Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pe scurt, despre avioanele multirol, la UBB Cluj-Napoca

F-16 apartinand FA portugheze. Oare vor deveni romanesti in curand? foto www.f-16.net

Se pare că generaţia mai tânără, mai exact studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii “Babeş – Bolyai, din Cluj-Napoca, secţiile de Studii de Securitate şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, sunt interesaţi de ceea ce înseamnă avioane multirol. Aceasta, şi pentru că în ultima vreme s-a tot vorbit de necesitatea achiziţionării de către ţara noastră de avioane multirol.Şi că, în CSAT s-a decis achiziţionarea de la Portugalia, de avioane F-16 second hand.
În această paradigmă, în cadrul cercului de relaţii internaţionale şi studii de securitate, a fost organizată o întâlnire cu comandorul Ionel Pilat, şeful Statului major de la Flotila 71 aeriană de la Câmpia Turzii.

Amfitrionul întâlnirii a fost dl. gl. de brigadă dr. Ioan Manci.
În deschiderea întâlnirii s-au făcut aprecieri generale privind importanţa componentei aviaţie în cadrul puterii militare, a rolului pe care îl joacă aceasta în contextul actual, când obiectivul este acela ca, într-un conflict, să existe pierderi cât mai puţine.

Totodată, s-a subliniat importanţa componentei umane, a înaltei calităţi profesionale a piloţilor militari.
Invitatul întâlnirii a făcut un scurtă trecere în revistă a ceea ce este baza militară aeriană de la Câmpia Turzii.

A menţionat că în anul 2004, în urma unei restructurări majore, pe teritoriul ţării au mai rămas doar trei baze militare aeriene, printre ele aflându-se şi baza de la Câmpia Turzii.

S-a discutat apoi despre exerciţiul româno-american “Dacian Viper 2012″ care s-a desfăşurat în această vară la baza aeriană de la Câmpia Turzii.
Şi desgur, s-au prezentat pe scurt mai multe tipuri de avioane multirol: începând cu MIG 21 Lancer, continuând cu Eurofighter şi Gripen şi ajungând la F -35 .

Prezentarea s-a încheiat cu descrierea caracteristicilor tehnice ale lui J20, T-50PAK FA şi F-22A.

Întâlnirea a fost una interactivă, studenţii punând întrebări pliate pe subiectul dezbătut, inclusiv despre performanţele lui F-16 care urmează să fie achiziţionat de România.

S.B.
Infomondo.militar

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Pe scurt, despre avioanele multirol, la UBB Cluj-Napoca”

  1. Trifon Gruju says:

    so what? Ce legatura are coada vacii cu paznicul de la primarie?