Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

SUA vor păstra din 2012 doar 3000 de militari în Irak?

militari americani

Potrivit acordului semnat de SUA cu autorităţile irakiene în 2008, SUA ar trebui să-şi retragă toate trupele din Irak până la sfârşitul anului 2011. Dacă se va dori păstrarea unor efective americane pentru acordarea de asistenţă forţelor de securitate irakiene este necesară semnarea unui nou acord.

Până în prezent cifra privind numărul soldaţilor care ar putea rămâne în Irak şi care a fost vehiculată în ultima vreme în presă este între 10.000 şi 15.000.

Surprinzător, mass media americană anunţă că, Casa Albă intenţionează să menţină în Irak doar 3.000 de militari după 2011, faţă de 46.000 cât numără în prezent efectivele americane de pe teritoriul acestei ţări.

Pentagonul nu a confirmat informaţia dar nici nu a dezmiţit-o, afirmâmd că nicio decizie nu a fost încă luată.

Potrivit Fox News, consilierii preşedintelui Barack Obama studiază posibilitatea de a menţine în Irak circa 3.000 de militari după încheierea acestui an, o soluţie susţinută şi de ministrul apărării, Leon Panetta.

Pe de altă parte liderii irakieni au afirmat, la începutul lunii august, că sunt deschişi unei discuţii cu Washingtonul în legătură cu menţinerea unei misiuni de pregătire.

Leon Panetta a refuzat să confirme informaţiile şi cifrele menţionate de mass-media.

Senatorii republicani John McCain şi Lindsay Graham şi independentul Joe Lieberman au afirmat că cifra de 3.000 de militari este extraordinar de mică.

sursa: Fox News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.