Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Siria: Forţele guvernamentale păstrează controlul asupra unei rute importante de aprovizionare

Siria. foto jurnalulmd

Siria. foto jurnalulmd

Forţele militare fidele regimului din Siria au respins duminică, 10 iulie, un atac violent al rebelilor ce viza recâştigarea controlului asupra singurei rute folosite pentru aprovizionarea oraşului Alepp, ucigând 29 de rebeli.
Şoseaua „Castello” a fost cucerită şi apoi închisă de forţele guvernamentale, joi, în urma unor confruntări violente cu rebelii. Ea este singura care face legătura dintre vestul oraşului Alepp – controlat de forţele fidele regimului sirian – şi estul controlat de rebeli, însă supus unui asediu puternic din partea trupelor guvernamentale.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cei 29 de luptători ucişi au aparţinut grupului rebel „Faylaq al-Sham” şi Frontului „al-Nusra”. S-au înregistrat şi victime din partea trupelor guvernamentale, însă nu s-a oferit încă o cifră, în mod oficial.

Un corespondent AFP în estul oraşului Alepp a declarat că forţele de opoziţie au avertizat cetăţenii să nu folosească acest drum. În jur de 200.000 de oameni au rămas în estul oraşului, disputat de cele două părţi beligerante, de la începutul anului 2012.

Trupele fidele preşedintelui Bashar al-Assad au încercat de mai bine de doi ani să închidă acest drum, cu scopul de a împiedica orice mijloc de aprovizionare a rebelilor din oraş. Victoria lor de joi a lăsat însă locuitorii fără posibilitatea de a se aproviziona cu mâncare şi combustibil, iar perspectiva unui asediu de lungă durată asupra zonei de est sporeşte temerile legate de suferinţele pe care le vor îndura oamenii simpli, neimplicaţi în conflict.

Rebelii şi Guvernul sirian au fost acuzaţi că recurg la metode cum ar fi asedierea şi tăierea liniilor de aprovizionare.

Potrivit ONU, circa 600.000 de sirieni supravieţuiesc momentan în zone asediate, fără a se contura o schimbare în viitorul apropiat.

Potrivit agenţiei de ştiri, SANA, premergător acestei victorii a trupelor guvernamentale, forţele rebele au răspuns cu un atac cu rachete de luptă în vestul oraşului, ucigând 45 de oameni.

Sursa: Al Jazeera

Mihai Corb

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.