Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Atac sinucigaş asupra unor comandanţi germani şi afgani

Pe 28 mai, într-un atac sinucigaş din provincia afgană, Takhar, au fost ucişi 2 militari germani şi 5 afgani, dintre care 2 oficiali afgani de rang înalt. Generalul german Markus Kneip, comandantul forţelor NATO din această regiune, a fost rănit însă a supravieţuit atacului.

Oficiali afgani au declarat, potrivit Deutsche Welle, că a fost demarată o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs atentatul sinucigaş. În urma acestui atentat au rezultat 7 morţi şi 12 răniţi.

Dintre oficialităţile afgane au murit şeful poliţiei pentru nordul Afganistanului, Generalul Mohammed Daud Daud şi şeful poliţiei provinciei Takhar, Shah Jahan Noori.

Atacul s-a produs în momentul în care oficialii germani şi afgani părăseau sala de şedinţe din sediul guvernatorului provinciei Takhar. Aceştia avuseseră o întâlnire pentru a discuta despre problemele de securitate din regiune, determinate de faptul că, în urmă cu câteva zile la Taloqan a avut loc o demonstraţie soldată cu violenţe. În timpul violenţelor, militarii germani din zonă au deschis focul împotriva afganilor, în scopul auto-apărării.

Comilierul guvernatorului afgan a declarat că la sfârşitul întrunirii, atentatorul sinucigaş, echipat în uniformă de poliţist afgan i-a aşteptat pe oficialii afgani şi germani în incinta clădirii şi a detonat încărcătura ce o avea asupra sa.
Ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a confirmat mortea celor 2 militari germani şi rănirea altor 5, înclusiv a generalului  Markus Kneip.

Generalul locotenent, Rainer Glatz, comandantul operaţiunilor de la Potsdam, este de părere că atacul nu a fost “opera” unui singur atacator-sinucigaş.

Atacul a fost revendicat de talibani. Zabihullah Mujahid, unul din purtătorii de cuvânt ai talibanilor, a declarat că “aproape toţi participanţii la întâlnirea de la sediul guvernatorului au fost ucişi”.

sursa:  Deutsche Welle, ISAF

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.