Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Germania și Franța vor să dezvolte un avion de luptă european comun și să-și integreze achizițiile militare

Germania și Franța au convenit să dezvolte un avion european de luptă “de nouă generație” într-un efort de consolidare a UE și de intensificare a cooperării dintre cele două țări. Președintele francez Emmanuel Macron a numit planul o “revoluție profundă”.

Anunțul a fost făcut de Franța ca urmare a discuțiilor dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Macron din Paris.

“Cei doi parteneri speră să finalizeze o foaie de parcurs comună până la jumătatea anului 2018″, a declarat într-o declarație președinția franceză, citată de AFP.

Avioanele de luptă, care vor înlocui flotele actuale ale celor două țări, “devin proiecte foarte importante pentru armatele și guvernele noastre”, a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă comune cu Merkel.

El a declarat că avionul european comun va economisi bani și va elimina concurența între diferitele tipuri de avioane care sunt în prezent pe piață.

“Scopul acestui avion de luptă, de nouă generație, este să lanseze mai întâi un program comun de cercetare și dezvoltare pentru a putea să îl planificăm împreună pentru ca mai apoi cele două armate să-l poată utiliza împreună. Profundă revoluție, dar nu ne temem de revoluții “, a spus Macron.

Cele două părți au convenit, de asemenea, să dezvolte un cadru de cooperare pentru modelul următor al elicopterului de atac Tiger și pentru rachetele terestre tactice, informează Reuters, citând un document emis după discuțiile de joi.

Germania și Franța au convenit să colaboreze pentru a procura sisteme terestre, inclusiv tancuri grele și artilerie, și că se așteaptă ca un contract să fie semnat înainte de 2019 pentru proiectul Eurodrone condus de germani și care va urmării stoparea dependenței de dronele americane și israeliene.

oul avion de luptă va înlocui atât Eurofighter, folosit de germani, cât și Rafale, folosit de francezi.

Europa are în prezent trei avioane de luptă – Eurofighter Typhoon, Rafale din Franța și Gripen din Suedia. Cu toate acestea, unii analiști spun că UE are nevoie doar de un avion de luptă, din cauza presiunilor bugetare și a costurilor de dezvoltare.

sursa: Global Security

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.