Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În ciuda renunţării la achiziţia de F16 second hand americanii consideră că România rămâne un aliat de nădejde

Se pare că soarta contractului privind achiziţia a 24 de avioane F16 second hand din SUA a fost tranşată cel puţin pentru moment. Aflăm asta nu dintr-un comunicat al MApN sau al Guvernului României ci dintr-un comunicat al ambasadaei SUA la Bucureşti adresat ziarului Gândul.

Ambasada SUA apreciază că SUA va considera, în continuare, România drept partener strategic, indiferent de continuarea sau anularea programului de înzestrare a forţelor aeriene româneşti cu avioane de luptă multirol F16.

La întrebarea Gândul, dacă este posibilă o nouă prelungire a termenului de plată, ţinând cont de condiţiile economice (anunţul premierului român, Emil Boc, privind scăderea PIB şi neatingerea ţintei de deficit, din cauza inundaţiilor şi a creşterii TVA), sau există şi varianta anulării contractului, Ambasada SUA a oferit un răspuns diplomatic, dar grăitor: “Acest aspect reprezintă responsabilitatea Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale. România este şi va rămâne un aliat de nădejde al SUA, indiferent de ce decizie se va lua cu privire la acest contract”.

Indiferent cum s-ar interpreta prima parte a mesajului, respectiv dacă responsabilitatea Guvernului & MAp priveşte plata contractului sau decizia prelungirii acestuia chiar şi în situaţia imposibilităţii de plată, a doua frază e clară şi crucială: România nu trebuie să se teamă de eventuale represalii, în cazul în care denunţă contractul.

Mesajul diplomatic transmis prin intermediul ziarului Gândul tranşează, în favoarea lui Sebastian Vlădescu, disputa dintre Ministerul Apărării şi Ministerul de Finanţe, generată de neplata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, în contul programului de înzestrare cu avioane de luptă multirol.

Marţi, 3 august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA şi România, pentru plata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, din totalul de 1,3 miliarde de dolari, la cât a fost stabilit costul programului F16. Primul termen fusese fixat pe 3 iunie, dar SUA au acordat României o prelungire de două luni.

Ministerul Apărării a remis Gândul un comunicat prin care sugerează că prin neplata contractului F16 se pune în pericol parteneriatul strategic cu SUA. “Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar opţiunea pen-tru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscrie strategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare graduală a capabilităţilor operaţionale aeriene, care are ca obiectiv final intrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint Strike Fighter)”, se arată în comunicatul MAp.

Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu a anunţat, deja, că România nu-şi poate permite “sub nicio formă” să cheltuiască asemenea sume (750 de milioane de dolari) în acest an. “Este un subiect care astăzi este de neacceptat”, a spus Vlădescu. Cu toate acestea, invitat la postul public de radio, generalul maior Ion Aurel Stanciu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, şi-a exprimat speranţa că Guvernul va găsi o soluţie financiară pentru ca termenul de 3 august să fie respectat, iar achiziţia F16 să se poată concretiza.

sursa: Gândul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “În ciuda renunţării la achiziţia de F16 second hand americanii consideră că România rămâne un aliat de nădejde”

  1. vios says:

    A zburat, se pare, F-ul 35. Ce urmeaza? Adio, F-35, traiasca Mig-ul! (Cat o mai putea, saracul…). ANUNT! Dragi piloti, se fac angajari la BLACKWATER…Au mare nevoie de piloti, salariul este pe masura. Aviz amatorilor! Ii suna cuiva cunoscut ceea ce se intampla? Toate contractele in Romania, AU AVUT ACEEASI SOARTA. Tipic romanesc!

  2. Bogdan says:

    Criza sau necriza nu trebuie sa sufere capacitatea de aparare a tarii, altfel ne putem trezi dupa criza cu vreun conflict si nu vom sti pe unde sa scoatem camasa. ( Vezi romanul Cand armele vorbesc, de Cristian Negrea, care prevede EXACT o asemenea situatie )