Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Relaţiile ruso-americane – pe un nou făgaş?

Decizia Moscovei de a suspenda proiectul său de amplasare a unor rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, în cazul în care se va confirma, “va fi un pas foarte pozitiv”, a afirmat ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kurt Volker.

“Dacă acest lucru este adevărat, ar fi desigur un pas foarte pozitiv”, a spus Volker, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.

Un oficial al forţelor armate ruse, citat de agenţia Interfax, a declarat azi, 28 ianuarie, că amplasarea unor rachete Iskander la Kaliningrad a fost “suspendată datorită faptului că noua administraţie americană nu a continuat proiectul său de instalare a elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia”.

Moscova a considerat întotdeauna instalarea scutului antirachetă american în Polonia şi Cehia “o ameninţare la adresa securităţii sale”. Insistenţa administraţiei Bush pe acest subiect a condus la tensionarea relaţiilor ruso-americane în ultimele luni.

Noua administraţie americană se pare că va reexamina proiectul privind instalarea scutului anti-rachetă în Polonia şi Cehia şi va decide dacă, din punct de vedere al costurilor şi al eficacităţii, este oportună în viitorul apropiat.

Sursa: Reuters

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.