Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Liderul Al-Qaeda, Osama Bin Laden a fost ucis – stire in curs de actualizare

Osama bin Laden

Liderul Al-Qaeda, Osama Bin Laden a fost ucis. Anunţul a fost făcut de Barack Obama.

Bin Laden a fost ucis în Pakistan, în apropierea de Islamabad, potrivit Reuters, Associated Press.  Atacul a fost executat de forţele speciale americane, Navy SEALs.

Trupul lui Bin Laden se află în posesia autorităţilor americane, a declarat un oficial al Casei Albe în noaptea de duminică spre luni.

UPDATE1:

– cadavrul celui mai căutat terorist se află în posesia autorităţilor americane, a fost expertizat şi în urma analizei ADN s-a constatat că este bin Laden;

– atacul asupra locuinţei unde se ascundea bin Laden a durat 40 de minute, acesta fiind împuşcat în cap;

– în atac a fost ucis şi unul dintre fii lui bin Laden;

UPDATE 2:

Barack Obama a declarat că serviciile de informaţii americane obţinuseră informaţii despre o posibila prezenţă a lui Obama bin Laden în Pakistan din august 2010. Săptămâna trecută aceste informaţii au fost complete bin Laden fiind localizat la 100 km nord de Islamabad la Abbottabad. “Şi, în sfârşit, săptămâna trecută, am stabilit că avem suficiente date pentru a lua măsuri, şi am autorizat o operaţiune pentru a-l capura pe Osama Bin Laden al aduce în faţa justiţiei”, a spus preşedintele.

Misiunea de capturare sau eliminare a acestuia a fost executată duminică de către o unitate a Navy SEALs transportată pe calea aerului cu elicoptere. În urma schimbului de focuri ce a durat 40 de minute bin Laden a fost împuşcat în cap.

În atac au mai fost ucişi 3 bărbaţi şi o femeie, folosită de terorişti ca scut uman. Unul dintre bărbaţi era fiul lui bin Laden.

Niciun militar american nu a fost rănit. Un elicopter a fost pierdut datorită unor defecţiuni tehnice. Acesta a avut probleme mecanice fiind distrus de militarii americani din motive de securitate.

Bin Laden se ascundea într-un complex de adăposturi cu pereţii de beton de câţiva metrii grosime (4-6 m). Locuinţa era de 8 ori mai mare decât celelalte case din zonă, luxoasă, apreciindu-se că valorează câteva milioane de dolari. Locuinţa nu avea legătură telefonică sau internet.

Osama dead map

Serviciile de informaţii americane au interceptat un curier al lui bin Laden cu mai mulţi ani în urmă. Apoi în urmă cu 4 ani s-a stabilit identitatea acestuia continuându-se supravegherea. Acest lucru a permis identificarea zonei de operare în urmă cu 2 ani, iar din august anul trecut s-a descoperit locuinţa lui bin Laden (BBC).

UPDATE 3: trupul lui Osama bin Laden a fost aruncat în mare respectându-se tradiţia islamică (potrivit comunicatului american). În tradiţia musulmană înmormântarea trebuie să aibă loc în ziua decesului.

Surse. Reuters, Associated Press

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Liderul Al-Qaeda, Osama Bin Laden a fost ucis – stire in curs de actualizare”

 1. CopperNick says:

  Seals cu S mare in titlu. Ca sunt la plural nu ale….
  Intrebarea este daca s-a intamplat inainte sau nu de numirile in servicii si armata in SUA. Si daca are legatura. Si cu anuntul vehiculat acum ceva timp ca serviciile pakistaneze de securitate au fost trecute pe lista organizatiilor teroriste. Si se mai pune intrebarea daca e mort si nu capturat. Chestia cu aruncatul in mare….. Cate stie omul asta! Si daca a fost lichidat ca avea ceva legaturi cu prea multi politicieni, mai noi si mai vechi.
  In sfarsit, se intampla iar ca un eveniment major sa arunce in umbra surpriza pregatita de cineva (Vantu) cuiva.

 2. CopperNick says:

  @redactia
  Comentariu la update 3:
  Am dubii in legatura cu cooperarea in termeni generali de care s-a vorbit intre fortele americane ale operatiunii si Pakistan. Mai sigur a fost vorba de o exprimare diplomatica care sa acopere faptul ca s-a actionat pe un teritoriu strain, cu forte speciale, fara stirea guvernului local.
  Elicopterul a fost distrus pt ca sa se distruga elementele de comunicatii securizate pt ca nu a fost timp sa se recupereze.
  Bin Laden a fost inmormintat in Marea Arabiei fiind lansat de pe puntea unui portavion american care a fost baza operatiunii si a elicopterelor SEALS. A fost identificat de una dintre sotii, expertiza ADN a confirmat, iar ramasitele lui bin Laden au beneficiat de ceremonial religios. DPDV al regulilor razboiului pe mare si avnad in vedere ca portavionul se afla in zona de operatii pentru 6 luni, bin Laden a fost inmormintat corect. Nu se poate vorbi de o simpla aruncare in mare care sa ofuscheze lumea musulmana.

 3. Ori scrii o sinteza a stirilor cu care te-ai documentat colega, ori spui traducere din…”…” si scgimbi denumirea blogului in blogul unui “traducator neautorizat”. Noi vrem un punct de vedere a unui expert in inteligentul militar romanesc, daca mai exista asa ceva, nu un citat din …. a unie agentii de stiri. Si un punct de vedere al tabereri adverse, ca informatia sa fie credibila. Altfel este o abureala si o manipulare sau o preluare pasiva de stiri pe canale oculte, fara a indica sursa.

 4. niculaie says:

  Mihaius te-am recunoscut iar esti ciufut