Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ISIS confirmă moartea lui Abu Omar al-Shishani, în Irak

Abu Omar al-Shishani. foto france 24

Abu Omar al-Shishani. foto france 24

Site-ul „Amaq”, apaţinând grupului terorist ISIS, a afirmat miercuri că Omar al-Shishani, considerat de SUA ca fiind unul dintre liderii militari cei mai importanţi, a fost ucis în Irak.Citând o „sursă militară”, site-ul menţionează că Shishani a fost ucis „în oraşul Sharqat, în timp ce lua parte la acţiunile de respingere a
atacurilor ce vizau oraşul Mosul.

”Nu se precizează exact când a fost ucis, dar acest incident reprezintă o lovitură puternică dată organizaţiei teroriste, care a suferit în ultimul an numeroase înfrângeri şi pierderi teritoriale în Irak.

Mosul este ultimul oraş controlat de Daesh în Irak. Pentagonul anunţase în martie că soldaţii americani l-au ucis pe Shishani – spunând că moartea sa va afecta operaţiunile grupării teroriste în Irak şi Siria – însă, după un timp, au revenit şi au infirmat această informaţie.

Joshua Landis, director al Centrului pentru Studierea Orientului Mijlociu, la Universitatea din Oklahoma, a declarat că Shishani a devenit foarte cunoscut în urma capturării bazei aeriene „Menagh” , în nordul Siriei, în 2013, deţinută de forţele guvernamentale siriene. Rebelii, susţinuţi de SUA, s-au aliat cu miliţia condusă de Shishani – compusă în principal din luptători străini – şi, folosind atacuri sinucigaşe cu bombe, a reuşit în cele din urmă, să captureze baza, după un asediu de 2 ani.

Conform informaţiilor oferite de Landis agenţiei Al Jazeera, „Shishani s-a alăturat apoi grupării Daesh, ajungând repede în vârful ierarhiei. Avea o personalitate puternică şi trupele îl stimau. De multe ori s-a anunţat uciderea sa, cel mai recent în luna martie. Unii chiar au declarat că a fost în moarte cerebrală, într-un spital. Deci, încă nu ştim exact şi sunt multe elemente necunoscute în acest caz.”

Shishani, pe numele său real, Tarkhan Batirashvili, a fost un luptător georgian de origine, numele de războinic pe care l-a adoptat, „Omar
al-Shishani”, însemnând „Omar Cecenul”. A fost unul din cei mai vânaţi lideri ai Daesh, Washington punând o recompensă de multe milioane de dolari pe capul său.

Este originar din fosta ţară comunistă, Georgia, din regiunea Defileului Pankisi, populată în special cu etnici ceceni. Acesta a luptat ca rebel cecen împotriva forţelor militare ruseşti înainte de a se alătura armatei georgiene, în 2006. În anul 2008 a luptat, din nou, împotriva ruşilor, în războiul din Georgia. După câţiva ani,a apărut în nordul Siriei, drept comandant al unui grup de luptători străini, în timp devenind un lider marcant al Daesh.

Gruparea teroristă controla zone întinse la nord şi vest de Bagdad, în 2014, însă de atunci a pierdut teren în favoarea forţelor militare irakiene, susţinute de loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA şi a altor forme de asistenţă militară internaţională. Isis a răspuns acestor pierderi teritoriale prin atacuri asupra civililor, în special asupra musulmanilor şiiţi, iar experţii avertizează că vor fi cu atât mai multe atacuri, cu cât gruparea continuă să înregistreze pierderi teritoriale.

Sursa ştirii: Al jazeera

 

Mihai Corb

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “ISIS confirmă moartea lui Abu Omar al-Shishani, în Irak”

  1. indisciplinatu says:

    E o nenorocire cu astia,…se duce lumea de rapa. Europa este distrusa pas cu pas, bucatica cu bucatica si nu are antidot la mizeriile astea umane, din pacate. Moare cate un lider din asta si rasar in locul lui zece, douazeci….
    E timpul sa ne trezim, e timpul sa crestem efectivele armatei, sa reinstauram serviciul militar obligatoriu, altfel vom dispare ca natie. Armata romana trebuie sa redevina constiinta si coloana vertebrala a tarii, alta cale nu exista.