Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Prezenta trupelor rusesti in Transnistria incalca normele internationale

Prezent la Chisinau, senatorul american John McCain, a declarat în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul Vlad Filat ca staţionarea trupelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o încălcare a normelor internaţionale.

“Aflarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi ocuparea ilegală a unor părţi din teritoriul Georgiei reprezintă o problemă’, a declarat McCain, arătând că integritatea teritorială a ţărilor reprezintă un principiu fundamental al ONU.

McCain a reiterat sprijinul SUA pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar şi integrarea acesteia în UE. El a mai spus că va continua să lucreze pentru ca Republica Moldova să fie exclusă de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik, care limitează relaţiile comerciale ale SUA cu statele din fostul lagăr comunist.

John MacCain întreprinde o vizită la Chişinău la invitaţia premierului Vlad Filat. Pe parcursul acesteia, s-a întâlnit cu preşedintele interimar, preşedintele parlamentului, Marian Lupu. El a solicitat o întrevedere şi cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor, inclusiv cu Vladimir Voronin, dar aceştia au refuzat invitaţia, potrivit unui comunicat al comuniştilor.
Solicitat să comenteze situaţia, McCain s-a declarat ‘dezamăgit’ de atitudinea comuniştilor, spunând că a dorit să le asculte opiniile în privinţa viitorului Republicii Moldova.

Vizita lui McCain la Chişinău vine la scurt după cea a vicepreşedintelui american, Joe Biden, din 11 martie, care, de asemenea, a promis sprijinul SUA pentru continuarea reformelor, reglementarea transnistreană şi integrarea europeană a Republicii Moldova.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul dintre motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.