Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

TRUMP vs NATO

Donald și Melanie Trump

Donald și Melanie Trump

Președintele SUA, Donald Trump, va lua parte la summitul NATO de la Bruxelles pe fondul existenței unor nemulțumirilor generate de modul în care o parte din țările europene din NATO își fundamentează bugetul pentru apărarea.

Răspunsul Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, nu a întârziat să apară, acesta reproșânu-i președintelui SUA faptul că acesta critică Europa ,,aproape zilnic’’ si îl sfătuiește să își aprecieze aliatii ,,(…) până la urma, nu aveți așa mulți’’, afirma el.

De asemenea, Donald Tusk ,,contraataca’’ afirmand ca UE cheltuiește mai mult în domeniul apărării decât Rusia și la fel de mult cât China.

Pe de altă parte, Donald Trump susține că unii membrii NATO profită de Statele Unite. Principala nemulțumire a președintelui SUA este faptul că, exceptând 5 țări, restul nu au mărit bugetul pentru apărare, pentru a respecta obiectivul planificat, acela de a întrebuința 2% din PIB în domeniul acesta, pânî în 2024.

Au mai existat nemulțumiri în această privință din partea foștilor președinți SUA, însă, repetatele somații din partea președintelui Trump ar putea afecta unitatea NATO, întărind astfel agenda Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a carui intenție este de a destabiliza Vestul.

 

Sursa: BBC

Nicoleta Dubei

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.