Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militanții jihadiști din Mosul folosesc tuneluri pentru a se preda trupelor irakiene

luptători Daesh predandu-se la Mosul

luptători Daesh predandu-se la Mosul

O înregistrare video, înfățișează militanții jihadiști din Mosul târându-se afară din tuneluri pentru a se preda unităților antiteroriste irakiene, după ce armata a recâștigat controlul asupra orașului.   

Înregistrarea îi prezintă militanții jihadiști ieșind afară din clădiri distruse, unii dintre ei fiind răniți și ajutându-se de cârje. Aproape toți au mâinile legate la spate, purtând pe cap cagule negre pentru a nu putea fi identificați.

Titlul dat înregistrării de cel care a făcut-o publică a fost: „Șobolanii ISIS, târându-se afară din tunelurile din Mosul, pentru a se preda Unităților Antiteroriste”. De asemenea, se menționează faptul că mulți dintre jihadiști sunt luptători străini, aceștia urmând să fie transferați în Bagdad.

Mai multe fotografii prezentau militanți ISIS, pe jumătate dezbrăcați, încolonați pe străzi, în timp ce alții erau scoși afară din vehicule blindate.

Miercuri, forțele irakiene erau angrenate în schimburi de focuri cu puținii jihadiști, care încă mai rezistau în Mosul, la mai mult de 36 de ore după ce Bagdadul a declarat victoria asupra DAESH în Mosul, capitala de facto a Daesh în Irak.

În ciuda acestui anunț, mai sunt încă enclave de rezistență în Mosul, orașul fiind în mare parte disctrus după aproape 9 luni de război. În jur de 900.000 de oameni au fugit din calea luptelor, mai mult de o treime din aceștia fiind adăpostiți în taberele din afara Mosulului, restul locuind la familii și prieteni în alte localități.

Activitatea civilă a fost reluată în Mosul și au loc reparații ale infrastructurii și caselor avariate, operațiune care, potrivit ONU, va costa mai mult de 1 miliard de dolari.

Potrivit declarațiilor oficiale, membri ai poliției locale, nou-instruiți, au fost trimiși alături de militari în Mosul, însă autoritățile nu au pus la punct un plan de guvernare, ordine și siguranță a orașului în perioada ulterioară războiului.

În timpul nopții și pe tot parcursul zilei de miercuri, forțele irakiene s-au angrenat într-un schimb de focuri cu militanții în ultimele lor bastioane de rezistență din Mosul, în timp ce pe malul cealalt al râului Tigru mai erau locuitori ai orașului care nu și-au părăsit casele.

Elicopterele armatei au mitraliat ascunzătorile jihadiștilor din Vechiul Oraș și coloane de fum s-au ridicat în aer, nefiind însă clar dacă acestea proveneau de la exploziile controlate, sau de la bombele puse de teroriști.

Fahd Ghanim, un locuitor al Mosulului, în vârstă de 45 de ani, a declarat: „Noi trăim încă într-o atmosferă de război, în ciuda anunțului victoriei de acum două zile”. Un alt locuitor a afirmat că exploziile cutremură pământul, iar efectul lor se simte până la o distanță de o jumătate de kilometru. Un reprezentant al armatei irakiene a precizat, ulterior, că acestea sunt operațiuni de deminare: „Luptătorii DAESH se ascund în diferite locuri. Aceștia dispar dintr-un loc și apar în altul. De aceea se aud încă lupte pe străzi”.

Accesul presei în zonă a fost restricționat de luni, de când premierul irakian Abadi a proclamat victoria și „sfârșitul statului terorist”.

Imagini video date publicității de agenția de presă a „Statului Islamic”, „Amaq”, sub titlul, „Luptând până la ultima suflare”, realizate în cartierul „Maydan” din Mosul, prezintă militanți amestecați cu populația civilă și cadavre neidentificate zăcând printre dărâmături.

Mii de civili au fost uciși în timpul operațiunilor ofensive: mulți dintre ei au fost folosiți ca ținte de către teroriști, însă grupurile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat și forțele irakiene – împreună cu coaliția condusă de SUA – că au ucis oameni și au încălcat legile internaționale ale drepturilor omului. În special „Amnesty International” a fost extrem de critică la adresa acestor țări. Coaliția a respins ferm aceste acuzații, iar Abadi, fără a menționa raportul „Amnesty”, a declarat miercuri, că grupurile pentru drepturile omului ar trebui să-și verifice sursele de informații. Reprezentantul irakian nu a dorit să precizeze numărul militanților, sau al civililor rămași în Vechiul Oraș, însă un general al Armatei SUA a afirmat că mai sunt în jur de câteva sute de insurgenți ISIS în total.

Trebuie subliniat faptul că victoria din Mosul poate duce la atacuri de răzbunare ale jihadiștilor și pot izbucni noi acte de violență între grupările sunite și șiite, această schismă între secte având un mare rol în izbucnirea războiului civil din Irak, după ce în urma invaziei coaliției conduse de SUA, Saddam Hussein a fost îndepărtat.

 Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Daily Mail

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.