Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Suedia achiziţionează mai multe escadrile de avioane Gripen E/F, ultimul tip

JAS 39 Gripen NG Demonstrator foto Katsuhiko Tokunaga

Parlamentul Suediei a aprobat marţi achiziţionarea de către armata suedeză a noii variante a avionului de luptă JAS Gripen, produs de compania Saab AB. Ca urmare guvernul va putea să comande între 40 şi 60 de avioane noi JAS Gripen NG, sau E/F.

La începutul acestui an, guvernul suedez a fost de acord să achiziţioneze noul model de avion de luptă în parteneriat cu Elveţia. Conform legii, Suedia poate anula comanda până cel târziu în 2014, în cazul în care Elveţia sau altă ţară nu comandă cel puţin 20 de avioane în plus.

Avioanele Gripen NG, sau E/F, sunt capabile să opereze pe o rază mai mare şi să transporte mai mult armament decât variantele anterioare. Suedia utilizează sistemul Gripen încă din anii ’80, în prezent operând aproximativ 100 de avioane din versiunea C/D.

Avioanele de luptă JAS Gripen sunt utilizate de forţele aeriene din Suedia, Africa de Sud, Cehia, Ungaria şi Thailanda. De asemenea, Saab a înaintat oferte şi unor ţări ca India, Brazilia şi Danemarca.

Avioanele sunt interoperabile cu avioanele ţărilor membre NATO, lucru probat în 2011, cănd 8 avioane JAS Gripen aparţinând Suediei au fost trimise în Libia pentru a efectua misiuni de recunoaştere, în cadrul operaţiunilor NATO de menţinere a embargoului asupra armelor şi de respectare a zonei de interdicţie aeriană.

Decizia Parlementului suedez, de achiziţie a avioanelor de către Forţele Aeriene suedeze a fost adoptată cu 264 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 18 abţineri. Această majoritate reflectă faptul că guvernul de centru-dreapta, format din patru partide, şi-a asigurat sprijinul opoziţiei social-democrate. Partidul de Stânga şi Partidul Verde, ambele din opoziţie, au fost împotriva deciziei. Mulţumită votului, Parlamentul şi-a exprimat dorinţa de a primi anual informaţii despre acest proces, în conformitate cu o propunere a social-democraţilor.

sursa: Europe online magazine

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Suedia achiziţionează mai multe escadrile de avioane Gripen E/F, ultimul tip”

  1. tete says:

    Daca ungurii si cehii pot noi de ce nu putem? Trebuie intrebat locatarul de la Cotroceni ………..