Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia protesteaza impotriva prezentei crucisatorului Monterey in Marea Neagra

Ministerului rus de Externe a protestat împotriva desfăşurării în Marea Neagră a crucişătorului Monterey al Marinei SUA în cadrul unor exerciţii navale cu Ucraina.

Crucişătorul Monterey este echipat cu un sistem antirachetă AEGIS si este dislocat in cadrul primei faze de instalare a scutului antiracheta american din Europa.

El participa in prezent la exerciţiile americano-ucrainene “Sea Breeze 2011″.

“Partea rusă a subliniat în mai multe rânduri că nu va trece sub tăcere apariţia de elemente de infrastructură strategică americane în proximitatea imediată a frontierelor sale şi pe care o va considera drept o ameninţare la adresa securităţii sale”, adaugă diplomaţia rusă.

Sistemul AEGIS de pe crucişătorul american este un radar care poate detecta, căuta şi urmări rachete. Rachetele cuplate la acest radar fac parte din arsenalul militar folosit pentru scutul antirachetă.

Moscova şi-a exprimat îngrijorarea în special asupra prezenţei navei atât de aproape de frontierele ruse în contextul în care manevrele navale cu Ucraina vizează pirateria.

“Lăsând la o parte chestiunea nerezolvată a unui posibil scut antirachetă în Europa, Rusia ar dori să ştie, în acord cu deciziile summitului Rusia-NATO de la Lisabona, la ce ‘agravare’ s-a referit comandamentul american prin mutarea din Mediterana în Est a unităţii principale de atac a grupului regional de apărare antirachetă care se formează de către NATO în regiune”, se arată în comunicatul ministerului.

Conform documentului citat, crucişătorul Monterey a fost trimis în apele europene ca parte a strategiei în etape a administraţiei americane pentru construirea segmentului european al scutului global de apărare antitrachetă. Prima fază a programului prevede desfăşurarea unui grup de nave americane de război în Marea Adriatică, Marea Egee şi Marea Mediterană pentru a proteja sudul Europei de posibile atacuri cu rachetă, mai scrie RIA Novosti.

SUA susţin că navele de război se pot muta în Marea Neagră numai în cazul agravării situaţiei din regiune.

“Dacă aceasta este o vizită obişnuită, atunci este neclar de ce o navă de război cu acest tip de armament a fost aleasă pentru a fi mutată în această regiune destul de sensibilă”, se mai arată în comunicatul citat de RIA Novosti.

sursa: RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.