Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noi declaraţii despre pensiile militare

Oare ce să mai înţeleagă pensionarii militari? Aceasta este întrebarea ce ne vine în minte în contextul declaraţiilor făcute în ultimele zile, fie de ministrul Chiţoiu, fie de ministra Câmpeanu, fie de preşedintele SCMD, colonelul (r) Dogaru, pe tema reîntregirii pensiilor militare.


Pentru ilustrare, reproducem afirmaţiile făcute de cei menţionaţi anterior, repectând cronologia declaraţiilor.

Astfel,pe data de 11 mai, 2013, Vicepremierul Daniel Chiţoiu, a declarat că “sumele de bani în plus necesare plăţii pensiilor militare au fost identificate în bugetele ministerelor de resort”. El a precizat că “plata efectivă se va face de la 1 ianuarie 2014″.

Acum o lună am înaintat un punct de vedere al Guvernului către Parlament în care am spus că avem sumele de bani în bugetele ministerelor de resort, de linie, astfel încât să poată fi plătite aceste pensii începând cu 1 ianuarie anul viitor”, a spus Chiţoiu, citat de MEDIAFAX.

În aceeaşi zi, Evenimentul zilei reproduce afirmaţiile preşedintelui SCMD, colonelul (r) Mircea Dogaru. Acesta susţine însă că “reîntregirea ar trebui să aibă loc mult mai devreme”.

Domnul Chiţoiu face confuzii între două legi: legea pensiilor militare de stat şi cea reparatorie, care apare în această lună. S-au făcut mari economii prin moartea a 30.000 de rezervişti în ultimii ani. Banii sunt deja la cele trei ministere. Nu e vorba de 10%, ci unii au pierdut chiar 69%”, declară Dogaru.

Potrivit acestuia, “legea reparatorie, care trebuie să apară în această lună, ar urma să intre în vigoare imediat”.

Pe data de 12 mai, 2013, ministra Muncii, Mariana Câmpeanu, în cadrul emisiunii “România exclusiv”, de la RTV a fost întrebată despre pensiile militare şi despre declaraţia făcută în urmă cu o zi de colegul de cabinet, Daniel Chiţoiu, pe această temă .

“Doamna ministru, profit de prezenţa d-voastră aici, în direct la “România exclusiv”, şi vă întreb doamnă, în legătură cu pensiile. Ştiţi că foarte multă lume aşteaptă un răspuns de la d-voastră, de la Guvern, de la parlamentari, de la politicieni, legat de pensiile militare. Domnul Chiţoiu am văzut că a făcut o declaraţie spunând că există deja un proiect, că ar fi bani pentru majorarea pensiilor. Când ar urma să fie majorate aceste pensii militare, doamna ministru?

Răspunsul Marianei Câmpeanu a fost următorul: “În primul, rând, el (proiectul, n.r.) trebuie votat de Parlament şi, în funcţie de cum o să voteze Parlamentul, aşa se va aplica. Fie că va vota că se aplică începând cu luna următoare publicării, fie că se va stabili un alt termen. Deci, cum va vota Parlamentul aşa va face şi Guvernul“.

La afirmaţia moderatorului cum că, “ministrul Chiţoiu dădea un termen că anul următor ar urma să fie primiţi banii, adică pensionarii să primească şi majorarea propusă”, Mariana Câmpeanu a declarat că “este posibil“.

“Nu am auzit declaraţia domnului Chiţoiu dar, dânsul este ministru de Finanţe, aşa încât este cel mai în măsură să răspundă”, a mai spus ministra în cadrul emisiunii de la RTV.

Aşadar, a fost un week-end plin de declaraţii, şi fiecare a înţeles ce a putut.
Oricum, vă reamintim că în urmă cu aproape o lună, premierul Victor Ponta declara că “în anul 2013 Guvernul nu are sursa de finanţare pentru rezolvarea problemei pensiilor militare“. El mai menţiona că “ministerele Apărării şi de Interne caută ca din fondurile pe care le au deja la dispoziţie să facă o realocare pentru acestea”.

B.S.

Sursa: MEDIAFAX, RTV, EVZ.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

56 Responses to “Noi declaraţii despre pensiile militare”

 1. Bartolomeu says:

  Lovitura de stat din 1989 pare sa fi fost data cu sprijinul Mossad.Scrisoarea celor 6, interviul lui Iliescu in Paris Match premergator evenimentelor, anuntul a 60000 de victime in ziarele occidentale, “eminenta cenushie” Brucan , valuta disparuta din conturi, si faptul ca “anumite firme” au incheiat contracte pentru modernizarea tehnicii militare dovedesc aceasta.Daca rusii vroiau sa-l inlature pe Ceausescu o puteau face mult mai simplu.Inclusiv Gorbaciov a declarat ca Ceausescu a fost ucis “ca un caine”.Poate era mult mai interesant acum sa fie intrebat pacepa ce pensie are si daca i-a crescut, sau a fost micsorata…Bartolomeu

 2. Dax says:

  Beear – mars in barlog!

 3. Lucică ”Bătăușul” says:

  “… iar noi suntem ţinuţi ca masă de manevră cu un ridicat potenţial de mobilizare şi unitate în acţiune”. Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha ! Doamne, de mult nu am mai râs de o așa mare prostie scrisă de cineva. Auzi, potențial de mobilizare și unitate de acțiune la militari. Măi femeie, tu nu citești postările pe site-ri ale militarilor și nu vezi cum se scuipă și cacă unul în gura altuia mai ceva ca țigancile din Ferentari ? Eu cred că vă trebuie niște bastoane de jandarmi pe spinare și în cap pentru a vă trezi la realitate.

 4. Lucică ”Bătăușul” says:

  Nu este nicio neînțelegere la mijloc, au fost colegi care au pierdut 69% din cuantumul pensiei. Puțini, dar asta nu înseamnă că nu sunt. Când cazi pe spate atenție să nu te lovești la cap. Dăunează grav sănătații.

 5. Lucică ”Bătăușul” says:

  Nene, poate nu știi că Vadim acum este ocupat să-și numere gagicile din tinerețe, să participe la emisiunie cu chiloțăreală pe la televiziunile de nișă și nu să salveze soarta proștilor ce l-ar vota. Dumnezeu să-ți dea mintea cea din urmă !

 6. Lucică ”Bătăușul” says:

  De ce nu te-ai făcut și tu sportiv să înalți stegul țării pe catarg, să se cânte imnul și străinii să afle că mai există o țară numită România ? Îți spun eu, fiindcă ești lipsit de talente și ai preferat să mergi cu gloata, de la liceul militar până la Academia de Studii Înalte și Bruște (adică alea care când le-ai început s-au și terminat dacă nu te calcă autobuzul când treci strada). Dar ce băi numai voi ați învățat carte ?