Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Traian Băsescu despre o intervenţie militară în Siria

Pe 27 august, preşedintele Traian Băsescu a avut întâlnirea cu diplomaţii români. Printre subiectele abordate, în prim plan s-a aflat cel referitor la o posibilă intervenţie militară în Siria.
Referitor la acest subiect, Traian Băsescu a menţionat faptul că “pentru România, esenţa este (…)  consecvenţă şi prudenţă”.
“Pentru România, esenţa este în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă”. Sigur, prudenţa noastră are o limită şi anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve, dar până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum fie că vorbim de Orientul Mijlociu, fie că vorbim de Africa, fie că vorbim de Primăvara arabă care, în opinia mea, a cam eşuat atât timp cât marile democraţii n-au fost în măsură să şi susţină un regim democratic după înlăurarea dictatorilor”, a afirmat Traian Băsescu.

În continuare, preşedintele a subliniat faptul că, totuşi, prudenţa “nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri”.
“Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri dacă la nivel de Consiliu de Securitate sau la nivel NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri. Dar nu cred că trebuie să ne situăm pe poziţia de campioni într-o poziţie sau alta pentru că n-avem informaţii. Şi aici vreau să fiu foarte precis. Există analizele noastre cu privire la utilizarea gazelor toxice de luptă în Siria, dar nu avem nicio certitudine. Imediat ce vom avea o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa. Dar până atunci avem doar informaţii neconfirmate”, a mai spus Traian Băsescu.

Tot în cadrul aceluiaşi discurs, preşedintele a mai menţionat:
“Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi, dar în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine, v-o vom comunica şi o vom lua, nu vom avea ezitări, dar până atunci, recomand prudenţă”.

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Traian Băsescu despre o intervenţie militară în Siria”

 1. indisciplinatu says:

  Cum stie el…”vzionarul-marinar”de la Marea Neagra ce si cum!!
  Mai ieri vorbea tete-a tete cu Al Assad, la Bucuresti sau la Damasc/pe furis, cum sa-i puna botnitza lu’ Hayssam si acum e gata sa riposteze “suficient” pentru ca Al Assad sa-si ia talpasitza…bai, acesta esti prea mic si neinsemnat.
  Ceausescu, asa cum era el, chiar a mediat cu inteligenta problematica din Orientul Mijlociu, prin oamenii de valoare din diplomatie care il inconjurau.
  Tu, basescule, esti tupeist in relatiile externe de parca Romania mai reprezinta ceva in comunitatea internationala…si daca nu mai reprezinta mare lucru se datoreaza in mare masura politicii externe catastrofale pe care cu “succes” o duci la indeplinire!!!

 2. anonim says:

  Stai cuminte.Niciodata nu o sa vezi americanii batandu-se cu rusii .Cand se cearta o fac de ochii lumii.

 3. coopernick says:

  Mesajul lui Basescu e cam sovaielnic (nu cred, nu avem certitudini, etc). Ambasadorii, pentru ca despre ei este vorba nu de toti diplomatii, ca trimisi speciali si imputerniciti ai presedintelui in statul respectiv, trebuie sa primeasca linii clare, nu opinii. Pentru ca un ambasador poate fi pus in postura de a emite o pozitie oficiala fara a mai avea timp de a cere instructiuni in tara. Prudenta de care face vorbire presedintele nu isi are rostul: nu ne-a cerut nimeni sa ne precizam pozitia, nu avem interese economice si politice in zona, nu reprezentam un interes de lobby pentru statul respectiv si oricum altceva in afara de a exprima sustinerea pentru o parte si pentru un tip de actiune nu putem face. Prudenta seamana mai degraba cu asteptatul pana toti isi exprima pozitia oficiala si apoi iesim si noi cu declaratii. Tot ce avem in zona sunt cateva zeci de mii de romance casatorite cu sirieni, care, din pacate, ele isi aduc aminte de tara doar in astfel de momente. Deocamdata in Siria se intalnesc trei interese: americane, ruse si franceze. Si pentru ca toti ceilalti recunosc asta ii lasa sa actioneze. Iar in legatura cu …Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală… eu vreau sa cred ca presedintele nu tine partea lui Assad ci mai degraba a vrut saz spuna ca atacul a fost initiativa locala a unui comandant care a actionat fara sa aiba aprobare. Ca doar nu isi inchipuie, el sau analistii care i-au facut textul, ca opozitia detine proiectile cu incarcatura chimica, procurate pe piata neagra sau primite de la un guvern ostil SUA.