo?
  Nu e bine ce s-a intamplat si ce se intampla, don’ S………… P!

 11. Stelian P. says:

  Ti-ai schimbat din nou (a cita oara ?) nick-ul sau avem un nou plagiator ?

 12. indisciplinatu says:

  Cu domnul Neacsu am avut o discutie pe 6 oct. si este cu “fundul in doua luntrii”, ceva de genul “urasc tradarea dar iubesc pe tradatori”…mananca si el o paine.
  Cei cu pensiile crescute ar trebui sa se intrebe daca drepturile le-au fost stabilite in mod corect. Daca ministrul ap. nationale la acea data spunea public ca doar 1% dintre aceste pensii au fost stabilite legal, avem/au o problema!!!
  Mai devreme sau mai tarziu, dupa alegeri, in situatia in care din ultimile sondaje alianta USL va fi la guvernare precum si dupa negocierea deficitului bugetar cu FMI se va repara neaplicarea principiului dreptului castigat pentru cei in cauza.
  Cum se va reveni la pensiile militare de stat este un alt subiect,..de asemenea destul de complicat si asta numai daca s-ar verifica dosar cu dosar ceea ce ministrul a afirmat vizavi de corectitudine.
  Aplicarea principiului dreptului castigat in noua lege ar trebui sa se faca numai in conditiile in care pensiile au fost recalculate/revizuite corect!!!..problema, din punctul meu de vedere este CINE SA O FACA??.. tot “profesionistii” care au lucrat la dosare ???

 13. Damian says:

  Ai o gindire puerila…analiza de rahat …ai gasit un articol de rahat..tendentios …miroase a oranjgutani..

 14. 15 mc says:

  De banii pentru echipament pentru 2011 nu spune nimeni nimic???????
  Sa nu mai spun de cei pentru 2012.
  Sa ramana guvernul ponta (intentionat am scris cu litere mici) ca a luat banii de la MApN si a dat la SRI.
  VOTATI-IIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. ANDU says:

  PROASTA ALEGERE SA TE FACI MILITAR,DUPA TOATE CE S-AU INTAMPLAT IN ULTIMII 2 ANI.
  IN MAXIM 5 ANI O SA AJUNGETI MAJORITATEA CELOR DIN ARMATA,PE STRADA(MAI PUTIN SEFII AIA DE LA BUCURESTI SI DIN ORASELE MARI DIN ROMANIA).

 16. Catalin Stoian says:

  Se pare ca spiritul “Gabi Oprea” (GO) se transmite actualului guvern. Nu este greu de identificat ca discursul “adaptat” se face simtit si la dl PM Ponta si la dna ministru al muncii Campeanu.
  GO afirma initial “daca o singura pensie va scadea imi voi da demisia”, apoi a aparut varianta “nici o pensie militara nu va scadea sub 3000 lei”, apoi “nici o pensie pentru vechime completa nu va scadea sub 3000, doar cele cu vechime incompleta”, ca in final Dumnezeu stie ce s-a intamplat in realitate, chiar daca dl GO afirma ca la cca 91% dintre militari le-a crescut pensia si doar 9% au primit o pensie redusa, ca de, s-au schimbat regulile in timpul jocului.
  Privind problema de mai sus, de la nivelul bugetului, se constata ca scopul initial a fost obtinut, dar in logica negativa (se inmulteste cu minus 1 (-1)), adica nu s-a obtinut scaderea efortului bugetar pentru pensiile nesimtite, ci dimpotriva, acesta a crescut.
  Acum, dupa ce USL si-a vazut caii in caruta, a inceput acelasi tip de discurs nuantat, a la GO. Adica, acum 4 -5 luni, se spunea ca rezervistilor ci pensii diminuate li se va reda demnitatea li se vor da inapoi pensiile, in schimb acum dl PM Ponta incepe sa ne avertizeze ca “”Pe de altă parte, nu poţi să vii să spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în jos – sigur că poţi să le măreşti pensia – dar dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie… e foarte complicat”, adica mai asteptati, mai studiem, mai vedem etc.
  Dna ministru Campeanu transmite un alt mesaj “”Sunt persoane nemulţumite că li s-a micşorat pensia, dar trebuie analizat, că poate chiar a fost calculat bine, trebuie văzut dacă a fost greşit calculul sau poate a fost corect”, deci inteleg ca principiul care a stat la baza recalcularii si, implicit a diminuarii pesnsiilor ramane acelasi, se va verifica doar corectitudinea recalcularii in cele 25000 cazuri de procese, iar pentru cei ce nu au intentat proces MApN nu se va recalcula. Deci, dupa spusele dnei ministru “poate s-a recalculat bine” conform principiului adoptat, ori tocmai asta contesta rezervistii.
  Deci USL are acelasi discurs ca si ARD si daca incercam sa identificam un element comun il gasim in persoana lui GO.
  Nu m-ar mira sa tot domnia sa ca vice-PM sa primeasca sarcina sa gestioneze procesul de recalculare a recalcularii pensiilor calculate gresit.
  Am o mare lipsa de speranta ca se va face ceva, dar se va gasi un argument asemanator celui folosit de guvernul BOC, principiul imbecilitatii, pardon al contributivitatii.
  Oare domnul colonel(r) Mircea DOGARU ce parere are, de ce nu se mai face auzit?