Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Liderii politici germani se informează la faţa locului despre situaţia militarilor din Afganistan

Cancelarul german Angela Merkel, ministrul apărării Karl-Theodor zu Guttenberg şi inspectorul general al Bundeswehr, Volker Wieker, au efectuat sâmbătă o vizită în Afganistan. A fost a treia vizită a doamnei Merkel în Afganistan, după cele din 2007 şi 2009.

Vizita cancelarului Merkel s-a efectuat în localitatea Kunduz, din nordul ţării, unde este desfăşurat contingentul german.

Merkel a dorit să-şi facă o imagine directă, la faţa locului, cu privire la misiunea germană din Afganistan. Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg a fost prezent şi săptămâna trecută la Kunduz

Soldaţii germani apreciază de regulă vizitele politicienilor de rang înalt. Mulţi militari nu se simt îndeajuns de respectaţi de opinia publică pentru faptele lor pe câmpul de luptă. Sondajele de opinie arată că peste 70% din germani ar vrea ca prezenţa militară germană în Afganistan să înceteze. În această ţară sunt staţionaţi în prezent în jur de 4.600 de soldaţi germani. Misiunea lor este din ce în ce mai periculoasă.

Germania are în Afganistan al treilea contingent ca mărime, după SUA şi Marea Britanie.

Anul viitor, va începe retragerea soldaţilor germani, după cum a anunţat ministerul de externe de la Berlin. Până la sfârşitul lui 2014, responsabilitatea securităţii ar trebui să fie preluată în intregime de forţele afgane. Militarii germani vor mai rămâne probabil şi după această perioadă în Afganistan, dar nu vor mai participa la misiuni de luptă.

Comandantul general al operaţiunilor NATO din Afganistan, americanul David Petraeus, a solicitat recent trimiterea de avioane germane de supraveghere. Activitatea acestora va fi sprijinită de 100 de soldaţi germani. Germania va răspunde acestei cereri abia la începutul anului viitor.

La sfârşitul lui ianuarie, Bundestagul va decide asupra prelungirii mandatului forţelor germane din Afganistan.

Cu doar 12 ore înaintea sosirii cancelarului, un soldat german de 21 de ani şi-a pierdut viaţa. Camarazii acestuia l-au găsit într-un post de pază din afara bazei, de la o echipă civilă de reconstrucţie, în apropiere de localitatea Poli-Khomri, situată la 80 de kilometri sud de Kunduz. Soldatul era rănit şi a decedat în urma acestei răni, deşi medicii germani au încercat să-l salveze printr-o operaţie de urgenţă. Armata germană crede că este vorba de un accident, deoarece nu există informaţii despre un eventual atentat sau confruntări cu forţe radicale.

Merkel şi Guttenberg s-au declarat afectaţi de decesul soldatului, a noua victimă germană a războiului din Afganistan în acest an. Numărul total al morţilor în rândul contingentului german ajunge astfel la 45.

sursa: Deutsche Welle

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.