Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dezbateri la Colegiul Naţional de Apărare pe tema securităţii internaţionale

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu studenţii cursului post-universitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

Secretarul de stat a vorbit despre evoluţiile recente ale mediului internaţional de securitate, accentuând asupra următoarelor:

– rezultatele Summit-ului NATO de la Chicago,

– rolul României în contextul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE,

– preocupările ţării noastre în ceea ce priveşte cooperarea regională în materie de securitate.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat decizia de declarare a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă ca fiind unul dintre cele mai importante rezultate ale reuniunii la vârf de la Chicago, menit să reconfirme rolul important al ţării noastre de furnizor de securitate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Totodată, Aurescu a menţionat celelalte obiective ale României, care au fost integral îndeplinite la Chicago:
– completarea mixului de capabilităţi aliate (nuclear şi convenţional) cu apărarea antirachetă,
– reflectarea în Declaraţia Finală a reuniunii, a importanţei Mării Negre pentru Alianţa Nord-Atlantică, precum şi a principiilor de drept internaţional ca bază a soluţionării paşnice a conflictelor prelungite;
– operaţionalizarea primelor proiecte concrete potrivit conceptului Smart Defense;
– cooperarea NATO-UE – caracterizată de Aliaţi ca fiind de importanţă strategică.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat profilul şi eforturile României în contextul implementării Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE (PSAC), evidenţiind că, la numai 5 ani de la aderarea la UE, se află printre primii contributori la misiunile de gestionare a crizelor derulate de Uniunea Europeană.
De asemenea, a arătat că România se află printre statele membre care susţin necesitatea actualizării Strategiei Europene de Securitate, adoptată în 2003, considerând că acest demers va conduce la consolidarea viziunii strategice a UE.

În final, Aurescu s-a referit la cooperarea regională în domeniul securităţii, accentuând, printre altele, importanţa parteneriatelor strategice ale României cu Polonia şi Turcia, precum şi contribuţia acestora la consolidarea securităţii din spaţiul est-european.

Sursa: comunicat MAE

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Dezbateri la Colegiul Naţional de Apărare pe tema securităţii internaţionale”

 1. STOPS says:

  Dacă sunt DEZBATERI, care-s studenții ce au luat cuvântul și ce au zis despre MIXUL evidențiat în PRELEGEREA de mai sus ?

 2. dodo says:

  cati au fost in sala ,daca au fost,daca stie cineva sa ne spuna,pt ca de obicei vin 10-15 insi din 100…
  Banuiesc ca si Aurescu e prof. univ.dr.etc. si incaseaza si el un banut,de colo,de colo,de pe unde se poate ,nu conteaza daca asculta cineva,oricum lectia e aceiasi,si aia scrisa de un consilier…,ha,ha,ha…

 3. Marlon Juvet says:

  @dodo: Bogdan Aurescu, până una alta, a demonstrat ceva.

 4. Don Corleone says:

  Gata s-a mai bifat o “activitate” A cazut occidentu’ n cur (si rusii si chinezii) cand au auzit seminarul “SECURITATII INTERNATIONALE” tinut ghici unde….fix in machu-pichu la bucale

 5. Don Corleone says:

  …..da obligatoriu cu “mixu”

 6. Don Corleone says:

  Da avocatul Aurescu a demonstrat si castigat in legatura cu procesul RO vs Ukr. BRAVO LUI DE 10 ORI(limita apelor teritoriale si rezervele de gaz estimate/insula serpilor)

  Dar ce leg are s…. cu subprefectura???? si cu art de mai sus??De unde pana unde a mai aparut un analist militar mondial si nu unul oarecare ci chiar unul de marca aparut asa peste noapte.Unii chiar le stiu pe toate??? sau doar incaseaza bistarii??

 7. John Marker says:

  nu stiam ca poti scrie asa misto