Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Duşa nu-şi cunoaşte ministerul sau e prost consiliat?

Mircea Dusa - un ministru incercand sa rezolve problema invatamantului militar - foto Stefan Micsik, MEDIAFAX

Mircea Dusa – un ministru incercand sa rezolve problema invatamantului militar – foto Stefan Micsik, MEDIAFAX

În goana specifică miniştrilor români de a ieşi “în faţă”, se pare că ministrul Duşa se integrează perfect. Ciudat e, că toţi cei care habar nu au de ceea ce trebuie făcut, propun schimbări, modificări, înfiinţări, ajustări de orice fel, lucruri care li se pare lor că sună bine.

Prezent ieri la deschiderea anului universitar de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Mircea Duşa a afirmat: “Legat de Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea ministerului Apărării Naţionale este o propunere pe care eu am făcut-o, sigur că eu sunt un civil care vine din afara sistemului, dar poate că din exterior se pot observa mai bine anumite anomalii de funcţionare  a sistemului. De aceea, doresc ca în noua lege care va fi aprobată de Parlament să existe la nivelul ministerului o structură care să se ocupe numai de politicile în domeniul învăţământului militar. În momentul de faţă se ocupă acea Direcţie de Resurse Umane”. (…)

Poate dacă ar fi accesat site-ul MApN ar fi văzut ministrul că “acea Direcţie de Resurse Umane” (Direcţia Management Resurse Umane n.r.) are o structură care se numeşte Serviciul strategii, politici şi reglementări în domeniul managementului resurselor umane.

Ar fi trebuit ca cineva să-i spună ministrului că această structură se ocupă exact cu “politicile în domeniul învăţământului militar”.

Mai mult, în legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea ministerului Apărării Naţionale la Art. 15. se specifică că “Direcţia management resurse umane elaborează şi monitorizează aplicarea strategiilor, politicilor şi reglementărilor în domeniile managementului resurselor umane, carierei individuale profesionalizate şi educatiei militare şi asigură evidenţa unitară a personalului Ministerului Apărării”. Iar la art 6 aliniatul (7) se arată că “Atribuţiile structurilor centrale se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Ministerului Apărării, aprobat prin ordin al ministrului”.

Deci domnule ministru, lăsaţi lucrurile să funcţioneze, nu modificaţi de dragul modificării. Învăţământul militar are nevoie doar de profesionişti şi de protecţia celor de la siguranţă militară şi de la anticorupţie. Că s-au cam umplut tribunalele cu cazurile de corupţie din domeniu…

În schimb, vă recomand să mutaţi Colegiul Naţional de Apărare din clădirea UNAp pentru a evita “agresiunea” politrucilor asupra instituţiei militare şi a putea realiza o mai riguroasă selecţie a doctoranzilor civili.

De altfel, ministrul Duşa s-a mai jucat puţin cu cuvintele la festivităţile de la UNAp şi ATM.

“Şcoala militară, fie că vorbim despre învăţământul liceal, fie că vorbim despre cel universitar, este una de elită. Nu o spun doar eu, ci şi cei care activează în alte domenii decât cele militare, dar şi partenerii internaţionali.  Este important ca şcoala să se adapteze la nevoile societăţii, la nevoile economiei, să nu producă absolvenţi cu diplomă pe bandă rulantă, ci oameni care să performeze în structurile Armatei”, le-a spus ministrul Apărării naţionale celor prezenţi la ceremonia de la Academia Tehnică Militară.

Învăţământul militar şcolarizează personal pentru nevoile Armatei nu pentru cele ale societăţii (deşi şi Armata face parte din ea) şi în niciun caz pentru economie.

Interesant e că Duşa afirmă că acest învăţământ e de elită! Atunci de ce să schimbăm? Poate reînfiinţăm secţiile de învăţământ de partid atât de dragi unora!

sursa: Cumunicat MApN, Agerpres

 

 

 

RD, InfoMondo Militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Duşa nu-şi cunoaşte ministerul sau e prost consiliat?”

 1. indisciplinatu says:

  Este incredibil, cata ticalosie, prostie si fudulie se strange la “varf” in tara asta!!!
  De asemenea “specimene” nu mai scapam, in veci!!!! Mi se pare ca ministrului i se baga “limba in ureche” de acei indivizi avizi de putere si influenta in minister care habar n-au pe ce lume traiesc dar au pretentii!!
  Cred ca “limba” vine din zona vreunei directii de prin SMG…care pe langa oameni valorosi are o gramada de neaveniti!!!

 2. szilard says:

  Este vorba de inteligenta nativa, orice om crede ca daca a ajuns undeva sus este foarte inteligent, astfel ori isi aranjeaza parul, ori muianul(vai de …), ori se imbraca scump, ori …face ceva sa dovedeasca ca e special, dar sabia necrutatoare a realitatii nu-l iarta.(vezi Meme Stoica 0-4 cu Chelsea, sau JIJIlava lui Becali, sau Nastase 4 case, urmeaza Basescu-nume predestinat, ma mir cum de a scapat Iliescu).

 3. Tepes says:

  Dragilor, managementul resurselor umane cuprinde si invatamantul militar, dar din cate stiu eu, nu exista o structura distincta care sa se ocupe de aceasta problema. Daca Dusa vrea sa faca asta, sa o faca, dar sa si urmareasca evolutia acestei structuri.

  Din pacate are mare dreptate, pentru ca invatamantul la 3 si 6 luni (filiera indirecta) nu este o forma de invatamant….si asta este doar una din politicile privind invatamantul militar, politica aplicata tocmai de acest mastodont care se cheama DMRU. Nu poti sa scoti un ofiter la sase luni sau un subofiter la trei si sa ai pretentia sa conduca ceva. Sa zici multumesc daca nu te impusca la tragere.

  Sa discutam despre cate personaje din astea au adus in sistem politicile actuale de invatamant militar? Nici nu vreau sa ma gandesc la viitorul armatei conduse de aceste personaje. Sa vezi atunci strategii de aparare a tarii……..

 4. Balcifer says:

  QED

 5. vera spoza says:

  Viitorul e deja azi : n u stiti cati ,,indirecti ” sunt deja la butoane ? Direct la ..DIRECTII ??!
  Indirecti si indirecte ..

 6. gheo says:

  Poate ca “domnul ministru”, ocupat cu insusirea “directivelor de partid”, nu mai are timp pentru “insusirea stiintei militare” si … “citeste pe ici … pe colo, pe sarite” si … in valtoarea politica “mancao-ar focul ca ne-a demolat tara in 23 de ani”, arunca si el … ce poate fara prea mult descernamant, trebuie sa spuna omul ceva, nu ?, numai ca … !!!.

 7. mihai says:

  domnule ministru dusa ,,ati spus ca veti corecta lehea 263[2010 pensii.. se pare ca grupele de munca speciale obtinute de militarii care nu mai sant in armata adica au iesit din armata nu mai beneficiaza de conditiile de munca acordate in timpmce erau activi ,, acum in rezerva dar fara pensie .. activati hg 90[2008 .care a fost omisa din lege ..sant situatii cand adeverintele sant eliberate pentru activitate in acelasi loc de minca toata perioada lucrata …dece nu se ia in calcul la cxasa de pensii … va rugam corectati acest lucru

 8. mihai says:

  casa de pensii nu tine cont de anii lucrati inainte de a fii militar , in lege UNITARA scrie altfel … sper ca nu trebuie sa ies in strada in fata ministeruklui si sa fac greva foamei ca sa corectati discriminarea

 9. Hekmatiyar says:

  Datorita managementului dezastruos la nivel inalt s-a ajuns in aceasta situatie. Mai marii orei s-au precupat decat de functii si privilegii pentru ei si acolitii lor(fini, nasi, nepoti, frati surori si alte afinitati). Filiera indirecta este numita si filiera incorecta. Restu-i fum!