Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Precizări ale MApN referitoare la accesul la informaţii clasificate ale lui Dobriţoiu

Într-un comunicat de presă al MApN, se specifică faptul că ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită (SSID), emisă la data de 10.05.2012.
Autorizaţia este valabilă patru ani.

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale deţine autorizaţie pentru acces la informaţii NATO şi UE clasificate.

În conformitate cu Legea nr. 268 din 01/10/2007 pentru completarea art. 7 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:

a) Preşedintele României;
b) primul-ministru;
c) miniştri;
d) deputaţi;
e) senatori,

Cei menţionaţi, “în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţiţi să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3)”, se arată în încheierea comunicatului.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Precizări ale MApN referitoare la accesul la informaţii clasificate ale lui Dobriţoiu”

 1. Cip says:

  Da. Si?

 2. Marlon Juvet says:

  Este in contextul “scandalului” pe care a încercat să-l facă “ziarista” Simona Fica de la Exploziv News, legat de faptul că, cică, preşedintele interimar Antonescu, ministrul de Externe Marga, cel al Apărării Dobriţoiu – şi nu mai aprofundez lista – nu ar avea certificat de acces la informaţii secrete de la ORNISS şi bu ar fi avut dreptul să conducă / participe / ia măsuri la şedinţe ale CSAT. Scandal la care au pus botu’ câţiva “ziarişti” dă bine, care nu au avut curiozitatea şi bunul simţ să facă o minimă documentaţie asupra aspectelor legale ale problemei cât, mai important poate, asupra antecedentelor “ziaristei”.

 3. Cip says:

  Aha, si eu care credeam ca ocupantii functiilor de la pct. a) – e) se nasc cu accesul deja validat. Iaca m-am inselat.

  Multumesc pentru clarificare Mr. Juvete, chiar n-am avut timp si de chestiunea asta. Cu respect.