Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Militar român decedat din cauza rănilor suferite în Afganistan în septembrie 2011

Plutonierul Ion-Lucian Leuştean. foto mapn.ro

Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, rănit grav anul trecut în Afganistan, a decedat în dimineaţa zilei de miercuri, 9 mai, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) din Bucureşti. Subofiţerul se afla internat, în stare de comă, la secţia terapie intensivă şi, în pofida eforturilor de lungă durată ale medicilor, viaţa sa nu a mai putut fi salvată.

Militarul, în vârstă de 25 de ani, era necăsătorit şi era în serviciul militar din anul 2009.

Ion-Lucian Leuştean, care era încadrat în Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav la data de 7 septembrie 2011, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul.

Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.

În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ. Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, l-a avansat la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Ion-Lucian Leuştean, care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale va înainta Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leuştean cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Astăzi, 9 mai, la ora 15.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, vor fi organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Ion-Lucian Leuştean.

 

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

Sursa: comunicat MAPN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Militar român decedat din cauza rănilor suferite în Afganistan în septembrie 2011”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  SCRISOARE CATRE PRESEDINTELE OBAMA : SOLDATII ROMANI IN AFGANISTAN NU SUNT UCISI DE INAMIC CI DIN CAUZA NEGLIJENTEI CRIMINALE A CLASEI POLITICE ! ACUZ PE PRESEDINTELE BASESCU DE CRIMA CU PREMEDITARE…URMEAZA PONTA ! DOTAREA ARMATEI …LA COTA ZERO !

  Scrisoare deschisa adresata noului ministru al Apararii.

  Corneliu Dobriţoiu.

  Ma numesc Robert Horvath cineast…..si cetatean roman.
  Am aflat prin Info Mondo de moartea unui militar in Afganistan. Al catelea ?
  Sunt nu numai indurerat ci indignat la culme.
  Va luati o mare raspundere morala si va asigur de acum penala.

  Să nu uităm că armata noastră a fost şi este, în proporţie de 99,9% pregătită să lupte pe teritoriul naţional, în anumite condiţii, nicidecum în condiţia numită Afganistan.
  Mulţi au murit nu atât din cauza actelor teroriste respective ci pentru că nu era pregătit autovehiculul, să zicem, pentru exploziile respective… Când ştii că trimiţi nişte oameni cu echipament precar şi mai şi mor dintre ei, trebuie săraspunzi penal

  Cine va raspunde pentru tinerii trimisi la moarte ? Dumneata domnului ministru..

  Aliatii nostrii îşi pregătesc foarte bine trupele pentru acţiuni în asemenea zone, asigurând protecţia fiecărui om de-al lor. Noi ne batem joc de el. Nu avem nici macar demnitatea de a pretinde acest lucru.
  Soldatii romani au bocancii rupti….întrucât talpa nu rezista în zonele stâncoase din Afganistan.
  Iata ce spune un document al armatei SUA:
  ” Protecţia individuală a militarilor se realizează cu veste antiglonţ grele de 15 kilograme….. Vestele antiglonţ româneşti au un viciu de proiectare şi nu permit luptătorului să fixeze patul armei în umăr pentru a ochi cu precizie. Cele mai multe incidente soldate cu morţi şi răniţi au fost produse de explozia unor mine artizanale, în faţa cărora maşinile blindate româneşti au fost extrem de vulnerabile…………………
  GUVERNANTII ROMANI DAU DOVADA DE O NEGLIJENTA MAI MULT DECAT CONDAMNABILA …”

  Folosescv si calitatea de cetatean american trimitand un memoriu de protest Presedintelui Obama. Sper prin eforturile mele …..tinerii romani nu vor fi trimisi la moarte datorita neglijentei politicienilor romani.
  Trezestete domnule ministru…..sau trimite-ti fiul sa lupte in Afganistan!!!!

  Robert Horvath Deva Presedinte Devartes Film International New York – Tokyo

 2. ROBERT HORVATH SUA says:

  ROBERT HORVATH DEVA BLOG !

  SCRISOARE CATRE PRESEDINTELE OBAMA : SOLDATII ROMANI IN AFGANISTAN NU SUNT UCISI DE INAMIC CI DIN CAUZA NEGLIJENTEI CRIMINALE A CLASEI POLITICE ! ACUZ PE PRESEDINTELE BASESCU DE CRIMA CU PREMEDITARE…URMEAZA PONTA ! DOTAREA ARMATEI …LA COTA ZERO !

 3. ROBERT HORVATH CINEAST SUA says:

  Stimata redactie
  In fiecare zi moare un tanar…..pentru ce si pentru cine ?
  ATA UN ARTICOL EXTRAORDINAR CARE SPER SA FIE UN EDITORIAL;

  COTIDIANUL

  Când ştii că trimiţi oameni la moarte, trebuie să răspunzi penal!

  http://www.cotidianul.ro/cand-stii-ca-trimiti-oameni-la-moarte-trebuie-sa-raspunzi- penal-181658/

  “Iar ne mor militarii prin Afganistan…

  -” Discutam, nu demult, cu câţiva ofiţeri reveniţi din teatrul de operaţiuni, care povesteau cât de fragile sunt blindatele noastre, cât de vulnerabile la minele plantate în sol, în comparaţie cu blindatele aliaţilor. Cum am ajuns în această situaţie?”………………”

  Mulţi au murit nu atât din cauza actelor teroriste respective ci pentru că nu era pregătit autovehiculul, să zicem, pentru exploziile respective… Când ştii că trimiţi nişte oameni cu echipament precar şi mai şi mor dintre ei, trebuie să răspunzi inclusiv penal pentru asta.

 4. ROBERT HORVATH CINEAST SUA says:

  CINEVA TREBUIE SA RASPUNDA PENAL DE MOARTEA TINERILOR UCISI IN AFGANISTAN !

  cotidianul.ro/cand-stii-ca-trimiti-oameni-la-moarte-trebuie-sa-raspunzi-penal-181658/

  Ori, cum noi nu protejăm omul, cetăţeanul din interiorul ţării- statul îşi bate joc de el cu măsurile pe care le ştiţi- nici militarul din Afganistan nu beneficiază de mai mult de atât. Cineva, nu spui cine, persoană important, ar trebui să răspundă pentru largheţea cu care a tratat acest fenomen, n-am auzit niciodată “nu mă pune să cheltui, că n-am de unde, tu mă asiguri din punct de vedere tehnic, eu îţi dau elementul uman pregătit, iar tu dă-mi la nivelul trupelor tale tehnica respectivă”. Este o chestiune ce ţine de demnitate şi de modul în care un om care ocupă o anumită funcţie. Băsescu, ce s-o mai învârtim după degete, că ameţeşte pisica dând ture după cireş, şeful sistemului militar, al CSAT, dacă ţine la omul românesc- şi s-a văzut că nu se întâmplă aşa, să aibă un asemenea sentiment- nu îi dă drumul într-o asemenea misiune până nu se asigură că oamenii au tot ce le trebuie pentru a supravieţui: “dom’le, mori în luptă, a ţintit bine inamicul, ai fost în acţiune, dar nu să mori din cauza unor neglijenţe de tipul acesta”, este un lucru condamnabil. Câtă grijă a avut pentru bietul cetăţean de rând, atâta grijă are şi pentru soldatul din Afganistan.

  SEMNAT

  Col(r) Valeriu Pricină – jurnalist militar

 5. ROBERT HORVATH CINEAST SUA says:

  CEI CARE TRIMIT TINERII ROMANI LA MOARTE TREBUIE SA PLATEASCA !
  CER TUTUROR OAMENILOR DE BINE….O MANA DE AJUTOR !
  Am trimis o copie a scrisorii trimise Presedintelui Obama….catre Romanian
  desk a Departamentului de Stat. Ca urmare am avut o convorbire cu ambasadorul. SUA la Bucuresti….care pare extrem de ingrijorat . A promis ca va discuta problema cu “factorii de raspundere romani”. Discutia a fost politicoasa…dar cu cartile pe fata. Am amenintat indirect cu creiarea unui
  scandal in presa………

  Cititi scrisoarea catre Presedintele SUA
  pe ROBERT HORVATH DEVA BLOG

 6. Marlon Juvet says:

  Recomand celor cu stomacul tare lectura imensei majorităţi a comentariilor apărute la subsolul articolului din EvZ pe tema de faţă. O “mostră” de gândire din filmul ăsta, cu “românii e deştepţi domne şi dă dreapta” citez: “….ne-a costat cam mult trambalarea si tratamentele “eroului” nostru(!?)”.
  Şi mai sunt naivi care îşi pun întrebarea de ce unii ca Brâncuşi, Caragiale şi lista e lungă şi rămâne deschisă, au preferat să-şi trăiască ultima perioadă a vieţii la Berlin, Paris şi pe aiurea, şi să fie îngropaţi tot acolo, nu în “ţărâna sfântă” a “patriei”?