Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Primele teste ale rachetelor de interceptare care vor fi instalate la Deveselu au fost un succes

Rachetele de interceptare care vor fi instalate la Deveselu au trecut cu succes testele din ultimele două luni. Sistemul de apărare antirachetă din România va apăra flancul sudic al NATO, în faţa unor eventuale atacuri care ar putea avea ca punct de plecare Orientul Mijlociu.

Frank Rose, asistentul Secretarului pentru apărare al SUA, a declarat că “Programul de testare a interceptorilor SM3 Block 1B care vor ajunge în România, în 2015, se derulează foarte bine”. În ultimele luni au fost trei teste de interceptare reuşite, care au avut loc în Pacific. Frank Rose a adăugat că acest sistem va îmbunătăţi capacitatea de a proteja flancul sudic al NATO de eventuale atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune care pot fi lansate din Orientul Mijlociu.

Scutul antirachetă, realizat în mai multe etape, va fi complet după 2020. Sistemul militar pe care Statele Unite vor să-l instaleze în Europa face parte din programul de apărare susţinut de NATO, menit să protejeze ţările membre ale Alianţei.
Scutul antirachetă are două tipuri de componente: radare şi rachete care trebuie să intercepteze ţinta.

În Europa, radarele sunt amplasate în Marea Britanie şi Turcia, în timp ce baterii de rachete vor fi în bazele din România şi Polonia. De asemenea, sisteme Aegis cu radare şi rachete sunt montate pe nave care patrulează în Marea Mediterană.

Prima etapă a programului scutului antirachetă a început în 2011, când a devenit operaţional sistemul Aegis, amplasat pe o USS Monterey, o navă americană din Marea Mediterană.
A doua etapă va începe în 2015, când baza de la Deveselu, dotată cu 24 de rachete SM3 dintr-o nouă generaţie, va deveni operaţională.

Etapa a treia, în 2018, când va fi gata şi baza Redzikowo din Polonia, dotată cu interceptori care acum sunt abia în stadiul de dezvoltare. În 2020, va începe cea de-a patra şi ultima fază a scutului antirachetă.
Sursa: AGERPRES

Bianca Simion, InfoMondo Militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Primele teste ale rachetelor de interceptare care vor fi instalate la Deveselu au fost un succes”

 1. Socrate says:

  Dupa termenele de operationalizare a sistemelor antiracheta , banuiesc ca posibilii pizmasi au rachetele balistice in stadiul de proiect.

 2. szilard says:

  Pizmasii au rachete Girla Ion si Girla Onela, vezi RUSSIA !

 3. pierdere de vreme says:

  Rachetele cu focos multiplu din care 90% false nu pot fi oprite.

 4. Socrate says:

  Daca sistemul este dedicat contracararii rachetelor rusesti , operationale , atunci sistemul “deveselu” trebuie activat mult mai repede, nu prin 2020. Dupa cum sunt dispuse pozitiile interceptorilor nu prea stau in calea rachetelor iraniene . Altele sunt obiectivele sistemului “deveselu” .

 5. Sistemul are unele dezavantaje: 1 Poate fi anihilat cu o singura racheta de croaziera. 2 Nu poate distinge intre tintele false si cele reale. 3 Combustibilul nu este sufficient de stabil si se poate usor autoaprinde. 4 Componentele electronice nu rezista la radiatii GRASER mai mult de cateva secunde. 5 Sunt depasite tehnic si de aceea au fost vandute la romani ca sunt depasite si moral. 6 Coeficientul de lovire este de sub 30%, ceea ce face sistemul inefficient. 7 Pana sa se dea aprobare de lansare, potentialele tinte depasesc raza de actiune.

 6. szilard says:

  Stiam eu ca e un foc de paie, care sa le aduca americanilor bani multi de la prosti.