Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia – Turcia – Siria: A fost sau nu a fost echipament militar în avionul sirian care decolase de la Moscova?

avion sirian de aeroportul din Ankara. foto RIA Novosti

A fost sau nu a fost echipament militar şi armament în avionul sirian care decolase de la Moscova, pe data de 11 octombrie, şi care a fost obligat de aviaţia militară turcă să aterireze de urgenţă la Ankara?
După 2 zile de la incident, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări (pe 13 octombrie) că “la bordul avionului civil sirian, obligat să aterizeze miercuri la Ankara de autorităţile turce, nu se aflau arme şi nici muniţie”.
“Aeronava respectivă transporta în mod legal echipament radar”, a mai spus Lavrov, potrivit RIA Novosti.

“Bineînţeles că nu au existat arme în avion şi nici puteau fi”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.
“A fost o încărcătură pe care un furnizor rus o trimisese în mod legal unui cumpărător legal”, a precizat Serghei Lavrov.

El a precizat că era vorba despre echipament radar, încărcătură care nu contravine convenţiilor internaţionale în domeniul aviaţiei civile. A admis însă că “putea să fie folosit cu dublu scop” (civil şi militar).

În seara zile de 11 octombrie, mai multe avioane de vânătoare F-16 aparţinând armatei turce au interceptat şi au obligat să aterizare la Ankara o aeronavă de pasageri siriană A-320, care zbura de la Moscova la Damasc, cu 35 de persoane la bord.
Motivul: autorităţile turce au presupus că avionul transporta echipament militar şi armament din Rusia în Siria.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat pe 12 octombrie că “avionul de linie sirian ce plecase din Moscova şi se îndrepta spre Damasc şi care a fost interceptat miercuri seara deasupra Turciei transporta muniţie şi echipament militar, pentru armata siriană”.

La rândul său, ministrul sirian de Externe a afirmat că “avionul de linie nu transporta nici arme şi nicio altă încărcătură ilegală”.
“Suntem îngrijoraţi pentru viaţa şi securitatea pasagerilor din avion, 17 dintre aceştia fiind de naţionalitate rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevich. El a învinuit autorităţile turce că nu au informat Rusia că pasagerii ruşi au fost reţinuţi la sol şi nu li s-a permis unor oficiali ai ambasadei ruse de la Ankara şi unor medici ruşi să intre în avion.

“Rusia aşteaptă explicaţii pentru un astfel de comportament faţă de cetăţenii ruşi şi cere adoptarea unor măsuri care să prevină astfel de incidente pe viitor”.
SUA au declarat că “susţin decizia Turciei de a obliga avionul să aterizeze şi că vor aborda acest subiect cu Rusia”.

Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al departamentul american de stat, a declarat:

“Susţinem întru totul guvernul turc şi decizia luată – aceea de a inspecta avionul ce venea de la Moscova. Suntem preocupaţi de orice sprijin cu echipament militar care i-ar fi acordat regimului Assad”.

Sursa: RIA Novosti

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.