Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Actualizarea drepturilor de pensii ale tuturor pensionarilor militari

pensionari militari la protest - puterea

Sa sperăm că vremurile în care pensionarii militari își cereau drepturile în stradă nu se vor întoarce

Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă conform căruia Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va proceda la actualizarea drepturilor de pensii ale tuturor pensionarilor militari aflați în plată la data de 30.06.2017.

Actualizarea se se va face ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

În această lege  se stipulează faptul că începând cu data intrării în vigoare a acestui act normativ (30.06.2017), cuantumul brut al soldelor de funcție ale cadrelor militare în activitate și soldaților și gradaților profesioniști se majorează cu 15%.

În comunicat se afirmă că în conformitate cu prevederile art. 60 alin. (1) și (3) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va proceda la emiterea unor decizii de actualizare a pensiilor pentru fiecare beneficiar, din oficiu, fără a fi necesară depunerea de cereri din partea pensionarilor.

 

sursa : comunicat de presă Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale

comunicat_21_08_2017-1

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Actualizarea drepturilor de pensii ale tuturor pensionarilor militari”

 1. VASILE says:

  Iata din ce cauza am fost trecuti la “contribuabili” si ni s-a luat statutul de militar in rezerva !

  In baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:

  Nr.crt.

  Gradul militar
  Arme terestre (euro)
  UM speciale (Av,Ma,Tc,Aa) (euro)
  Observaţii
  1.
  Sld – MAC
  1.750 – 2.450 +25 – 45 %
  în fct. de vechime
  1.750 – 2.450 +25 – 45 % în fct. de vechime

  2.
  Sg. Maj. – Plt. Adj
  2.450 – 3.450 +22 – 38% în fct. de vechime
  2.450 – 3.450 +22 – 38% în fct. de vechime

  3.
  03 MM Cl IV- MM Principal
  2.750 – 3.750 +28 – 38% în fct. de vechime
  2.750 – 3.750 +28 – 38% în fct. de vechime

  4.
  Slt – Căpitan
  3.650 – 4.950 +24 – 48% în fct. de vechime
  3.650 – 4.950 +24 – 48% în fct. de vechime

  5.
  Mr – Col
  5.050 – 7.750 +24 – 48% în fct. de vechime
  5.050 – 7.750 +24 – 48% în fct. de vechime

  6.
  Gen1*- Gen 4*
  7.550 – 11.750 +15 – 25% în fct. de vechime
  7.550 – 11.750 +15 – 25% în fct. de vechime

  7.
  PMC Gr. 1 – PMC Gr. 6
  2.250 – 3.750 + 20 – 35% în fct. de vechime
  2.250 – 3.750 + 20 – 35% în fct. de vechime

  La aceste valori se adaugă sporul de vechime, sporul de funcţie, sporul de risc în teatrele de operaţiuni, gradaţii, ordine, medalii, indemnizaţia de instalare, indemnizaţia de re-inserţie în economia civilă, norma de hrană de campanie, banii pentru uniformă şi furnituri, alocaţii pentru copii şi pentru soţiile fără serviciu, costuri cu chiria, transportul, comunicatiile, etc. Vechimea în serviciul militar activ, se stabileşte în funcţie de grade astfel:
  – corpul generalilor – max. 40 de ani,
  – ofiţeri superiori – max. 35 de ani,
  – ofiţeri inferiori – max. 30 de ani,
  – subofiţeri şi maiştri militari – 35 de ani,
  – soldaţi şi gradaţi – max. 25 de ani,
  – personal civil conform codului muncii.
  Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Aceleaşi plafoane de calcul se aplica şi militarilor concentraţi sau detaşaţi la alte instituţii publice din domeniul ordinii publice, siguranţei, protecţiei şi escortei demnitari, misiuni diplomatice, etc.
  Pentru cadrele decedate în misiuni de lupta, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egala cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
  Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată de către de cuius.
  Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului. Guvernul României, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Apărării Naţionale, vor lua toate măsurile organizatorice, pentru plata obligaţiilor de plată faţă de personalul din sistemul de apărare, şi pentru rezervişti, între 1-5 a lunii, pentru luna următoare. Plafonul cheltuielilor legate de plata soldelor, salariilor şi pensiilor militarilor activi şi în rezervă, se va asigura de ANAF, din Bugetul de Stat, şi va fi inclus în toate negocierile cu organismele financiare internaţionale. Plata se va face în moneda naţională, calculată conform ratei de schimb valutar a BNR, iar garanţii respectării obligaţiilor asumate de Romania, pe această linie cu NATO, este Preşedintele României PRIMUL MINISTRU şi Parlamentul. La soluţionarea unor eventuale contestaţii sau acţiuni în justiţie, Ministrul de Justiţie va lua măsuri să comunice extrasele din convenţiile internaţionale desecretizate în parte, privind obligaţiile de plată ale statului faţă de persoanele care au lucrat sau lucrează în structurile sistemului de apărare naţională, tuturor preşedinţilor de instanţe competente.
  ` Pentru cadrele active şi în rezervă, cărora li s-au plătit un nivel inferior acordurilor internaţionale la nivel NATO, incepand de la integrarea Romanei in NATO, Direcţia Financiar Contabilă a MApN, în termen de 60 de zile, va calcula şi vira sumele cuvenite militarilor, fără alte formalităţi, cu respectarea şi a altor hotărâri judecătoreşti conexe investite cu titlu executoriu.
  Acest accord bilateral cu FMI si Banca Mondiala a fost discutat in prealabil şi negociat cu toate organizaţiile neguvernamentale ale militarilor în rezervă, veterani, invalizi, văduve şi orfani, fiind parte a Pactului Social de Stabilitate dintre societatea civilă şi militarii de carieră sau apărătorii patriei. Personalul din ataşatură, diplomaţie, producţie specială, magistratura militara, servicii de informaţii militare şi de protecţie, contraspionaj, din învăţământul militar, etc. vor primi şi alte sporuri, ce se vor stabili prin reglementări speciale.
  Armele navale si aeriene, tancurile si rachetistii ce deservesc unitatile de scuturi antisatelit, mai primesc sporuri de confidentialitate si de risc.

 2. mega2005 says:

  Art.60 alin. 3…..l-o fi citit cineva???….sau spiritul de turma primeaza??

 3. GROPAN NICOLAE says:

  MINCIUNA CONTRIBUTIVITATII
  In ultima perioada de timp posturile de televiziune se intrec fara nici un fel de retinere in a difuza minciuni, dezinformari si manipulari demne de o cauza mai buna.
  Protagonistii acestei jenante stari de fapt sunt ministrii ,, teleasti” ai PSD, recordul detinandu-l ministrul muncii, care face ca sloganul comunist ,,NICI O MASA FARA PESTE” sa fie completat cu ,, NICI O ZI FARA OLGUTA”
  Deranjat ca i se ia prim- planul, prim-ministrul Mihai Tudose,in interviul acordat lui Mihai Gadea, inscriindu-se si el ,,hotarat” in cursa de teleast al anului declara fara sa clipeasca:
  “Nedreptățile sunt imense, evident că da, în tot ceea ce înseamnă pensii. (…) Știu că doamna ministru Olguța Vasilescu a finalizat, la nivel de minister, proiectul Legii pensiilor. Va urma acum dezbaterea interministerială, ne întâlnim la nivel de guvern, decizia politică și el va trebui implementat”, a declarat Tudose, la postul tv amintit.
  DOMNULE PRIM-MINISTRU CINE A GENERAT ACESTE NEDREPTATI? NU VOI CLASA POLITICA? NU CUMVA PSD A FOST CEL CARE A CREAT ACEASTA HEMORAGIE DE LEGII SPECIALE DE PENSII?

  Întrebat dacă proiectul face ca nedreptățile să fie măcar diminuate, dacă nu eliminate, Tudose a răspuns:

  “Da, ăsta este și unul dintre scopurile principale. (…) Un general de 94 de ani care a luptat în război (…) are pensie 10% față de un colonel care a ieșit la pensie la 45 de ani. Mie nu mi se pare absolut deloc drept, ci dimpotrivă, e nu jignitor, e revoltător”.
  INAINTE DE A FI REVOILTAT DE SITUATIA PREZENTATA V-ATI GANDIT CA SUNTETI PRINTRE PRINCIPALII VINOVATI DE ACEST FAPT? DIN ANUL 1992 FACETI PARTE DIN LEGISLATIV, MAI INTAI CA SEF BIROU SENATORIAL, APOI CA PALAMENTAR, DECI PARTAS LA TOATE ACESTE SITUATII.
  Cat despre exemplul dat am sa revin cand voi trata subiectul pensiilor militare

  Totodată, chestionat dacă așteaptă acest proiect săptămâna viitoare de la Ministerul Muncii, șeful Executivului a precizat: “Săptămâna viitoare, în două săptămâni să fie într-o primă discuție între noi”.

  Potrivit șefului Guvernului, noul sistem de pensii trebuie făcut “excelent”.

  “Este un sistem care odată implementat va trebui să rămână pentru foarte multă vreme și atunci va trebui să-l cântărim foarte bine, să nu mergem pe repede înainte și să omitem ceva, să greșim ceva și după aia să începem din nou cu acordul fin, cu peticitul, cu cârpitul, cu cusutul. (…) Trebuie făcut excelent”, a mai afirmat Tudose.
  DACA SI ACEST PROIECT ESTE FACUT DE ACEEASI ,,SPECIALISTI” CE AU GENERAT ULTIMELE REGLEMENTARI LA NIVELUL MINISTERULUI MUNCII, ATUNCI CU SIGURANTA, VA FI UNUL COMPLET FANTEZIST
  • Sa ne explicam:
  • Minstrul muncii, dar si subordonatii din sistem, NU STIU sau MINT INTENTIONAT in falsa teorie a limitei de varsta si stagiului complet de contizare, introducand factori perturbatori si creind confizii intentionate.
  • TREBUIE SPUS INCA DE LA INCEPUT CA IN ROMANIA NU EXISTA NICI UN PENSIONAR CARE SA INDEPLINEASCA CUMULATIV CERINTELE VARSTEI STANDARD SI A STAGIULUI COMPLET DE COTIZARE!
  Pentru prima data in Romania, in perioada postbelica, a fost intodus conceptul de contribuţia pentru fondul de pensii şi asigurări sociale ale agricultorilor prin Decretul nr.389 din 1972, concept care insa se referea numai la angajator (unitati socialiste)
  Principiul contributivitatii individuale a fost introdus pentru prima data prin Legea nr.19 din 2000 care la art.2, litera e) prevedea: ,,principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurai sociale platite”
  Articolul 18 defineste clar cine sunt contribuabilii la sistemul public , astfel:
  ART. 18 (1) În sistemul public sunt contribuabili, după caz: a) asiguratii care datorează contributii individuale de asigurări sociale; b) angajatorii; c) persoanele juridice la care îşi desfăşoară activitatea asiguratii prevăzuti la art. 5 alin. (1) pct. II, asimilate angajatorului în conditiile prezentei legi; d) Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Muncă care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj; e) persoanele prevăzute la art. 5 alin. (2) care încheie contract de asigurare socială. (2) Cotele de contributii de asigurări sociale sunt diferentiate în functie de conditiile de muncă normale, deosebite sau speciale. (3) Cotele de contributii de asigurări sociale se aprobă anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  SECłIUNEA 1 Pensia pentru limită de vârstă ART. 41 (1) Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguratilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, conditiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.
  In aceste conditii nimeni nu ar fi putu sa iasa la pensie, motiv pentru care legiuitorul a introdus alin.(3) prin care defineste stagiul minim de cotizare, iar in alin.(4) defineste stagiul complet de cotizare
  (3) Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbati este de 15 ani. Creşterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
  (4) Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbati. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei şi de la 30 de ani pentru bărbati, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
  De fapt, daca atat ministrul muncii, cat si cei care ii canta in struna, ar fi de buna credinta, ar citi evolutia cotelor de CAS si si a contributiei pentru pensie siplimentara de pe site-ul propriului minister.
  Si mai deranjant apare cand minciuna este propagata de un judecator al Curtii Constitutionale Ion Predescu (CCR)
  “Dumneata poti sa treci peste faptul ca omul, timp de 30 de ani, a platit luna de luna cota de asigurare? Poti sa zici ‘nu ai platit si daca ai platit nu ma intereseaza?’. Omul a platit timp de peste 30 de ani si a pus acolo. Ca tu i-ai administrat prost este treaba ta”, a explicat Ion Predescu.
  In aceste conditii nu ma mai mira ca Vicepresedintele Federatiei Pensionarilor, Viorel Copil, spunea la un post de televiziune ca a platit 44 de ani contributie. Domnule Copil, la varsta pe care o aveti, sunt convins ca nu ati contribuit individual cu nici un leu la fondul de pensie.
  Voi continua cu demontarea minciunilor
  Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

 4. mega2005 says:

  Surpriza…..nu exista comunicatul….

 5. mega2005 says:

  …sau mai bine spus….nu mai exista…oare de ce???

 6. mega2005 says:

  ….comunicatul exista ascuns in situatia recalcularii pensiilor ….

 7. VASILE says:

  Marele actoras de mahala, ALEXANDRU ARSINEL, este declarat EROU al revolutiei din decembrie 1989, si gratulat cu o indemnizatie de 3.700 de lei/lunar nu asa cum sunt “nesimtitii” de veterani de razboi cu 230 de lei lunar

 8. STOPS says:

  DA … A FOST ÎN STRADĂ
  CU MÂNA PE O SCULĂ …
  FĂCEA PIPI DE FRICĂ

 9. @Vasile says:

  Să înțeleg Domnu Gradul Vasile că sunteți sau nu sunteți cu principiul normei europene a Dreptului Muncii:”La muncă egală plată egală ” sau intrați la noi pe acest site, doar când va sunt banate paginile cu femei goale…