Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Chinezii se pregătesc să contracareze superioritatea navală americană

Portavionul Liaoning - ziua portilor deschise in Hong Kong iul 2017 foto Xinhua

Portavionul Liaoning – ziua portilor deschise in Hong Kong iul 2017 foto Xinhua

Armata Chineză, cunoscută și ca Armata Populară de Eliberare a Republicii Populare Chineze, pregătește susținerea dezvoltării economice a țării prin crearea de echipamente militare, dar și de strategii, care să-i permită să concureze și chiar să învingă colosul militar american.

Cea mai mare provocare a armatei chineze este să poată face față, sau mai bine zis să poată ataca flota de super-portavioane americane care pot oricând să navigheze în apropierea coastelor chineze, fără ca flota sau aviația chineză să poată să le atace cu succes.

Criza taiwaneză din 1995-1996 a scos în evidență și mai mult imposibilitatea chinezilor de a face față americanilor pe mare. Prezența sfidătoare a grupărilor navale din jurul super-portavionelor americane în Marea Chinei de Sud, dar și în largul coastelor chineze scot în evidență și mai mult acest decalaj de tehnologie militară.

Dornică să recupereze, China  apelat la tactici specifice orientale disimulându-și intențiile.

Primul pas a fost achiziția unui nefinalizat portavion sovietic, transfverat Ucrainei, și care a fost achiziționat de un om de afaceri chinez pentru a-l transforma în cazino. Târât la remorcă timp de doi ani din Marea Neagră, prin jurul Africii, până în șantierele Dalian, acesta a devenit primul portavion chinez sub numele de Liaoning. Devenit recent operaíonal, portavionul este primul dintr-o listă de cinci portavioane chineze pe care și le-au propus chinezii să le dețină copiind modelul inițial, sovietic.

Al doilea pas a fost înzestrarea Corpului II artilerie cu rachete balistice anti-navă model DF-21D. DF-21 are capacități tehnico-tactice evidente care îi permit să lovească navele de mari dimensiuni, inclusiv super-portavioanele americane, obligându-le pe acestea să opereze de la o distanță de peste 1700 km în largul coastelor chineze. Se pune problema astfel a resetării ”Primului lanț de apărare al Taiwanului” lucru care afectează grav strategiile de apărare ale insulei.

Tensiunile în creștere din Marea Chinei de Sud scot și mai mult în evidență dorința Chinei de a se arăta ca o mare putere navală, reținută încă dată fiind diferența tehnologică, dar capabilă să ducă lupta împotriva celor mai importante flote în largul propriilor coaste. Dată fiind dezvoltarea economică și mai ales tehnologică chineză cu certitudine vom asista în viitorul nu foarte îndepărtat la o resetare a balanței de putere în Asia – Pacific, superioritatea navală americană urmând a fi serios contestată prin introducerea unor echipamente de contracarare eficiente.

Întrebarea care se pune este dacă chinezii vor dori să-și proiecteze forțele la distanțe apreciabile de costele sale în zone de interes strategice, va fi flota lor capabilă să susțină acest efort? Sau China va da un rol pur defensiv flotei sale de portavioane?

sursa: The National Interests

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.