Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Conferință de presă contradictorie a președintelui SUA la Bruxelles

foto Doug Mills The New York Times

foto Doug Mills The New York Times

Donald Trump a anunțat într-o conferință de presă că țările europene membre NATO s-au declarat de acord, în cadrul summitului NATO, cu o creștere semnificantă a bugetului pentru apărare. Anunțul a fost făcut ca o victorie personală.

Întrebat în cadrul conferinței de presă susținute după finalizarea summitului NATO, dacă a amenințat cu părăsirea NATO, președintele american nu a negat, însa. a mărturisit că a menționat tuturor ca va fii ,,extrem de nemulțumit’’dacă cheltuielile pentru apărare nu vor crește. A continuat ănsă să afirme că se poate retrage din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord  fără aprobarea Congresului, dar nu este necesar.

Donald Trump a anunțat aprobarea țarilor aliate de a redistribui 2% din PIB pentru apărare, dar alți delegați și oficiali NATO și chiar președintele francez, Emmanuel Macron, l-au contrazis pe președinte, susținând faptul că puterile NATO nu au fost de acord cu planul lui Trump.

La conferința de presă de după el își contrazice declarațiile critice anterioare la adresa organizației și susține că SUA rămâne in legături strânse cu aceasta afirmând însă faptul că NATO este acum o organizație mult mai puternică decât era acum 2 zile.

Toate controversele legate de subiect au luat naștere după ce Trump a criticat dur Germania pentru modul în care își cheltuie bugetul pentru  apărare și deși lucrurile păreau să se calmeze în final, într-un tweet al său, președintele SUA s-a arătat nemulțumit de răspunsul european.

Tweet-ul respecta tiparul comportamentului președintelui la summit, care se contrazice singur de multe ori, ba mustră țările europene aliate, iar în altul insistă că relațiile cu acestea sunt bune.

 

Surse: The Guardian; The New Tork Times

 

Nicoleta Dubei

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.