Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ruşii oferă un scut antirachetă propriu pentru Europa de Est

Generalul rus Oleg Ostapenko foto RIA Novosti

Comandantul forţelor spaţiale ruse, generalul Oleg Ostapenko, a declarat că Rusia este gata să furnizeze un scut antirachetă ce ar acoperi Europa de Est, Marea Neagră, Marea Barents şi Marea Baltică.

În cadrul unei prezentări făcute de general, referitoare la propunerile Rusiei pentru viitoarea reţea europeană de apărare antirachetă, acesta s-a pronunţat în favoarea unui centru comun cu NATO de comandă şi de procesare a datelor.

“Suntem gata să dezvoltăm împreună cu experţii NATO în apărare antirachetă arhitectura acestei reţele comune, de la concepere şi selecţia celor mai bune locuri pentru amplasarea radarelor şi a interceptorilor până la instalare şi operarea procesării comune de date şi a centrelor de control”, a declarat Ostapenko într-un interviu pentru Izvestia.

Generalul a spus că ar fi logic şi eficient să fie creată o reţea de apărare “sectorială” în care fiecare stat membru sau grup de state să-şi asume responsabilitatea interceptării şi distrugerii rachetelor balistice deasupra unui teritoriu dat.

Rusia, a arătat generalul în acest context, este gata să furnizeze “un scut antirachetă” care să acopere Europa de Est, Marea Neagră, Marea Barents şi Marea Baltică. Ostapenko a adăugat că decizia de a desfăşura o apărare antirachetă trebuie coordonată de un centru comun de comandă, pe baza informaţiilor furnizate de un centru de procesare comună a datelor.

“Pentru a asigura un schimb de informaţii fiabil şi uniform este necesar să înfiinţăm un centru comun de procesare a datelor care ar obţine, procesa şi transmite datele către un centru comun de tir”, a explicat oficialul rus. Specialiştii ruşi trebuie să fie parte a acestor centre operaţionale, pe principiul rotaţiei, a precizat Ostapenko.

Pe de altă parte, el a ţinut să sublinieze că Rusia nu are intenţia de a plasa rachete interceptoare în afara teritoriului său.

Ostapenko a spus că o reţea comună de apărare antirachetă va risipi îngrijorările Rusiei în privinţa unei potenţiale ameninţări cu rachete din partea NATO. “În cazul unei reţele de apărare comună antirachetă, nu ar fi necesară plasarea unor sisteme de rachetă pe teritoriul ţărilor protejate de umbrela antirachetă a Rusiei”, a mai declarat generalul.

În plus, cooperarea în cadrul scutului european antirachetă va permite tuturor participanţilor să-şi reducă cheltuielile alocate proiectului, pentru că NATO va avea de protejat un teritoriu mai mic decât cel al statelor sale membre, a argumentat Ostapenko.

Rusia şi NATO au decis să coopereze în acest domeniu la summitul alianţei de la Lisabona, din noiembrie 2010. Însă, dacă NATO insistă că ar trebui să fie două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, Rusia vrea un sistem comun, cu interoperabilitate deplină.

Moscova s-a împotrivit vehement intenţiei SUA de a desfăşura elemente ale apărării antirachetă în apropiere de graniţele sale, considerând că această mişcare ar reprezenta o ameninţare la adresa propriei securităţi. NATO şi SUA au insistat că scutul va servi doar la apărarea membrilor NATO împotriva unor ameninţări venind dinspre Coreea de Nord şi Iran şi nu va fi îndreptat împotriva Rusiei.

sursa: RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Ruşii oferă un scut antirachetă propriu pentru Europa de Est”

 1. Dan says:

  Bun, si cu ce elemente vor veni rusii? Ce fel de sisteme? De ce nu furnizati informatii si despre aceste lucruri? Ce sisteme antiracheta are Rusia? Cu ce sisteme poate Rusia sa contribuie? Chestia asta cu “cooperarea” e de fapt o vrajeala din partea rusilor. Singurul motiv pentru care ei vor “cooperare” este ca vor sa aibe acces la tehnologia antiracheta a SUA. Ei sunt cu cel putin 20 de ani in urma americanilor la acest capitol.

 2. akord75 says:

  @dan
  Nu-i subestima pe rusi.Mai bine informeaza-te si o sa ai mari surprize.americanii stiu sa-si faca reclama pt. a vinde armamente,in schimb rusii “mucles” dar in nici un caz nu stau degeaba….”daca nu stii,asta nu inseamna ca nu exista”

 3. fbochis says:

  akord75,
  Decat sa-ti dai cu parerea despre lucruri pe care doar ti le amintesti (asa erau acum 20 de ani, cand erai tu activ), mai bine ai invata ortografia limbii romane, tataie.
  Nu ti-ar strica nici putina gramatica. Sau tu nu esti de principiul “omul cat traieste invata”?

 4. Stelica B. says:

  Deh, face si akord ce mai poate, ca prea multe nu.

 5. Dan says:

  @akord75
  Rusii nu-si fac reclama la armanente? Pai daca rusii nu-si mai lauda amele, atunci nu stiu cine o face. Au si o gramada de emisiuni pe programele lor rusesti in care isi tot compara armele lor cu cele americane si le umple capul rusilor de rand cu tot felul de propagande penibile cum ca ei sunt superiori. Rusii isi lauda cel mai tare armamentul bai baietas. Sunt niste obsedati de arme. Doar atat stiu sa faca. Si pe vremea URSS, nu erau in stare sa construiasca o masina sau un tractor sau sa le dea de mancare la oameni, in schimb construiau armamente de sute de miliarde de dolari. Crede-ma baietas ca rusii isi lauda armamentul de 1000 de ori mai mult decat americanii. Sunt obsedati sa arate ca armele lor sunt mai bune. Asa ca mai intreb inca o data: cu ce anume pot ei sa contribuie la apararea anti-racheta din moment ce nu au nici un sistem dedicat acestui rol? Tot ce au sunt sisteme anti-aeriene cu capabilitati secundare anti-racheta. Asa ca oare cum vor ei sa apere estul Europei, Marea Neagra, Marea Barents si Marea Baltica? Cum am spus, sunt niste obsedati de armanent si nu suporta sa vada ca americanii sunt mai avansati ca ei in apararea anti-racheta. De asta vor si ei sa se bage (fortat) in afacerea asta. Pt ca vor tehnologie. De asta si ameninta ca idiotii cu noile lor rachete cum ar fi RS-24 sau Bulava (care in calca tratatele de dezarmare si deci sunt ilegale).

 6. ciprian says:

  @ all
  Lasati gargara (cu exceptia lui akord).
  Bineinteles ca rusii sunt mult mai avansati tehnologic decat talibanii. Pardon americanii. Ascultati ce spune matusalemicul akord care este specialist in sisteme de aparare anti-racheta. A… apropo, voi ignorantilor nu stiti ca domnul a fost sef la “complexul automatizat pentru instruirea,verificarea si controlul trupelor RAA dotate cu complexe RAA”.
  Daca vreti detalii contactati-l pe maill.

 7. andy says:

  esti tare frate unde ai facut facultatea la sant petesburg,unde a facuto si putin,acolo isiau KGB.. prigatiti rau..nu sugeti tata americanilor sau rusilor.sugetivo singuri ati uitat ca cand vin nemtii eram nemti si cand vin rusii eram rusi, numai ca sub forma de sclavii…