Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Intelligence, securitate, politici publice, guvernanţă în dezbateri academice la UBB

GIS 2012 Deschiderea oficiala - cuvantul rectoului UBB, prof univ dr Ion Aurel Pop, UBB Cluj-Napoca, 11 mai 2012 foto InfoMondo

A doua ediţie a Conferinţei cu participare internaţională  – “Guvernanţă, Intelligence şi Securitate în secolul XXI”  – găzduită de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi organizată de programul “Studii de Securitate” a Facultăţii de Istorie şi Filosofie, a reprezentat o nouă etapă în încercarea mediului universitar clujean de a aduce în dezbaterea publică nevoia creării unei culturi de securitate la nivelul societăţii româneşti.În deschiderea oficială din Aula Magna a UBB, au rostit cuvinte de salut rectorul UBB, prof.univ.dr. Ion Aurel Pop, Preşedintele GIS 2012, prof.univ.dr. Adrian Liviu Ivan şi invitaţi din ţară şi străinătate.

GIS 2012 - participanţi la Conferinţă, 11 mai 2012 UBB Cluj-Napoca foto InfoMondo

Reprezentanţii Academiei Naţionale de Informaţii, general (r) Constantin Onişoru, şi ai Universităţii Naţionale de Apărare, col. Dănuţ Turcu, au adresat salutul lor Conferinţei arătându-şi pentru a doua oară consecutiv disponibilitatea de a fi un partener activ al GIS.

Din partea MApN, a Diviziei 4 Infanterie “Gemina” a vorbit dl. gl bg dr. Dumitru Scarlat, care a subliniat importanţa cooperării dintre militari şi civili în planul dezbaterii problemelor de securitate care afectează societatea contemporană. Acesta a prezentat rolul Armatei României în consolidarea poziţiei României în cadrul NATO şi UE, precum şi importanţa implicării militarilor români în Afganistan.

lt col Claes Nareus ladresandu-se participantilor la GIS 2012 - 11 mai 2012 UBB Cluj-Napoca, foto InfoMondo

Primul dintre invitaţii din Suedia, reprezentantul Departamentului Politică şi Dezvoltare din cadrul Forţelor Armate ale Suediei, lt col Claes Nareus, a făcut o prezentare amplă a polticii de apărare a statului suedez, a cooperării militare în zona nordică dar şi a participării Forţelor aeriene suedeze la misiunea NATO din Libia.

Al doilea invitat din Suedia, directorul de programe din cadrul Agenţiei suedeze pentru Exportul Echipamentelor pentru Apărare şi Securitate a Guvernului suedez, Jerry Lindbergh, a prezentat rolul agenţiei în reprezentarea statului suedez în contractele de export armament şi tehnică militară şi caracteristicile programului Saab – Gripen pentru furnizarea de avioane multirol JAS 39 Gripen. Acesta a ţinut să sublinieze versatilitatea avionului, a interoperabilităţii acestuia cu avioanele folosite de NATO/UE şi mai ales costurile reduse de operare.

Invitatul din Italia, profesorul asociat de intelligence (la mai multe universităţi italiene) dna Antonela Collona Vilasi a făcut o expunere amplă, în cadrul secţiunii Intelligence, despre o nouă abordare a conceptului de intelligence. Expunerea a generat ample dezbateri în cadrul secţiunii.

Interesante şi pline de conţinut au fost luările de cuvânt susţinute de directorul adjunct al ORNISS, Lect. Univ. Dr. Adrian CĂMĂRĂŞAN,  şi a  Prof.Univ. Dr. Asoc. Anca GURZĂU şi partea Centrului de Mediu şi Sănătate Cluj.

dr. Cosmin Guşe adresându-se participanţilor la GIS 2012 - UBB, Cluj-Napoca 11 mai 2012, foto InfoMondo

Dl.dr. Cosmin Guşă, director al Institutului de Analiză, Strategie şi Prognoză „GeoPol”, a subliniat în prezentarea sa necesitatea ca România să acorde o atenţie mai rdicată spaţiului ex-sovietic ca zonă cu potenţial pentru dezvoltarea unor relaţii economice avantajoase pentru România, dar şi obţinerea unei poziţii mai avantajoase ca zonă pivot a UE în regiune.

Pe cele 5 secţiuni –  Guvernanță și Politici Publice, Intelligence, Corupţia şi criminalitatea organizată – vulnerabilităţi asupra securităţii naţionale şi internaţionale, Riscuri și amenințări de securitate. Comunicarea și managementul de criză și risc, Securitate Ecologică – prezentările au fost ample, născând  dezbateri vii, prelungite mult peste timpul de expunere planificat.

Remarcabile au fost expunerile făcute de dl. gl mr (r) Corneliu PIVARIU, Preşedinte & CEO INGEPO Consulting – “Relaţiile dintre conducerea politică şi serviciile de informaţii”, a expertului de securitate Lucian PETRAŞ, şi a asist.univ.Dr. Tiberiu TRONCOTĂ – “Spre o nouă paradigmă în intelligence. Era colaborativă, de la hârtie la wiki?”, a drei Greta-Maria CRIȘAN, de la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB despre – “Cadrul cooperării militare în Uniunea Europeană – Remodelarea sectorului de apărare”, precum şi a col. (rz.) dr. Ovidiu Corneliu IOSIF despre “Intelligence şi diplomaţia militară. trecut, prezent şi perspective”.

O vie dezbatere a generat şi lucrarea lect.univ dr. Dacian Duna şi a drd. prof. Raul Dăncuţă despre necesitatea înfiinţării unui serviciu de informaţii european, părerile participanţilor fiind dintre cele mai diverse. Pline de conţinut au fost şi intervenţiile în cadrul secţiunii Intelligence ale generalului Constantin Onişor, un specialist în domeniu recunoscut.

Concluzionând, putem spune că GIS 2012 a reprezentat un succes, în special prin alăturarea în dezbaterile ce au avut loc a specialiştilor din domeniile de referinţă pentru securitatea naţională cu reprezentanţi ai mediului universitar, într-o dezbatere deschisă privind problemele majore ale societăţii contemporane, evenimentul benefiiciind de participarea generoasă a presei.

Lista cu participantii si lucrarile acestora – PROGRAM GIS 2012 11 mai UBB, Cluj-Napoca

 

 

 

 

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.