Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO ar putea garanta Rusiei că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva acesteia

NATO poate estompa opozitia Rusiei fata de scutul antiracheta american din Europa

Adjunctul secretarului general al NATO pe probleme politice şi de securitate, Dirk Brengelmann, a declarat că NATO nu exclude semnarea cu Moscova a unui document juridic care să garanteze că viitorul său scut antirachetă în Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei.
“Un număr mare dintre liderii noştri, inclusiv superiorul meu ierarhic, secretarul general al NATO, au declarat că acest scut nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Cred că va fi posibil în final să se semneze între NATO şi Rusia o declaraţie privind garanţiile politice care să ţină cont de această preocupare”, a declarat Brengelmann la postul de radio Eho Moskva.

Ideea de a amplasa un scut antirachetă comun NATO-Rusia a fost formulată în noiembrie 2010 la summit-ul Rusia-NATO de la Lisabona.

Moscova estimează că arhitectura acestui scut trebuie concepută pe baza unui parteneriat strâns şi trebuie să se bazeze pe măsuri de încredere între toţi participanţii la acest proiect.

Afirmând că viitorul sistem de apărare antirachetă în Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rus, Washingtonul a refuzat până în prezent să semneze un acord cu caracter de constrângere pe această temă.

sursa: RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.