Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Indienii preferă avioane multirol europene în faţa celor americane şi ruseşti

Eurofighter un competitor care nu se lasă în faţa ruşilor şi a americanilor

Ministerul indian al Apărării, citat de BBC, a anunţat că va achiziţiona 126 de avioane multirol modelul Eurofighter sau Rafale, pentru aviaţia militară .

“Se confirmă faptul că avioanele Eurofighter şi Rafale au fost selectate pentru lista scurtă, celelalte patru fiind excluse”, a fost anunţul indienilor.

Ofertele excluse au fost cele ale americanilor de la Boeing şi Lockeed Martin, ale ruşilor de la MiG şi ale suedezilor de la SAAB.

Contractul era în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Astfel, Rusia a pierdut cel mai important contract militar al acestui secol, un eşec cu produnde implicaţii asupra industriei ruse de armament. Partea rusă se înscrisese la licitaţie cu modelul MIG-35. Partea indiană a trimis miercuri o scrisoare companiilor ruse Rosoboronexport şi RSK MiG în care explică motivele pentru care a refuzat avionul MiG-35. Analiştii ruşi subliniază însă că eşecul înregistrat la licitaţia din India scade considerabil şansele ca acest tip de aparat de luptă să mai fie vândut altor armate. Rezultatul este cu atât mai dezamăgitor cu cât oficiali de rang înalt de la Moscova se declarau încrezători la începutul acestui an că MiG-35 va câştiga competiţia, în special datorită preţului său mult mai mic în comparaţie cu avioanele Eurofighter şi Rafale.

Ambasada americană la New Delhi s-a declarat dezamăgită de alegerea guvernului indian după ce preşedintele Barack Obama însuşi a făcut un lobby intens pentru cei doi producători de avioane de luptă. Imediat după anunţul ministerului indian al Apărării, ambasadorul american şi-a anunţat demisia, subliniind însă că la mijloc sunt motive personale.

Stockholm International Peace Research Institute prezenta într-un raport recent că India este primul importator de armament din lume, depăşind China la acest capitol. În perioada 2006-2010, armata indiană a achiziţionat 9% din armamentul tranzacţionat la nivel mondial. India va aloca în total 50 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru modernizarea forţelor sale armate.

sursa: Kommersant

Etichete: , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.